Hvor længe beskytter corona-vaccinen dig? Det første studie er klar til at give et bud

Pfizer-vaccinen ser ud til at dække længere tid end en influenza-vaccine.

Studiet har kun undersøgt blodet hos 14 vaccinerede. Derfor skal vi tage resultaterne med et gran salt, siger dansk ekspert. (Foto: SANDER KONING © Ritzau Scanpix)

En stor del af danskerne, der ønsker at blive vaccineret mod covid-19, er allerede i fuld gang nu. Men hvor længe vaccinerne beskytter mod virusset, er stadig uvist.

Et nyt amerikansk studie peger på, at vaccinen fra BioNTech/Pfizer sætter gang i de hukommelsesceller, der er nødvendige for, at en vaccine beskytter i lang tid.

- Det er absolut positivt, at det ser ud til, at kroppen danner såkaldte hukommelsesceller (b-celler, red.), der kan huske virus i lang tid. På den måde kan kroppen danne antistoffer mod virusset i lang tid, siger Camilla Foged, der er professor i vaccinedesign på Københavns Universitet.

Beskytter længere end influenzavaccine

Hvor lang tid vaccinen fra Pfizer præcist kan dække mod smitte fra covid-19, er svært at sige ud fra det nye studie.

I undersøgelsen har forskerne nemlig kun fulgt deltagerene i 12 uger efter deres andet stik.

De ældste og de svageste i samfundet kan risikere at skulle re-vaccineres. Særligt nye corona-varianter kan gøre det nødvendigt med et ekstra vaccine-stik. (Foto: Henning Bagger © Ritzau Scanpix)

- Resultaterne viser, at responset fra hukommelsescellerne er højt. Det er højere end ved en influenzavaccination, hvilket kan give et praj om, at vaccinen fra Pfizer muligvis beskytter i længere tid, siger Camilla Foged.

Selvom vi endnu ikke ved, hvor længe en coronavaccine beskytter, ved vi til sammenligning, at en influenzavaccine beskytter i cirka seks måneder.

Skal tages med et gran salt

I studiet har forskerne undersøgt immuncellerne fra lymfekirtlerne fra blot 14 vaccinerede.

Camilla Foged understreger, at vi derfor skal tage studiets resultater med et gran salt.

- 14 deltagere er ikke ret mange, så vi skal være påpasselige med at konkludere for meget. Det er bestemt positive resultater, men vi skal have mere data fra større grupper, siger hun og fortsætter:

- Det her er det første studie, der har kigget på hukommelsesceller, så det er stadig relevant at holde øje med.

De ældste skal måske vaccineres igen

Camilla Foged forventer, at vi over sommeren vil se flere studier, der kan gøre os klogere på, hvor længe vaccinerne beskytter mod covid-19.

Ud fra det kan eksperterne vurdere, om vi skal re-vaccineres.

- Sundhedsstyrelsen har vurderet, at vaccinen dækker i cirka otte måneder. Derfor skal der snart tages stilling til, om udsatte borgere re-vaccineres, siger hun.

Det kunne være de ældste borgere eller personer med svagt immunforsvar, der skal have endnu et stik.

- Vi ved, at jo yngre man er, desto kraftigere immunsvar danner man efter vaccination. Man danner derfor flere antistoffer. De ældste i samfundet kan derfor have brug for endnu et stik, der kan ‘booste’ vaccinen, siger hun.

Mutationer kan stå i vejen

Selv hvis vi fandt ud af, at vaccinerne kan beskytte i årevis mod smitte, kan nye varianter af corona-virusset komme i vejen for vaccinernes effekt.

Det kan eksempelvis være Delta-varianten, der både er mere smitsom og potentielt mere farlig end tidligere varianter.

- Når et virus muterer igen og igen, kan det nedsætte effekten af vaccinen, siger Camilla Foged.

Når corona-virusset muterer, bliver det sværere for immunsystemet at genkende det.

- Det bliver nok ikke sådan, at immunsystemet slet ikke kan genkende virusset. Men immunsvaret, hvor kroppen danner antistoffer, kan blive svagere med tiden. Så kan det blive aktuelt at re-vaccinere mod nye varianter, siger hun.

FacebookTwitter