Kemikalier spreder sig i børneværelset: Forskere finder over 100 skadelige stoffer i plastiklegetøj

Hvis du lufter ud hver dag, mindsker du risikoen fra kemikalier.

Der er flere forskellige tiltag, du kan lave derhjemme, for at undgå eller mindske kemikalierne på børneværelset. (Foto: Jelleke Vanooteghem © Unsplash)

Dukker, klodser og små gravemaskiner.

Hver dag leger børn med legetøj lavet af plastik. Men det kan være farligt for deres helbred.

I plastik findes nemlig forskellige kemikalier, der kan være sygdomsfremkaldende og hormonforstyrrende.

Der er regulering på området og regler for, hvilke stoffer legetøj må indeholde.

Alligevel finder forskere fra blandt andet DTU i en undersøgelse over 100 potentielt skadelige stoffer i forskellige plastikmaterialer, der bruges til legetøj.

- Som forbruger kan man få det indtryk, at alt legetøj på markedet er sikkert. Men ikke alle kemikalier i alt legetøj er blevet testet - så vi ved ikke, om det alt sammen er sikkert eller ej.

Sådan siger Peter Fantke, der er professor ved DTU og en af forskerne bag undersøgelsen. Undersøgelsen er blandt andet lavet i samarbejde med FN’s Miljøprogram.

På listen over kemikalier findes blandt andet ftalater, der skal gøre plastikken blød. Det er kemikalier, som vi véd kan være sundhedsskadelige.

- Men der er også andre kemikalier i materialet til legetøjet, som kan være til skade for barnets helbred, siger Peter Fantke.

Vi kan ikke stole på materialerne

I undersøgelsen finder forskerne 126 kemikalier, der kommer i så store mængder i materialet til plastiklegetøjet, at det skal betragtes som potentielt sundhedsskadeligt.

Det er blandt andet visse ftalater, flammehæmmere og duftstoffer.

Der er typer af ftalater og kemikalier, der er forbudte, fordi vi ved, at de er sundhedsskadelige for både børn og voksne.

Men der findes stadig mange andre ftalater og kemikalier i legetøj, der betragtes som ‘særligt problematiske’, men som ikke er forbudte.

Legetøj med kemikalierne kan ende på det europæiske marked. Det sker, fordi materialet med kemikalierne eksempelvis er lavet i Kina, mens selve legetøjet er produceret i Europa.

- Jeg tror, at problemet blandt andet opstår, fordi fabrikanten af legetøjet stoler på dem, der laver materialerne til legetøjet. De stoler på, at producenten har styr på, hvor meget og hvilke kemikalier der er i. Men den nye undersøgelse viser, at det kan man ikke stole på, siger Jørn Bolstad Christensen.

Han er lektor i organisk kemi ved Københavns Universitet og er ikke en del af holdet bag den nye undersøgelse.

Duft til legetøjet

I den nye undersøgelse fandt forskerne også ud af, at børn i de vestlige lande i gennemsnit har 18 kilo plastiklegetøj.

- Nogle kemikalier er opløste i plastikken, hvilket gør, at kemikalierne kan bevæge sig rundt i plastikken. De kan komme op til overfladen af legetøjet, hvor de kan komme ind i barnets krop gennem munden eller optages gennem huden, som eksempelvis ftalater kan, siger Jørn Bolstad Christensen.

Derudover frigiver plastiklegetøj med potentielt skadelig kemi også dampe ud i luften, der er sundhedsskadelige.

- Derfor er det vigtigt, at der hver dag bliver luftet ud på børneværelset. Langt de fleste af kemikalierne indåndes nemlig. Selvom barnet ofte kun leger med et stykke legetøj ad gangen, indånder det kemikalier fra alt legetøjet i værelset, siger Peter Fantke.

Hvis børneværelset er fyldt med plastiklegetøj, kan det være en god ide at snuse til de forskellige stykker.

- Hvis et stykke legetøj lugter af plastik, er det sikkert, at der kommer en form for gasser fra det. Hvis det er tilfældet, ville jeg se, om jeg kunne slippe afsted med at smide det ud, siger Jørn Bolstad Christensen.

FacebookTwitter