Hvor svært kan det være? Forskere lærer bier at løse simple regnestykker

Honningbier kan lægge til og trække fra, viser forsøg. Men resultatet skal tages med et gran salt, siger dansk biforsker.

Honningbierne er normalt kendt for et særpræget kommunikationssystem, hvor de ved hjælp af danse kan fortælle om kvalitet, retning og afstand til fødekilder. Og måske gemmer de små bier på endnu flere talenter. (Foto: Søren Steffen © Scanpix)

Små hjerner er ikke nødvendigvis små fornøjelser. For selvom honningbier har meget små hjerner, har de i et nyt forsøg tilsyneladende været i stand til at løse simple matematiske opgaver som plus og minus.

Det skriver Science Advances.

I forsøget skulle bierne lægge én til eller fra, og de 14 kløgtige honningbier svarede rigtigt mellem 63 og 72 procent af gangene.

Det resultat vil måske ikke imponere en matematiklærer, men det er bedre, end at det kan afskrives som ren tilfældighed.

Biforsker ved Aarhus Universitet Per Kryger har læst undersøgelsen. Han mener, at resultaterne er spændende, men skal tages med et gran salt.

- Det er lidt overvældende at en så lille hjerne kan lære det, og at deres øjne, der ikke er så fantastiske, kan se forskel på de her figurer, siger han.

Resultatet kan have andre forklaringer

For selvom bierne i forsøget blev gode til at vælge rigtigt, vurderer Per Kryger, at der også kan være andet end biernes matematikkundskaber, der har ført til resultatet.

Bierne skulle nemlig vælge mellem forskellige gule og blå figurer i forsøget. Per Kryger peger på, at biernes valg derfor også kan skyldes den måde, bierne opfatter mængden af farve i forsøgets svarmuligheder snarere end antallet af gule eller blå figurer. Per Kryger mener altså, at vi ikke kan være sikre på at bierne ligefrem tæller antallet af figurer, som de bliver præsenteret for.

Det er dog ikke første gang, man undersøger biernes matematiske evner. I juni 2018 kunne de samme forskere med et lignende forsøg påvise, at bierne var i stand til at forstå konceptet nul - altså at ingenting var mindre end ét. Men ifølge Per Kryger er det svært for forskerne at vide sig sikre på præcist, hvordan bierne har løst matematikopgaverne.

- Det er let at være kritisk, men svært at gøre det bedre, siger han.

Bierne har små hjerner, men er nemme at træne

Per Kryger forstår dog godt, at det netop er bierne, som forskerne har udsat for regnestykkerne.

- Bier er faktisk det bedste dyr at træne, fordi de lærer første gang. Med en hund eller en papegøje ville det tage uger eller måneder og rigtig mange gentagelser for at få dem lært de her ting, siger han.

Udover at være kvikke til at lære at vælge rigtigt, er biernes hjerner meget små og simple, og det mener Per Kryger er en fordel, hvis vi skal kunne lære noget af biernes matematikkundskaber.

- Biernes hjerne indeholder kun cirka en million hjerneceller. Derfor er de meget nemmere at forstå end vores hjerner, som er så meget større og komplekse. Drømmen har så været, at ved at kigge på en mere simpel hjerne, vil vi måske kunne forstå, hvordan vi kan lære, og hvordan vi kan tælle og regne, fortæller Per Kryger.

Facebook
Twitter