Influenza kan være mere dødelig end mæslinger: Hvornår kommer der en bedre vaccine?

Det er svært at lave en vaccine, der gør meget mere end at halvere din risiko for influenza en enkelt vinter.

I Danmark tilbydes børn en række vacciner som helt små. Men influenzavaccinen tilbydes ikke til alle danske børn gratis.

1.644 danskere døde i løbet af vinteren 2017-18 af influenza.

Den vinter var der en særlig hård influenzasæson. Men faktum er, at influenza slog langt flere ihjel i løbet af én sæson, end mæslinger fx gjorde i årene inden, at mæslingevaccinen blev en del af børnevaccinationsprogrammet i 1987.

Influenza og mæslinger er to forskellige infektionssygdomme. De, der dør af mæslinger, er fx ofte mindre børn. Influenza går derimod hårdt ud over ældre og mennesker, der i forvejen er svækket.

Men trods forskelle, kan begge sygdomme være dødelige. Så hvorfor har forskerne ikke udviklet en universel vaccine, som gør os livslangt immune over for influenza, på samme måde som mæslingevaccinen gør over for mæslinger?

- Det korte svar er, at det vil vi også gerne. Men influenza er snedig, og det er endnu ikke lykkedes at lave en universel vaccination, siger seniorforsker ved det Nationale Influenzacenter på Statens Serum Institut, Ramona Trebbien.

Alligevel forsøger flere forskere herhjemme at udvikle en universel vaccine. De håber, at den i fremtiden kan give en årelang beskyttelse mod influenza.

Men vi har haft vacciner mod mange andre sygdomme i årtier. Hvad er så særligt ved influenza, at den undslipper forskernes våben år efter år?

Influenza lukker sig selv ind i dine celler

For at forstå det, skal vi først lige nørde lidt biologi.

Influenza skyldes en virus. Groft sagt består den kun af en beskyttende skal med noget arvemateriale indeni.

Den kan ikke overleve uden af 'hacke' vores celler.

Når en influenzavirus kommer ind i vores krop, har den en slags molekyler, der kan beskrives som ’nøgler’, på sin overflade. Det er molekyler, der gør, at vores celler snydes til at lukke den ind. Og inde i cellerne snyder den systemet til at lave tusindvis af kopier af sig selv.

Kopier, som så kan inficere andre celler.

Hvis det ikke var for immunforsvaret, ville den til sidst have inficeret og ødelagt så mange celler i vores krop, at vi ikke længere kunne fungere. Vi ville dø.

Immunforsvaret udvikler super-våben

Sådan går det heldigvis ikke så tit. For når immunforsvaret opdager influenza, udvikler det super-våben, antistoffer, der fanger influenza og gør det svært at inficere nye celler.

Immunforsvaret fanger influenza ved at sætte sig fast på molekylerne, som sidder på virussens overflade. Og når super-våbnene først er udviklet, kan immunforsvaret hurtigt finde dem frem igen.

Man er derfor immun, hvis man skulle møde samme type influenza igen.

Når vi bliver vaccineret, tager vi en genvej til at blive immune. For så viser vi immunforsvaret nøglerne, og det er klar med sine super-våben, hvis der skulle komme en rigtig influenza-virus forbi.

I Danmark bliver særlige risikogrupper hvert efterår tilbudt at blive vaccineret gratis mod de typer influenza, man regner med vil komme i omløb senere på året.

- Sidste år er det lykkedes at lave en vaccine, der halverede risikoen for at få influenza i løbet af denne vinter, siger Ramona Trebbien.

Influenza ændrer sig konstant

Det bringer os tilbage til det, som Ramona Trebbien fortalte længere oppe. Influenza er snedig. For den ændrer konstant sin overflade, så immunforsvarets super-våben alligevel ikke virker i særlig lang tid.

Så immunforsvaret skal nu starte forfra med at udvikle nye supervåben, der kan sætte sig fast på den nye overflade.

- Og influenza er helt vild god til at forandre sin overflade. Den har en højere grad af evolution end fx mæslinger. Så selv om kroppen lige har lært at overleve en influenza ved at blive vaccineret, så vil der typisk være nye typer influenza året efter, som vores krop ikke er klar til, fortæller Ramona Trebbien.

Svært at vaccinere mod alle typer influenza

Der er andre områder af influenza, som ikke forandrer sig med helt samme hast som overfladen.

- Det er typisk de områder, forskerne går efter, når de forsøger at udvikle en universel vaccine, siger Ramona Trebbien.

Men problemet er ofte, at super-våbnene, der går efter de områder, ikke er så super alligevel. Resultatet er, at vaccinen ikke længere virker særlig godt.

Så mens forskerne godt kan forsøge at gætte, hvordan næste sæsons influenza vil se ud og lave en vaccine, der i en vis grad beskytter mod den, har det altså vist sig meget svært at lave en vaccine, der gør immunforsvaret klar til at bekæmpe alle typer sæsonbetonet influenza.

Fremtidens universelle vaccine kan være dansk

Men der bliver forsket meget, for som sagt – mennesker dør hvert år af influenza, ligesom sygdommen også betyder mange indlæggelser, som både er hårde for den enkelte og dyre for samfundet.

En af de mere lovende influenzavacciner er udviklet af danske forskere. Modsat de typiske sæsonbeskyttende vacciner, indeholder vaccinen et mix af overflade-molekyler fra tre store influenza-pandemier (som ramte i 1918, 1968 og 2009).

Den har vist sig at give en vis beskyttelse over for flere forskellige slags influenza i dyr. Derudover viser dyreforsøg også, at den kan virke i flere år. Det skriver Anders Fomsgaard, der er professor ved Statens Serum Institut og står bag udviklingen af den lovende vaccine, i en mail til DR Viden.

Han fortæller også, at en anden lovende israelsk vaccine er kommet til den afgørende tredje fase af menneskeforsøg. Der er altså flere muligheder for, at vi i fremtiden kan gøre meget mere for at undgå en af verdens mest snu fjender.

Facebook
Twitter