Knager dit parforhold? Du bliver ikke mere tilfreds med en ny kæreste

Du skal lære noget af dine tidligere forhold, før du får en ny partner, siger ekspert.

Gennem otte år har flere hundrede tyskere fortalt om deres parforhold i en stor undersøgelse. Og det har vist, at de ikke bliver mere tilfreds af at få en ny kæreste. (Foto: © Banter Snaps, Unsplash)

Argh, tænker du nogensinde tilbage på din ekskæreste og jeres parforhold? Det kørte jo ikke.

Men det var selvfølgelig svært at se, da du var i forholdet. Godt, at du har mødt din nye kæreste, som du har et meget bedre forhold med.

Eller har I nu også det?

Ny forskning fra canadiske University of Alberta viser, at når den skønne forelskelsesfase er ovre og det er blevet hverdag, så kan mønstre og dynamik fra dit tidligere forhold dukke op.

Det fandt forskerne ud af ved at interviewe 554 tyskere flere gange i løbet af otte år. Forskerne interviewede både deltagerne, da de var i deres første forhold, da det første forhold blev afsluttet og da de kom i et nyt forhold.

Forskerne havde fokus på syv områder, som de talte med deltagerne om flere gange over årene, for at måle deres tilfredshed med deres forhold.

Og undersøgelsen viser nu, at i fem af områderne gik tilfredsheden hverken op eller ned, når de to forhold sammenlignes. Ligeså snart hvedebrødsdagene var ovre, og hverdagen havde meldt sig, så var tilfredsheden den samme.

- Og det giver egentlig god mening, for du tager jo din måde at være på med i et nyt forhold. Du er jo stadig den samme person - både på godt og ondt, siger Astrid Højgaard, der er ledende overlæge på Sexologisk Center på Aalborg Universitetshospital.

Hun mener, at forklaringen på, at tilfredsheden ikke stiger kan være, at vi ikke arbejder med os selv, før vi hopper ud i et nyt forhold.

Du er (også) problemet

Nissen flytter nemlig med, hvis du ikke bearbejder dine erfaringer fra tidligere forhold.

- Hvis du og din partner går fra hinanden, så mener jeg, at du er forpligtet til at lære noget af bruddet. Det er ikke alle der mestrer det, men du skal lave en form for analyse på dig selv, siger Astrid Højgaard og fortsætter:

- For jeg tænker, at det nye forskningsresultat kan skyldes, at man har nogle frustrationer, der handler om grundlæggende faktorer i sig selv. Og det ændres ikke, medmindre du arbejder med dig selv, før du involverer dig med en ny partner.

Hun mener også, at resultaterne kan skyldes, at du finder en partner, der på en eller anden måde minder om din ekskæreste.

- Der er formodentlig også nogle kerneværdier, som man holder fast i ved en partner. Selvom du har forskellige partnere, så er der jo tit grundlæggende fællestræk ved dem, siger hun.

Du bliver ikke mere tilfreds med sexlivet

Men på to områder viste det nye forhold sig at være bedre end det første: Hyppighed af seksuelt samvær og hvor meget I viser, at I sætter pris på hinanden.

Og det er forventeligt, mener en af forskerne bag undersøgelsen, Matthew Johnson, der forsker i parforhold på University of Alberta.

- De to områder er direkte afhængige af din partners opførsel, så der er større sandsynlighed for at se ændringer på de områder, siger han i en pressemeddelelse.

Men selvom der blev dyrket mere sex i det nye forhold, så steg den seksuelle tilfredshed ikke.

Og det tror Astrid Højgaard blandt andet kan skyldes kvinderne i undersøgelsen.

- Vi ved fra tidligere undersøgelser, at hyppigheden af sex ikke er det vigtigste for kvinders seksuelle tilfredshed. Så det kan måske være en del af forklaringen, siger hun.

Hun mener, at det mere aktive sexliv også kan skyldes, at vi er blevet klogere i det tidligere forhold og derfor vil skrue op for hyppigheden af det seksuelle samliv, fordi vi tror, at det er ensbetydende med et bedre parforhold.

Men den nye undersøgelse viser altså, at det ikke nødvendigvis sikrer større seksuel tilfredshed.

Det gælder (nok) også dig

Nu sidder du måske og tænker, at deltagerne i undersøgelsen nok bare er trætte af deres partner, og at de nye resultater i hvert fald ikke passer på din kæreste og dig.

Og det kan sagtens være, at du er i et bedre forhold nu end tidligere, men det ændrer ikke på resultaterne.

- Det kan godt være, at du og jeg begge har prøvet, at et parforhold brydes, hvor vi efterfølgende oplever, at vi overordnet set bliver mere tilfredse i et nyt forhold, siger Astrid Højgaard og fortsætter:

- Men vores personlige oplevelser ændrer ikke på den her videnskabelige undersøgelse, hvor forskerne ved at se på en stor gruppe menneske, finder ud af, at tilfredsheden er uændret fra første forhold til andet forhold.