Jeg er afhængig af Netflix, podcast og Instagram: Derfor har min hjerne brug for en pause

Hjernen har brug for ro til at skabe sociale relationer og løse problemer.

(Foto: Frederik Svaneborg © Pernille Kjeldgaard)

Musik i badet. Netflix under madlavningen. En kedelig podcast med sleep-timer på om aftenen, så jeg kan falde i søvn hurtigere - efter jeg selvfølgelig har tjekket alle sociale medier flere gange.

Jeg er skyldig i det hele.

Jeg får altid en eller anden form for information eller underholdning. Jeg er sjældent bare i mine egne tanker, som ellers ville være oplagt, når jeg tager bussen eller når jeg skal til at sove.

2021 skal være året, hvor jeg begynder at være kritisk overfor alt det, jeg fylder min hjerne med - og som afleder mig fra omverdenen, når den bliver for kedelig.

Jeg har derfor allieret mig med to eksperter, for at blive klogere på, hvad det gør ved hjernen, når den bliver pumpet med underholdning hele tiden - og om, der mon også kan være noget positivt ved det?

Du kan ikke slukke hjernen

Jeg kan ikke lade være med at tænke, at alle de medier må forstyrre min hjerne helt vildt. Den får aldrig ro.

Men hjernen er hele tiden i gang. Om jeg kigger ud af vinduet i stilhed eller hører podcast imens. Det forklarer Thomas Alrik Sørensen, der er lektor ved Aalborg Universitet, hvor han blandt andet forsker i opmærksomhed.

- Du får hele tiden en eller anden form for informationsstrøm. Hjernen bearbejder hele tiden en tanke eller et indtryk. Du kan ikke koble hjernen helt fra, siger han og fortsætter:

- Hvis du sidder og kigger på skyerne på himlen, så sker der måske ikke så meget udefra, som din hjerne forholder sig til - men der kan ske en masse inden i dig, som din hjerne bruger energi på. Det kan være en konflikt fra dit arbejde eller hvad du skal huske at handle senere.

Det er nemlig hjernens formål at behandle de indtryk, vi får. Det kan også være et problem, hvis hjernen ingen indtryk får.

Det forklarer Andreas Lieberoth, der er adfærdsforsker ved Aarhus Universitet.

- Du kan blive lige så tosset af ikke at få indtryk, som at få for mange indtryk på samme tid. Vi ved fra eksperimenter, at folk i mørke, helt lydtætte rum, kan have svært ved at klare en tilstand uden indtryk. Det viser bare, at vi er en art, der er beregnet til at få en masse indtryk.

Hjernen kan klare meget, men..

Min hjerne kan altså sagtens klare, at jeg flekser mellem forskellige former for underholdning og informationsstrømme.

Der er dog et men.

- Din hjerne modtager ikke bare information helt passivt. Den arbejder hele tiden på at forudsige og forberede dig på, hvad der sker om lidt. Det gør den ud fra dine tidligere erfaringer og oplevelser, siger Andreas Lieberoth, og fortsætter:

- Når du er sammen med andre mennesker, hører podcast eller kører i trafikken, er din hjerne på arbejde. Det kan den sagtens være længe, men den har brug for nogle rolige stunder.

Derfor tager din hjerne også selv nogle pauser fra al informationen og oplevelserne.

- Hvis du for eksempel sidder og dagdrømmer, mens du er i gang med noget, kan det særligt betyde to ting: Du er ikke interesseret i det, du laver, eller hjernen har brug for lidt ro til at behandle ting, der er sket,eller som skal ske i den nærmeste fremtid, siger Andreas Lieberoth.

Det oplever jeg sommetider, hvis jeg hører en podcast. Pludselig er mine tanker et andet sted, og jeg hører ikke efter.

- Så kobler din hjerne fra og har brug for en pause. Det er godt at anerkende dette, og så sætte din podcast på pause, siger han.

Kan bruges til at sætte grænser

Selvom det kan lyde alvorligt med med en hjerne, der siger stop, så er det ikke farligt for hverken hjernen eller det mentale helbred. Det er helt naturligt, at hjernen snupper en lille pause.

