Hver fjerde dropper vigtig kræft-screening: Hjemmetest kan være løsningen

Det kan være ubehageligt og bøvlet at blive screenet for livmoderhalskræft. Men hvis det kan klares hjemmefra, vil flere kvinder gerne være med.

Udsigten til en gynækologisk undersøgelse får hver fjerde kvinde til at droppe screenings-programmet for livmoderhalskræft. Men risikoen for at blive alvorligt syg er højere, hvis man ikke bliver screenet. (Foto: CLAUS BJØRN LARSEN © Scanpix)

Det er nok de færreste kvinder, der ligefrem glæder sig til deres næste gynækologiske undersøgelse.

Ikke desto mindre bliver alle kvinder mellem 23 og 64 år i Danmark inviteret til screening for livmoderhalskræft regelmæssigt. For jo tidligere man opdager sygdommen, desto større er chancen for at overleve.

Men hver fjerde kvinde tager ikke imod invitationen til screening.

- Mange bryder sig ikke om den gynækologiske undersøgelse, og så er der det praktiske med at få lavet aftalen og få det passet ind i kalenderen, fortæller Mette Tranberg, der er forsker ved Afdeling for Folkeundersøgelser på Regionshospitalet Randers.

Og det kan have store konsekvenser at sige nej til screening. For op imod halvdelen af de kvinder, der får livmoderhalskræft, har ikke været afsted til de screeninger, de er blevet inviteret til.

Men der findes i dag ’hjemmetests’ eller prøver, som giver kvinderne muligheden for selv at tage en vaginal prøve hjemme på badeværelset.

- På den måde kan mange kvinder helt undgå turen til lægen, siger Mette Tranberg, der forleden udgav en videnskabelig status om emnet i Ugeskrift for Læger sammen med ledende overlæge Berit Andersen fra Regionshospitalet Randers.

Hjemmeprøver tester for HPV

Hvert år rammes omkring 400 kvinder af livmoderhalskræft. Og cirka 100 kvinder dør af sygdommen.

Men jo tidligere, man opdager sygdommen, desto bedre er diagnosen. Derfor tilbydes danske kvinder screening. Her tager lægen celleprøver fra kvindens livmoderhals, som efterfølgende bliver undersøgt for celleforandringer; som kan være forstadier til livmoderhalskræft.

Men næsten alle tilfælde af celleforandringer skyldes faktisk HPV (Human Papilloma Virus). Og der findes flere hjemmetest, som afslører HPV. Og det er netop sådan en test, der kan være alternativet til den traditionelle screening.

- Der er evidens for, at HPV analyse på vaginale hjemmeprøver er en lige så sikker metode til at påvise svære celleforandringer i tide som HPV analyse på lægeopsamlede prøver, forudsat at der anvendes specifikke analysemetoder, vurderer Mette Tranberg.

Screeningen starter og slutter på badeværelset

Hvis en kvinde viser sig at have HPV, skal hun efterfølgende til gynækologisk undersøgelse.

- I den gynækologiske undersøgelse ser man, om HPV-infektionen har givet anledning til celleforandringer - for det er ikke sikkert, forklarer Mette Tranberg.

For langt de fleste kvinder, som ikke har HPV, slutter screeningen altså ude på eget badeværelse, efter at prøven er taget.

- Og det er noget, der får signifikant flere kvinder, der ellers ikke kommer til screening, til at deltage, siger Mette Tranberg.

Skal have tilsendt hjemmetesten automatisk

Mette Tranberg understreger, at det især batter noget, hvis kvinderne får hjemmetesten tilsendt automatisk, hvis ikke de har reageret på hverken invitation eller første påmindelse om screening.

- Men der er også en økonomisk afvejning, for det ser ud til, at tilbuddet om hjemmeprøver får kvinder, som hidtil vedvarende har udeblevet fra screening, til at deltage, når hjemmeprøven sendes direkte. Men samtidig sender man også mange hjemmeprøver ud, som ikke bliver brugt, siger Mette Tranberg.

Forskerne peger desuden på, at kvinder, der får konstateret HPV ved at tage hjemmeprøven, kan opleve en unødig bekymring.

- For flere af kvinderne har ikke celleforandringer, siger Mette Tranberg. Men det får de altså først at vide, når resultatet fra den efterfølgende gynækologiske undersøgelse er klar.

Sundhedsstyrelsen har lavet anbefalinger

I maj i år lavede Sundhedsstyrelsen nye anbefalinger for regionernes håndtering af screeningsprogrammet. Her anbefalede styrelsen, at regionerne begynder at bruge den nye mulighed.

- Sundhedsstyrelsen anbefaler, at regionerne nedsætter en national styregruppe for livmoderhalskræftscreening, som understøtter implementeringen af HPV-testen og sørger for den nationale koordinering, skriver de på deres hjemmeside.

Hvornår HPV-testen bliver et fast tilbud til de kvinder, der ikke går til screening hos lægen, er dog endnu usikkert. Kun én af de fem regioner har på nuværende tidspunkt lavet et standarttilbud med hjemmetest til de kvinder, der ikke har været med til det ordinære screeningstilbud.

Region Hovedstaden går forrest

Siden 2017 har Region Hovedstaden inviteret kvinder, der ikke har været screenet i mindst fire år, til at lave en hjemmetest.

- Det er et tilbud til de kvinder, der ikke har været til screening, selv om de har modtaget invitationen og to rykkere, fortæller Jesper Bonde, der er seniorforsker på Hvidovre Hospital.

Han fortæller videre, at regionen har inviteret over 60.000 kvinder til HPV hjemmetest det seneste år. Af dem har omkring 15.000 bestilt hjemmetesten.

- Så det kommer til at have en markant effekt på vores screeningsdeltagelse, og det er præcist formålet: At danske kvinder deltager i screeningen så de kan beskyttes mod livmoderhalskræft, siger Jesper Bonde.

Kan blive et tilbud til alle kvinder

Men hvad med de kvinder, der tager til screening? Mange kvinder ville sikkert gerne slippe for et besøg hos lægen, hvis sikkerheden er den samme.

Mette Tranberg ser et potentiale i hjemmetesten, men mener dog, at flere ting skal afklares, inden det skal være standarttilbuddet til alle kvinder.

- Der er er brug for mere viden og erfaring inden hjemmetesten potentielt kan blive det primære tilbud for alle kvinder, siger Mette Tranberg.

Artiklen er opdateret: Afsnittet 'Region Hovedstaden går forrest' er kommet til artiklen efter udgivelse.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter