Ikke nok at lufte ud: Sådan får du styr på dit indeklima

Temperaturen skal være jævn i alle rum. Og så er det en god idé at sortere dine rengøringsprodukter, lyder to af seks råd fra ekspert.

Det er ikke nok at åbne ét vindue, når du lufter ud. Du skal sørge for gennemtræk, siger forsker.

Døjer du ofte med hovedpine og træthed? Så kan dit indeklima være en af årsagerne.

Det er især et problem for lærere og elever i folkeskoler. Sidste år havde 25 procent af skolerne dårligt indeklima.

Det viser en ny optælling, som Dansk Byggeri har lavet af Arbejdstilsynets anmærkninger omkring dårligt indeklima i folkeskoler.

Problemet bliver større, når der også er dårligt indeklima i hjemmet. Det kan gå udover helbredet og i værste tilfælde føre til sygdomme som for eksempel astma, allergi og hjertekartesygdomme.

Her får du nogle råd til at skabe godt indeklima.

1

Lav gennemtræk flere gange om dagen

For de fleste er det almindeligt at huske at lufte ud. Det er nemlig vigtigt at udskifte luften i hjemmet.

- Det er en god idé at lufte ud tre gange om dagen i fem til 10 minutter. Og så er det vigtigt, at du lufter ud, når du laver mad, hvor der kommer fugtophobning, siger Torben Sigsgaard, der er professor ved Institut for Folkesundhed ved Aarhus Universitet.

Og det er ikke nok at åbne et enkelt vindue i huset eller lejligheden, understreger Torben Sigsgaard:

- Du skal lave gennemtræk, da det giver et meget større luftskifte. Der sker faktisk ingenting, når du bare lukker et enkelt vindue op. Det er noget, folk ofte overser.

2

Hav en jævn temperatur i alle rum

Det kan være fristende at skrue ned for varmen i de rum, du alligevel ikke opholder dig i særlig ofte. Så kan du nemlig spare penge på varmen. Men det er en dårlig idé, forklarer Torben Sigsgaard:

- Undersøgelser viser, at mange hjem har dårlig ventilation. Og så ser vi samtidig en tendens til, at man vil spare på varmen og kun varme de rum op, man er i.

- Men det kan fører til fugtophobning i de koldere rum, fortsætter Torben Sigsgaard.

I den sidste ende kan det give fugtskader og problemer med skimmelsvamp. Torben Sigsgaard pointerer, at det også er vigtigt, du vedligeholder ventilationssystemerne i hjemmet, hvis du vil have et godt indeklima.

3

Drop de mange rengøringsprodukter

Vi kommer ikke udenom, at det er vigtigt at gøre rent. Det skal gerne ske jævnligt, og så skal du huske at gøre hovedrent nogle gange om året, hvor du kommer helt ind i krogene og får fjernet støvet.

Men inden du går i gang, bør du kigge dine rengøringsprodukter igennem.

- Vi kan se på de senere års forskning, at mange rengøringsmidler, heriblandt sprayflasker, kan øge risikoen for astma. Så du bør overveje, hvor mange du skal have af dem, siger Torben Sigsgaard.

- God gammeldags rengøring kan gøres med knofedt. Sørg for at have så få rengøringsmidler som muligt. Og de skal gerne være miljømærket, fortsætter han.

4

Tør ikke tøj i boligen

Du skal lufte ud, når du har været i bad, eller når du laver mad. Vanddampen skaber nemlig fugt. Og det er også et problem, hvis du hænger tøj op inde i boligen.

- Undgå at hænge tøj op i hjemmet, da det igen øger fugtigheden. De fleste boliger er ikke bygget til, at du tørre tøj indendørs, siger Torben Sigsgaard og fortsætter:

- Du kan i øvrigt sagtens tørre tøj udenfor eller i garagen om vinteren. Det bliver stadig tørt, selvom der kan gå lidt længere tid.

5

Planter er nyttige, men ikke nødvendige

Mange har planter i hjemmet, fordi de har hørt, at de renser luften for rummets kemikalier.

Og den er sådan set god nok. En undersøgelse fra NASA viser, at planter har en positiv effekt og kan fjerne skadelige dampe fra for eksempel maling og lim.

- Men det er ikke i en grad, at det kommer til at betyde noget for indeklimaet, siger Torben Sigsgaard.

- Så hvis du har planter, skal du have dem, fordi du synes, de er kønne at se på. Og det giver jo også en positiv fornemmelse, fortsætter han.

6

Undersøg dit hjem for usynlig dræber

Står du og skal købe hus, så vær opmærksom på niveauet af den radioaktive luftart radon. Det er ofte noget, folk glemmer at tage højde for.

Radon findes naturligt i undergrunden og siver op i huse. Du kan hverken se, lugte eller smage det. Men ikke desto mindre er radon, ifølge verdenssundhedsorganisationen WHO, den næstvigtigste medvirkende årsag til lungekræft efter rygning.

- Vi har den ikke med i vores anbefalinger, fordi man ikke kan vide, om der er forhøjet Radonniveau i ens bolig, og det virker over mange årtier. Men det er muligt at få det undersøgt. Og det er en god idé at gøre, hvis man har hus i et område med forhøjet risiko, siger Torben Sigsgaard.

Her kan du læse, om dit hus ligger i en risikozone, og hvordan du måler radon i dit hjem:

radonguiden.dk kan du læse om, hvordan du måler radon i dit hjem. Du kan også finde råd på Bolius side om radon, hvor du kan se, om dit hjem har et højt niveau af radon.

10 gode råd fra Rådet for Sundt Indeklima

  1. 1

   Luft ud flere gange dagligt (5 – 10 min. pr. gang) - og når der er særlige behov

  2. 2

   Indreguler ventilationen og vedligehold ventilationssystemerne

  3. 3

   Tør dit tøj udendørs

  4. 4

   Luft grundigt ud efter badet

  5. 5

   Hav en jævn og passende temperatur i alle rum

  6. 6

   Få udbedret vandskader omgående

  7. 7

   Anvend få og miljømærkede rengøringsmidler

  8. 8

   Ryg IKKE indendørs

  9. 9

   Indret rengøringsvenligt, gør jævnligt rent

  10. 10

   Gør hovedrent en gang om året

  FacebookTwitter