I fremtiden skal du måske smile i dit pas

Ny forskning viser, at vi har lettere ved at genkende hinanden på billeder, når vi finder det store colgate-smil frem. Det kan hjælpe paskontrollører.

Måske skal smilet snart frem i passet. Det gør os i hvert fald mere identificerbare. (© dr)

Mange gemmer på et billede i deres pas, som de ikke ligefrem er tilfredse med, da de mange regler for hvordan billedet skal se ud, kan ødelægge det for enhver. Særligt reglen om at munden skal være lukket gør nemlig, at mange får et noget sammenbidt udtryk. Men de stramme billede-retningslinjer er måske snart på vej ud. Forskere fra University of York har nemlig fundet ud af, at et stort tandpastasmil med åben mund er nemmere at identificere i forhold til et neutralt udtryk.

Forskningen, der er udgivet i the British Journal of Psychology, viser blandt andet, at det er ni procent nemmere at identificere en person, hvis du har billeder af dem, hvor de har et stort tandpastasmil med åben mund. Samtidigt gjorde det storsmilende ansigt det syv procent nemmere at skelne personer fra hinanden, også selvom de to personer ser ens ud.

Store smil kan fange identitetstyve

Mila Mileva, der leder forskningen på University of York, mener, at opdagelsen kan gøre livet lettere for paskontrollører verden over. - Identifikation gennem fotografi er en stor del af vores daglige liv, og det på trods af, at vi ved, at hjernen kan have svært ved at matche et fotografi med et menneske, som man står overfor, siger hun i en pressemeddelelse. Snyd med identitet er et problem, der især er i stigning på nettet. Derfor, understreger hun, er det er vigtigt, at vi forsker mere i dette felt for at se, hvordan vi kan forbedre vores identifikationsmetoder. Forskergruppen foreslår derfor, at man både har et neutralt billede og et storsmilende billede i passet, så paskontrollører har to billeder, når de skal vurdere, om det er dig eller en gemen identitetstyv, der står over for dem. Forskningen bygger på et forsøg med cirka 70 forsøgspersoner, der skulle identificere forskellige personer ud fra en masse billeder. Så inden verdens pas-myndigheder ændrer procedure skal der måske mere forskning til at underbygge resultatet.

Facebook
Twitter