Hver tiende dansker lider af ben-sygdom: Kun få kommer i behandling

Sygdommen Restless Legs Syndrome ødelægger livskvaliteten for tusindvis af danskere. Der findes god behandling. Men de færreste får den.

RLS kan være smertefuldt og ødelægger nattesøvnen for tusindvis af danskere. Men kun et fåtal får hjælp. Illustration: Lærke Kromann

Det er en sygdom, som ikke rigtigt har fået et dansk navn. På engelsk hedder den Restless Legs Syndrome.

Det er noget med rastløse ben. Måske. Eller uro i benene. Eller det fornemt klingende Ekbom's sygdom. De fleste kalder den blot ved det engelske navn eller forkortelsen RLS.

Men selv om sygdommen ikke har et dansk navn, har den mange ansigter. For op imod hver tiende dansker lider af sygdommen. Hver især med individuelle årsager, symptomer og sværhedsgrad.

Og RLS kan sætte dybe spor hos os.

- I svære tilfælde sover man rigtig dårligt om natten, og det betyder meget for livskvaliteten. Hvis man har periodiske benbevægelser under søvnen, som op til 80 procent med RLS har, kan det betyde, at ens partner også bliver holdt vågen eller må sove et andet sted, så det kan virkelig fylde meget, fortæller Merete Karlsborg, som er overlæge på neurologisk afdeling, Bispebjerg Hospital.

Ikke mange får behandling

Der findes ret god behandling for RLS. For de fleste består den af at følge nogle gode sundheds- og søvnråd (se mere i boksen nedenfor).

- For mange kan symptomerne mindskes ved at følge nogle gode råd. Andre har utrolig stor gavn af at få en lille dosis parkinsonsmedicin. Og så er der nogle få, komplicerede tilfælde, hvor man skal i kombinationsbehandling med for eksempel smertestillende og muskelafslappende medicin også, fortæller Merete Karlsborg.

Men selv om sygdommen går hårdt ud over livskvaliteten, er det langt fra alle, der er klar over, at uroen faktisk har et navn - og at man kan gøre noget ved det.

- Det er kun et fåtal af dem, som reelt lider af sygdommen, der får diagnosen og kommer i behandling, fortæller Merete Karlsborg.

Når der løber cola gennem benene

Det skyldes blandt andet, at symptomerne er uspecifikke og derfor svære for patienterne at beskrive.

- Det er tit sådan nogle diffuse symptomer. Det kan måske være svært at gå til lægen og sige ’det føles som om, at der løber cola igennem mine ben hele natten’, siger Merete Karlsborg.

Men at symptomerne er uspecifikke og svære at beskrive kan også udfordre lægerne, understreger Merete Karlsborg.

For patienterne kan have meget forskellige oplevelser, og måder at beskrive dem på. Og man kan ikke afgøre ud fra en blodprøve, om patienten lider af RLS.

Kan skyldes vitaminmangel

En anden ting, der komplicerer billedet, er, at der faktisk findes to typer RLS. Primær og sekundær.

- I sekundær RLS skyldes symptomerne, at man for eksempel mangler vitaminer; folinsyre, B12 eller jern. Men i primær RLS er der ikke en så direkte årsag, som kan behandles - den er derimod ofte arvelig, forklarer Merete Karlsborg.

Men hun opfordrer alle, der lider af diffus uro i benene, særligt om natten, til at tage det alvorligt. I hvert fald hvis det ødelægger ens nattesøvn eller giver smerter.

- Prøv at følge de gode råd. Hvis ikke det hjælper, så kom afsted til den praktiserende læge og få det undersøgt, siger Merete Karlsborg.

Hvis man opdager, at det er sekundær RLS, kan den bagvedliggende sygdom behandles. Og hvis det er primær RLS, kan man altså lindre symptomerne.

Artiklen er blevet opdateret med en præcision. Det fremgik tidligere, at den medicinske behandling er stort set uden alvorlige bivirkninger. Men ligesom andet medicin er der en lille risiko for alvorlige bivirkninger ved medicinsk behandling for RLS. Tag en snak med din læge, hvis du overvejer behandling for RLS.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk