'Hvis du har lyst, så spis den': Eksperter stempler ikke frysepizza som ’usund’

I jagten på sundhed kan færdigmad let blive syndebukke. Men så enkelt er det nok slet ikke.

Er du 'faldet i', hvis dagen ender med en frysepizza? (Foto @ Wesual Click)
Er du 'faldet i', hvis dagen ender med en frysepizza? (Foto @ Wesual Click)

Det er så let.

Ud af pakken og ind i ovnen – og 15 minutter senere er der mad.

Men hver eneste bid smager også af dårlig samvittighed, for hvad er det egentlig, du fylder i din krop?

Snart fisker du pakken op af skraldespanden, for at se hvad sådan en frysepizza egentlig er lavet af.

Godt ti gram fedt per 100 gram pizza. Og tre gram sukker per 100 gram. Er det egentlig slemt?

Hvis du omregner til energiprocenter – altså, hvor meget af pizzaens energi, der kommer fra henholdsvis kulhydrat, fedt og protein, så ligger frysepizzaer faktisk ofte indenfor det, som Fødevarestyrelsen anbefaler:

Næringsindholdet i frysepizza sammenlignet med anbefalingerne. Beregnet på gennemsnit af flere danske frysepizzaer uden nøglehulsmærke. Tallene på de pizzaer, du finder i frysedisken, kan godt variere fra disse, afhængig af blandt andet mærke og fyld.

Betyder det, at færdigretten ligefrem er sund og at du ikke bliver overvægtig af den?

- Ja, hvis du er normalvægtig og ellers spiser varieret, så virker en frysepizza til at have en fin energisammensætning, siger Lars Christensen, der forsker ved Institut for Idræt og Ernæring på Københavns Universitet.

Han understreger dog, at han alligevel hverken vil sige, at frysepizza er sundt eller usundt. For faktisk vil han helst slet ikke snakke om enkelte fødevares sundhed.

- Jeg tror, det i virkeligheden er svært at kategorisere madvarer som værende enten helt sunde eller usunde. Det er en kunstig opdeling, forklarer han.

Hvorfor han ikke vil give frysepizzaen stemplet ’sund’ eller ’usund’, kommer vi tilbage til. Lad os først se lidt nærmere på indholdet af en typisk frysepizza.

En frysepizza er et hovedmåltid

Det er ikke kun viden om fordelingen af kulhydrat, protein og fedt, som du kan læse om på frysepizzaens emballage.

Der er også oplysninger om, hvor mange kalorier en pizza indeholder. Det varierer naturligvis lidt fra mærke til mærke og alt efter fyld og størrelse på pizzaen. Men de fleste frysepizzaer, som vi har undersøgt, indeholder omkring 750 kcal (kilo kalorier), per pizza.

Det er sådan set ikke helt skævt, for 750 kcal svarer til cirka en-tredjedel af de kalorier, en voksen typisk har brug for på en dag.

Og i øvrigt er det en del mindre, end hvad en pizza fra et pizzaria typisk indeholder.

- Det er måske nok i den høje ende, i forhold til kalorier i ét hovedmåltid. Men problemet er faktisk ikke kalorierne, men kalorietætheden. Den er høj i pizza, fastslår Sisse Fagt, som er seniorrådgiver ved DTU Fødevareinstituttet.

Kalorietætheden fortæller noget om, hvor mange kalorier, der er per gram mad. Og der er langt flere kalorier i frysepizza end i mange andre retter.

Det kan være et problem. For kalorietæt mad kan betyde, at vi lettere kommer til at overspise. Og i længden kan det føre til overvægt.

- Derfor er det at spise meget kalorietæt mad ofte forbundet med en øget risiko for overvægt, siger Sisse Fagt.

Har du lyst til frysepizza, så spis en

Alt i alt er frysepizza tilsyneladende ikke noget helsemåltid. Men der er på den anden side heller ikke noget i frysepizza, der gør den til den helt store sundheds-synder.

Og dermed tilbage til det, Lars Christensen fra Københavns Universitet sagde i starten: At det er kunstigt at opdele fødevarer i sunde og usunde. For det giver ikke mening, forklarer han.

- Vi har det meget med at føle, at hvis vi har spist bestemte ting, så har vi opført os rigtig dårligt. Men det hele kommer an på mængde, og hvem vi er.

Det er han ikke alene om at mene. Trine Grønlund er specialkonsulent i Fødevarestyrelsen. Hun giver ham ret.

- Jeg er heller ikke meget for at kalde en bestemt fødevare usund. For det handler om mængder, og hvad du ellers spiser. Hvis du har lyst til en frysepizza, så spis en. Men prøv ikke at gøre det for tit – og stop med at spise, når du er mæt, siger hun.

Hun fortæller, at hvis man er bekymret over at spise en frysepizza, kan man overveje kun at spise en halv, og spise en salat eller nogle grøntsagsstave til. På den måde får du et helt andet måltid.

- Men helt ærlig, så er det jo sådan, at vi ofte spiser frysepizza, når overskuddet til at stå og skære grøntsager ikke rigtig er der. Så hvis det handler om, at det skal være let, kan du jo nogle gange overveje, om nogle nøglehulsmærkede færdigretter kunne være et alternativ, siger Trine Grønlund.

Pizza skal ikke være usundt og forkert

Ud over nøglehullet mener Trine Grønlund, at noget af det bedste du kan gøre, faktisk er at nyde din frysepizza.

- Først at spise noget og så derefter at have dårlig samvittighed, det kommer man ikke langt med, forklarer hun.

Især ikke, fordi den dårlige samvittighed kan få os til at tage en masse dårlige beslutninger efterfølgende.

Det fortæller Morten Elsøe. Han er uddannet ernæringsekspert og en kendt sundhedsdebattør. Og han mener, at vi skal væk fra at tænke på fødevarer som enten sunde eller usunde.

- Hvis vi ser en pizza som værende usund og forkert, vil vi se den som noget forbudt, når vi spiser den. Konsekvensen kan være, at vi spiser en hel pizza, selv om vi måske var mætte efter en halv – og måske vi endda drikker cola til, og får slik bagefter – for nu er vi ’faldet i’.

Og så går man virkelig fra asken til ilden. Nu er der pludselig mange kalorier involveret. Igen er det ikke et problem, hvis det kun sker en gang. Men falder man i alt for ofte, kan det føre til en usund livsstil.

- Men mellemvejen – for eksempel at spise en halv pizza og få en salat til, ser mange ikke, for når først pizzaen er på bordet, føler de, at skaden er sket, fortæller han.

Så hvorvidt frysepizzaen er lidt kalorietung, og desuden er fattig på fuldkorn og grøntsager, er måske ikke det afgørende.

Derimod er det afgørende for din sundhed, hvordan du ser den frysepizza, du stiller foran dig på bordet: Som syndig og forbudt, eller som noget, du af og til nyder med samvittigheden i behold.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk