Hver anden kræftoverlever oplever voldsomme gener

Psykiske og fysiske efterslæb fra et ellers veloverstået kræftforløb er et overset problem.

Hver anden kræftoverlever har senfølger efter sit kræftforløb. Senfølgerne kan være alt fra depression til kronisk diarré. (Foto: © BAX LINDHARDT, Scanpix)

Mistet følesans, afføringsproblemer, udmarvende træthed og hukommelsesbesvær.

Det er blot nogle af de mén eller senfølger, som mange kræftoverlevere kæmper mod, selvom den livstruende kræftsygdom er væk.

- Som kræftoverlever kan din krop bære mén af både kræftsygdommen og af behandlingen, siger praktiserende læge Bolette Friderichsen.

Hun sidder i bestyrelsen for Dansk Selskab for Almen Medicin, som netop har udviklet en ny vejledning i kræftopfølgning til de praktiserende læger.

Med vejledningen bliver kræftoverleverens egen læge klædt på til at genkende og behandle mén efter kræft.

Rask, men syg af andre ting

Kræften er muligvis væk, men følger fra sygdom og behandling har indtaget kroppen. De negative eftervirkninger kaldes for senfølger og kan både påvirke fysikken og psyken.

De psykiske senfølger spænder fra ekstrem træthed til depression og angst. Og de fysiske senfølger kan være alt fra kronisk diarré til permanent hårtab.

Senfølgerne kan komme frem efter en hård kemobehandling eller efter operationer, hvor dele af kroppen er blevet fjernet.

Leif Vestergaard Pedersen er direktør i Kræftens Bekæmpelse. Han forklarer, at forskning i senfølger er under opstart.

- Kræftoverlevere er en ny og markant udfordring i samfundet. Sundhedsvæsenet samler hele tiden viden og bliver klogere på mén efter kræft, siger han.

Mere fokus på senfølger i Danmark

Udover den nye vejledning til de praktiserende læger, er der også nye, specialiserede centre på vej.

Centrene skal hjælpe patienter med senfølger, samle viden om sygdommene og forske i, hvordan man kan hjælpe kræftoverlevere i fremtiden.

Det første center er allerede åbnet i Aarhus. Det skal hjælpe patienter med tidligere kræft i tarm og bækkenorganerne, hvilket glæder Leif Vestergaard Pedersen.

Han mener nemlig, at patienter med senfølger førhen har været stærkt overset.

- Jeg tror, at vi om nogle få år vil se klinikker for senfølger på langt de fleste kræfthospitaler i Danmark, fordi det bliver en helt naturlig del af at behandle kræftpatienter, siger han.

De nye centre har modtaget støtte fra Kræftens Bekæmpelse, som har øremærket 36 millioner kroner fra Knæk Cancer til oprettelse og drift.

Hør mere om livet efter kræft i det sundhedsvidenskabelige program Recept på P1 i dag klokken 13.03 eller i din podcast-app.