- Det er bare vigtigt at anerkende, når din hjerne beder om en pause. På den måde kan du sørge for, at din hjerne også får behandlet alle de tanker, drømme, bekymringer og ønsker, som du har. De kan blive skubbet lidt væk, hvis du hele tiden er optaget af noget andet, siger Andreas Lieberoth.

Men underholdning fra min telefon kan også hjælpe hjernen med at tage en pause, hvis jeg er i en situation med meget larm eller mange indtryk.

- Hvis du sidder i en fyldt togkupe, kan det være befriende at høre en podcast eller se en serie på din iPad. Det er en grænsekontrol af dine sanser, fordi du så ikke behøver forholde dig til lydene, og alt det, der sker i togkupeen, siger Andreas Lieberoth og fortsætter:

- Hvis du går en tur og hører musik, skal du stadig være opmærksom på trafikken, men du kan skære nogle indtryk fra omverdenen fra ved at lukke dig lidt ind i musikken.

Du kan udnytte tiden bedre

Musik, serier eller sociale medier kan også hjælpe dig med at udnytte spildtid, som transporttid kan være for nogle.

- Du kan udnytte tiden ved at høre en podcast, der er relevant for dit studie eller arbejde. Underholdningen kan også hjælpe dig med at slappe af, når du sidder i bussen til arbejde, siger Thomas Alrik og fortsætter:

- Så det har helt sikkert sine fordele, når du bliver opslugt af et medie. Men når du er sammen med andre mennesker, kan det være en fordel, at man faktisk er til at komme i kontakt med.

Igen er jeg skyldig. Jeg er ikke altid til at komme i kontakt med, når jeg forsvinder ned i telefonen.

Pas på dine sociale relationer

Der er dage, hvor min kæreste har sagt til mig, at jeg hele tiden har høretelefoner i eller glor på min telefon, computer eller iPad.

Han skal hele tiden gentage sig selv, når han taler til mig, fordi jeg lige skal have sat det hele på pause, før jeg kan høre noget.

- På den måde kan medierne hurtigt komme til at adskille os. De skaber sjældent forbindelser mellem os, for ligeså snart du tager høretelefoner i, er din opmærksomhed et andet sted, og du kan have svært ved at høre, hvad der bliver sagt, siger Thomas Alrik Sørensen og fortsætter:

- Så næste gang, du har lyst til at tage podcast i ørene derhjemme, så find en, som du og din partner begge gerne vil høre. På den måde kan det blive en fælles oplevelse. Men det er generelt noget, som vi skal lære med de nye digitale medier - hvordan de kan bruges i sociale sammenhænge.

Kan få tankerne væk fra trælse ting

Ligesom man kan bruge sociale medier, podcast og film til at afskære sig fra omverdenen, kan det også bruges til at flygte fra den.

Et lille udpluk af de apps, der virkelig har taget meget af min tid. (Foto: Frederik Svaneborg © dr)

- Nogle bruger underholdningen som en ‘coping’-strategi (til at håndtere en situation, red.). Hvis du er ked, irriteret eller fortvivlet, kan du bruge det som pause til at træde væk fra det, du står i lige nu, siger Andreas Lieberoth og fortsætter:

- Du fylder din bevidsthed med noget andet end det, du står i. Det kan være eksamensstress, kærestesorger eller problemer med en veninde. Så slipper du for at forholde dig til det.

Selvom det lyder som en dejlig løsning, at jeg bare fylder hjernen med underholdning og glemmer mine bekymringer, kan det komme i vejen for at løse problemerne.

- Du har brug for tid til at reflektere over det, der optager dig og bekymrer dig. Det er en problematisk adfærd, hvis du altid flygter ind i en podcast eller Instagram. Det er måske to ting, der gør dig glad almindeligvis, men hvis du bruger det til at distrahere dig selv fra dine tanker, forholder du dig ikke til dine problemer og bekymringer, siger Andreas Lieberoth.

Han forklarer, at det er vigtigt, at man giver sig selv tid til at tænke sine tanker til ende.

- Det kan måske føles svært, når du er vant til hele tiden at blive underholdt af telefonen, tv eller computeren. Men læg det væk en gang imellem og giv dig selv tid til at tænke og mærke efter, siger Andreas Lieberoth og fortsætter:

- Vi kan sagtens genvinde kontrollen over lysten til at forsvinde ind i telefonen hver gang, der er et ledigt sekund - men det kræver tilvænning.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter