Influenzavaccine under graviditet beskytter barnet i et halvt år

En nyfødt kan være beskyttet af mors vaccine i de første seks måneder.

Spædbørn til mødre, der var blevet vaccineret under graviditeten, havde 57 procent lavere risiko for at få influenza. (Foto: Xavier Mouton Photographie © Unsplash)

Ømme led, feber og snotnæse.

Influenza er ikke sjovt - og slet ikke, hvis det er et lille spædbarn, der rammes af virussen.

Men det kan der være råd for.

Forskere fra Statens Serum Institut har nemlig fundet ud af, at hvis kvinder får en influenzavaccine under graviditeten, så kan den også beskytte barnet, til det er seks måneder gammelt.

Det viser en ny undersøgelse, som postdoc ved Statens Serum Institut, Ditte Mølgaard-Nielsen, har været med til at lave.

- Spædbørn, hvis mor er vaccineret under graviditeten, har 57 procent lavere risiko for at få influenza. Det er et positivt resultat, da der i dag ikke findes influenzavacciner til spædbørn under seks måneder, siger hun.

Det er altså to fluer med et smæk, hvis du er gravid og tager imod den gratis influenzavaccine, som du kan få, hvis du er mere end 12 uger henne.

Hvis du bliver ramt af influenza som gravid, kan det give alvorlige komplikationer, der kan øge risikoen for abort, for tidlig fødsel og lav fødselsvægt.

Mor 'overfører' vaccinen

Forskerne har undersøgt data fra danske sundhedsregistre fra 2010-2016, hvor 7.674 børn under seks måneder blev testet for influenza. Cirka 1.000 gravide blev i samme periode testet for virussen.

Og forskerne kunne se, at vaccinen virkede på både gravide og deres børn.

- Hos gravide havde dem, der var vaccineret, 64 procent lavere risiko for at få influenza end dem, der ikke var, siger Ditte Mølgaard-Nielsen.

Og for spædbørnene var risikoen altså 57 procent lavere.

Ifølge Ditte Mølgaard-Nielsen mener forskerne, at effekten hos spædbørn kan skyldes, at vaccinen ‘overføres’ fra mor til barn gennem antistoffer.

- Men også, at der muligvis er mindre risiko for, at moren bliver syg og smitter barnet, efter barnet er født, siger hun.

Første danske undersøgelse

Forskerne havde før undersøgelsen en mistanke om, at vaccinen også kunne dække spædbarnet, men det er ikke før blevet testet i Danmark.

- Vi ved, at influenzavaccinen virker i befolkningen generelt. Effekten hos gravide og deres nyfødte er dog ikke blevet undersøgt før i europæiske lande som Danmark, der har et tempereret klima, siger Ditte Mølgaard-Nielsen.

En del af den nyere forskning, der i forvejen er på området, er lavet i lande med lavere indkomst og subtropisk klima.

Der er risiko for influenza hele året rundt, mens influenzasæsonen i Danmark typisk er fra november til marts.

- Omstændighederne er så forskellige, at det er svært at overføre resultaterne til Danmark. Vi ved, at influenzavaccinen beskytter gravide og deres spædbørn, men vi ved ikke, hvor effektivt den egentlig beskytter dem. Så det er meget relevant, at det også er blevet undersøgt i Danmark, siger Ditte Mølgaard-Nielsen.