Hvor mange æg har du tilbage? Blodprøve kan afsløre kvinders graviditets-chancer

Nogle kvinder løber tør for æg allerede i 30'erne.

En ny blodprøve kan afsløre, hvilke kvinder der har under ti procent chance for at modne nok æg til at blive gravid. (Foto: © Kaylee Garrett / Unsplash)

Hver tiende kvinde i Danmark når ikke at få de børn, hun gerne ville have haft.

For selvom vi bliver ældre og ældre og får børn senere i livet, har den nådesløse kvindelige biologi ikke ændret sig.

Uret tikker, siger man. For en kvinde har et vist antal æg med sig fra fødslen, og når hun rammer overgangsalderen, er de brugt.

Mens nogle kvinder er i slutningen af 40’erne eller ældre, før de løber tør for æg, sker det også for kvinder i midten af 30'erne.

Derfor ville det være alle tiders, hvis man som kvinde let kunne finde ud af, hvor mange æg man har tilbage, og hvornår overgangsalderen rammer.

Anna Grynnerup er læge og forsker. Hun har undersøgt, om en blodprøve kan afsløre detaljer om en kvindes fertilitet og chance for at blive gravid med sine egne æg.

At bruge blodprøver i udredningen af kvinder, der har svært ved at blive gravide, er ikke nyt. Men Anna Grynnerup har vist, at en ny type blodprøve kan afsløre, præcis hvilke kvinder, der har under ti procent chance for at modne æg nok til at blive gravide.

- Med den viden kan vi bedre rådgive par, der skal til at starte i fertilitetsbehandling. For nogle par kan det give mening at overveje ægdonation eller adoption fra starten, siger hun.

Anna Grynnerup har lavet undersøgelsen, mens hun har uddannet sig til forsker – altså taget en ph.d.-uddannelse.

Hun er nu blandt de fem finalister i årets Ph.d. Cup, som afgøres på fredag.

Mød Anna Grynnerup og hør om hendes forskning i videoen her. Artiklen fortsætter under videoen.

Fertilitetsbehandling er hårdt

Kvinders fertilitet har fascineret Anna Grynnerup lige siden lægestudiet.

- Det startede som et projekt, jeg lavede ved siden af mit studie. Men det udviklede sig. Hver gang jeg fik svar på ét spørgsmål, dukkede nye op, siger hun.

Da hun nærmede sig afslutningen på sin uddannelse som læge, var det tydeligt for Anna Grynnerup, at hun ikke var klar til at slippe fertilitets-forskningen.

Derfor søgte hun penge til at lave en ph.d.-afhandling om sammenhængen mellem hormoner i blodet og chancerne for at blive gravid.

For Anna Grynnerup ville gerne kunne rådgive kvinder og par i fertilitetsbehandling bedre.

Behandlingen er nemlig ikke alene dyr for samfundet. Den kan også være meget hård og opslidende for dem, der går igennem den.

Og trods en stor indsats, er det ikke alle kvinder, der bliver gravide – selvom de får hjælp.

30 procent af kvinder under 35 år, der har været i fertilitetsbehandling, opnår for eksempel ikke graviditet indenfor de rammer, der betales af det offentlige sundhedsvæsen.

Derfor mener Anna Grynnerup, at det er vigtigt, at man ved, hvad man går ind til.

- Jo mere præcis information, vi kan give par, der skal til at starte i fertilitetsbehandling, jo bedre. Så kan de tage stilling til, hvad der er det rigtige for dem at gøre.

Nogle kvinder har kun ti procent chance

Helt konkret har Anna Grynnerup undersøgt sammenhængen mellem antal æg, der modnes, og anti-mullerisk hormon, ofte bare kaldt AMH, i blodet hos kvinder i fertilitetsbehandling.

Og den sammenhæng viste sig at være ganske tydelig.

Se en kort video om Anna Grynnerups forskning her. Artiklen fortsætter under videoen.

Video: Cosimo Miorelli (animation director), Cosimo Miorelli Illustration (animation studios), Thomas Richard Christensen - Audio Gangsters (lyd), Sia Søndergaard - The Animation Workshop/VIA UC (producer).

- En høj koncentration af AMH i blodet indikerer, at kvinden har mange æg. Det øger hendes chance for at blive gravid med sine egne æg, fortæller Anna Grynnerup.

Hvis kvindens AMH-koncentration derimod var lav, endte fertilitets-behandlingen sjældent med en graviditet.

For selv om kvinderne stadig havde nogle æg tilbage, var der ikke mange. Og det mindsker chancen for graviditet.

Faktisk så Anna Grynnerup, at mængden af AMH i blodet kunne afsløre, hvilke kvinder der har under ti procents chance for at modne nok æg til at kunne blive gravid i løbet af behandlingen.

- For nogle vil en chance på ti procent være værd at gå efter, mens andre vil vælge at gå andre veje. Men med den her viden har man en chance for at tage et valg.