Kina er fri for malaria efter 70 år: 'Det er imponerende, hvad de har opnået'

I 1940'erne var der årligt 30 millioner tilfælde af malariasmitte.

Det kan blive svært for andre lande at kopiere Kinas fremgangsmåde, siger ekspert. (Foto: handout © Scanpix Denmark)

Rettelse: Det er den 1. juli 2021 blevet specificeret i teksten, hvordan kineserne har lavet smitteopsporing.

Det stod skidt til i Kina i 1940'erne, når det kom til malaria. Dengang blev der årligt rapporteret om 30 millioner tilfælde, hvor personer havde fået den dødelige sygdom.

I dag er billedet helt anderledes.

Verdenssundhedsorganisation WHO har netop erklæret, at Kina er fri for malaria. Det sker, efter at der i over fire år ikke har været rapporteret om ét eneste tilfælde af malaria.

- Det er imponerende, hvad de har opnået. Det er meget velfortjent, at de lykkes med at eliminere malaria efter mange års målrettet indsats.

Sådan siger Lasse Vestergaard, der er afdelingslæge ved Statens Serum Institut. Han har tidligere i en årrække arbejdet for WHO’s malariaprogram i den Vestlige Stillehavsregion, som blandt andet omfatter Kina.

Har spillet en stor rolle i kampen

Kina har spillet en stor rolle i den globale kamp mod malaria.

I 1970’erne opdagede den kinesiske kemiker Tu Youyou, at stoffet 'artemisinin' virker effektivt mod malariaparasitten.

Artemisinin bliver i dag brugt i den malariamedicin, der er allermest effektivt. Opdagelsen gav kemikeren en nobelpris i 2015.

Også myggenet behandlet med insektmidler var Kina tidligt på banen med at bruge i forhold til mange andre lande, skriver WHO.

- Det har været et velorganiseret og disciplineret malariaprogram, hvor der er blevet afsat mange ressourcer, siger Lasse Vestergaard.

Her har kineserne blandt andet gjort brug af smitteopsporing.

De tester husstandsmedlemmer og naboer tæt på den smittede, da malaria ofte optræder i geografisk afgrænsede områder. Samtidig gennemfører man ekstra effektiv myggekontrol i de berørte områder.

- Derudover har de sprøjtet huse med myggegift, uddelt myggenet og sikret hurtig og effektiv malariabehandling, siger han og fortsætter:

- De har sørget for, at man ved hjælp af god sygdomsovervågning hele tiden har styr på, hvem og hvor mange der er smittet, så man kan smitteopspore og behandle smittede hurtigt, siger han.

Plan kan ikke bare kopieres

Det er bestemt ikke gået ubemærket hen, at Kina på 70 år er gået fra flere millioner smittetilfælde om året til at være malaria-fri.

Men hvis deres nabolande vil kopiere fremgangsmåden, kan det blive svært.

- Kina har haft en metode, som andre lande har prøvet at kopiere. Men det kræver enormt mange ressourcer, god organisering og et stærkt sundhedsvæsen, som ikke alle lande har, siger Lasse Vestergaard.

Han fortæller, at det kræver mange ressourcer, når malaria skal elimineres helt i et land.

- Det er lidt nemmere og billigere blot at kontrollere smitten til et vist lavt niveau. Men at få alle malariaparasitter helt elimineret, kræver mange ressourcer og en stor, vedvarende og målrettet indsats. Så det er flot, at Kina nu er blevet WHO-certificeret som fri for malaria, siger Lasse Vestergaard.

FacebookTwitter