Kan det genbruges? Må andre røre det? Her er 5 ting, du skal vide om dit engangsmundbind

Mundbindet kan godt bruges mere end én gang, hvis du opbevarer det korrekt, mener professor.

Det er vigtigt, at mundbindet dækker både næse og mund. Selvom vi også kan smittes gennem øjnene, er det primært gennem luftvejene, det sker. (Foto: Mads Claus Rasmussen © Scanpix)

I dag træder de seneste restriktioner fra myndighederne i kraft. Det er nu et krav, at du bærer mundbind eller visir, når du opholder dig indendørs på steder, hvor der er offentlig adgang.

For eksempel i supermarkedet, på museer, i storcentre eller på din uddannelse.

Mange benytter sig af engangsmundbind, som dem direktør i Sundhedsstyrelsen, Søren Brostrøm, ved flere lejligheder har demonstreret, hvordan man tager korrekt på.

Men hvordan er det nu lige med de engangsmundbind? Kan de egentlig bruges flere gange, hvis du kun har haft dem på i kort tid? Og hvor skal du lægge mundbindet, når du sidder på en restaurant?

Det - og en række andre praktiske spørgsmål om dit mundbind - svarer professor i virologi på Aarhus Universitet Søren Riis Paludan på herunder.

1

Bør du samle det op fra jorden?

Du står ude foran supermarkedet og skal til at tage dit mundbind på. Men du taber det på jorden. Da du tager det op igen, ser det ikke beskidt ud. Kan du bruge det?

- Her er det nok bedst, at du finder et nyt mundbind frem. Det er ikke fordi, at der kommer covid-19-virus på dit mundbind, fordi du taber det på gaden eller derhjemme på gulvet, siger Søren Riis Paludan.

Men det kan for eksempel være blevet vådt, og så beskytter det ikke lige så godt mod virus.

- Hvis du er uheldig, kan der også være kommet bakterier på. Det giver dig ikke covid-19, men det kan give dig andre infektioner, hvis bakterier er kommet på indersiden af mundbindet, og du indånder dem, siger han.

2

Kan det komme i lommen og genbruges?

Du på vej ind i en tøjbutik. Du har et helt nyt mundbind, som du tager på i de fem minutter, du er inde i butikken. Du tager det af, da du kommer ud.

Kan du lægge det i lommen, så du kan bruge mundbindet igen, når du skal på café senere?

- Ja, det mener jeg godt, at du kan. Teoretisk set ville det være bedre at tage et helt nyt. Men hvis det kun er dig, der har rørt ved det, så mener jeg, at det går, siger Søren Riis Paludan.

Også ifølge Sundhedsstyrelsen kan engangsmundbind genbruges efter kortvarig brug.

Det er dog vigtigt, at du folder mundbindet, så indersiden af mundbindet ikke rører ved andet i lommen.

Hvis du vil genbruge dit engangsmundbind, er det bedst, at du lægger det ned i for eksempel en frysepose til formålet, så mundbindet ikke kommer i kontakt med andre ting.

Der kan nemlig potentielt være smitte på eksempelvis dine nøgler i lommen.

Ifølge myndighederne kan du bruge mundbindet i fire timer. Bliver det beskidt eller fugtigt, skal du dog skifte det ud før.

3

En anden har rørt ved mundbindet. Kan det bruges?

Du skal nu på café. Men du har mistet dit mundbind, og du har ikke flere med. Derfor køber du et ved cafeen. Da tjeneren rækker dig det, kan du se, at hun rører ved både ydersiden og indersiden af mundbindet.

Kan du tage det på?

- Her vil jeg foreslå, at du køber et nyt, som hun ikke har rørt ved. Jeg vurderer ikke, at der er særlig stor risiko ved, at tjeneren har rørt ved det. Men hvis du vil være på den sikre sikre, skal du købe et nyt, siger Søren Riis Paludan.

Hvis tjeneren potentielt er smittet, kan der være kommet en aerosol (meget lille dråbe, red.) fra hendes hånd og over til dit mundbind. Det kan du teoretisk set blive smittet af, selvom risikoen er lille.

4

Kan du lægge mundbindet på et bord?

Nu sidder du på din plads på cafeen, og du tager mundbindet af. Men hvor skal du lægge det?

- Du kan godt lægge det på bordet. Men det er bedst, hvis det igen foldes sammen, så indersiden af masken ikke bliver udsat for dråber med smitte. Her kan det igen være smart med en frysepose til formålet, så mundbindet kan foldes sammen og lægges deri, siger Søren Riis Paludan.

Hvis det ligger på bordet med indersiden oppe, så kan der teoretisk set være en aerosol med virus, der rammer mundbindet.

- Men det er ikke noget, man skal ligge søvnløs over. Det kan jo potentielt også ske, at du rammes i ansigtet af en aerosol med virus, når du sidder på restauranten, siger han.

Han forklarer, at du i princippet godt kan blive smitte via en enkelt aerosol, som kan ramme dig, når du sidder uden mundbind på restauranten.

Men risikoen er langt større, hvis du udsættes for mange aerosoler.

- Der er i mange tilfælde en sammenhæng mellem, hvor mange dråber med virus du er blevet udsat for, og hvor syg du bliver. Jo flere dråber med smitte, desto større er risikoen for sygdom, siger Søren Riis Paludan.

5

Skal det dække næsen?

Du er på vej hjem fra restauranten og ser ved busstoppestedet, at der er flere, der ikke har mundbindet over næsen.

Duer det?

- Nej, mundbindet skal dække både næse og mund. Covid-19-virus kommer primært ind gennem vores luftveje, og det kan dermed også trænge ind gennem næsen, siger Søren Riis Paludan og fortsætter:

- Når du klemmer ståltråden ned over næsen, der er i kanten af mundbindet, sørger du for, at mundbindet slutter mere tæt om ansigtet.

Når du skal bruge dit mundbind, er det vigtigt, at du har en god håndhygiejne.

Før du overhovedet tager mundbindet på, bør du afspritte eller vaske dine hænder grundigt.

- Der nemlig også risiko for, at du smittes, fordi du roder dig i ansigtet, når du skal tage mundbindet på, siger Søren Riis Paludan.

Hvis du har covid-19-virus på hænderne, kan det nemlig komme på mundbindet og trænge ind i kroppen via slimhinderne i dine øjne, næse og mund.

Facebook
Twitter