Kæmpe undersøgelse afliver autisme-myte om vaccination

650.000 danske børn afkræfter sammenhæng mellem MFR-vaccine og autisme.

MFR-vaccinen gives gratis til danske børn, når de er omkring 15 måneder - og igen når de er 4 år. (Foto: Lasse Noerbaek © ColourBox.com)

I Danmark anbefaler sundhedsmyndighederne, at du får dit barn vaccineret mod mæslinger, fåresyge og røde hunde (MFR) to gange, inden at barnet skal starte i skole.

Men nogle forældre er i tvivl. Vaccinen beskytter nok mod de tre sygdomme, men kan den også øge risikoen for autisme?

Den sammenhæng afliver Anders Hviid, som er seniorforsker ved Statens Serum Institut:

- Den her myte om MFR og autisme har eksisteret i mere end tyve år. Jeg mener, at det er meget vigtigt, at der kommer nogle solide videnskabelige modsvar, siger han.

Han har derfor været med til at lave en ny, stor undersøgelse med data fra 657.461 danske børn. Konklusionen er, at autisme er lige hyppigt blandt de børn, der fik MFR-vaccinen og dem, hvis forældre valgte vaccinen fra.

- Konklusionen er meget velunderbygget – vi kan ikke se en sammenhæng, siger Anders Hviid.

Gælder også for børn med større risiko for autisme

I 2002 lavede Statens Serum Institut en lignende undersøgelse, med data fra godt en halv million danske børn. Konklusionen var allerede dengang, at MFR-vaccinen ikke øgede risikoen for at få autisme.

Men dengang undersøgte forskerne ikke specifikt, om der kunne være en sammenhæng mellem vaccinen og autisme i de grupper af børn, som havde en større risiko for at udvikle autisme.

- Der har været en idé om, at hvis vacciner ikke er skyld i en autismeepidemi i den generelle befolkning, så kan det være, at de er skyld i autisme hos nogle bestemte grupper af børn.

Det kan for eksempel være børn, som har en søster eller bror med en autisme-diagnose. Eller børn, hvis mor røg under graviditeten. De børn har nemlig allerede en lidt større risiko for at udvikle autisme.

- Men heller ikke hos de grupper finder vi en sammenhæng mellem vaccination og autisme, siger Anders Hviid.

Tre gange så mange europæere får mæslinger

MFR-vaccinen tilbydes første gang, når et barn er omkring 15 måneder, og igen når barnet fylder 4 år. Ved at få vaccinen to gange, opbygger barnet livslang immunitet overfor røde hunde, fåresyge og mæslinger.

Og især truslen fra mæslinger har den seneste tid fyldt meget.

- Antallet af mæslingetilfælde er tredoblet i Europa fra 2017 til 2018. Og vi ser et lille udbrud af mæslinger i Danmark lige nu, siger Anders Hviid.

Men sygdommen kan altså undgås, hvis du får dine børn vaccineret. Det bliver omkring 90 procent af de danske børn hvert år, viser talt fra SSI.

Men i andre lande er tilslutningen lavere – og faldende.

- WHO har udråbt vaccinemodstand som en af de ti største trusler mod folkesundheden på verdensplan. Og modstanden mod vacciner har sandsynligvis spillet en rolle i udviklingen af mæslingetilfælde, siger Anders Hviid.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk