'Kom nu, tag en øl mere': Hver anden ung føler sig presset til at drikke af deres venner  

Presset til festerne får nogle til at bruge snydestrategier for at drikke mindre.

30 procent af de adspurgte 15-25 årige drikker mere alkohol, end de har lyst til, fordi de føler, at det forventes af dem. (Foto: © Christian Lindgren, DR)

'Nej tak'.

Mere skal der ikke til for at signalere, at man ikke har lyst til at tage imod det, der bliver tilbudt.

Alligevel oplever 54 procent af tusind adspurgte unge mellem 15 og 25 år, at de bliver presset af deres venner til at drikke mere alkohol, selvom de har takket nej.

Det viser en analyse fra Kræftens Bekæmpelse og TrygFondens alkoholindsats 'Fuld af liv'.

Desuden oplever næsten hver tredje ung, at de drikker mere alkohol, end de har lyst til, fordi de føler, at det bliver forventet af dem.

- Det viser tydeligt, at alkohol er en meget indlejret del af vores kultur i Danmark og i mange sammenhænge er en adgangsbillet til fællesskabet.

Det fortæller Anne Sofie Plum Christensen, der er seniorprojektleder og forsker i alkohol hos Kræftens Bekæmpelse.

Alkohol er billet til fællesskabet

At lade være med at drikke til en fest kan føles som om, at du siger nej til fællesskabet med dine venner.

- Drikkepres opleves ikke altid negativt. Det kan være en del af et spil og en invitation ind i fællesskabet. Det er rart at føle sig inviteret ind, men det er ærgerligt, at adgangsbilletten til fællesskabet er alkohol, fortæller Anne Sofie Plum Christensen.

Til trods for at analysen viser, at fire ud af fem unge mener, at vi skal have en alkoholkultur, hvor alle respekterer et nej til alkohol, er det langt fra det, vi oplever i virkeligheden til festerne.

- Unge er enormt tolerante i mange sammenhænge. Derfor er det interessant, at det med alkohol halter lidt bagefter, fortæller Anne Sofie Plum Christensen.

Snyder sig til at drikke mindre

Presset til festerne får nogle unge til at bruge snydestrategier over for vennerne for at drikke mindre.

Det kan for eksempel være, at man fylder øldåsen med vand eller blander sig selv en alkoholfri drink, hvor andre tror, at der er alkohol i.

- Det kan også være, at man drikker meget lidt, når man spiller drukspil. For eksempel hvis man skal drikke ti gange, så tager de nogle meget små slurke, fortæller Anne Sofie Plum Christensen.

Hun opfordrer alle til at være åbne over for sine venner, hvis man føler sig presset til at drikke.

- Det ville være en løsning, at man var mere ærlig over for hinanden, så man fik øjnene op for, at der er mange, der har det på denne måde, siger hun og fortsætter:

- Og man kan også overveje, om man selv er med til at presse andre - direkte eller indirekte - til at drikke mere alkohol, end ens venner har lyst til.

Unge om alkoholpres

  • 54 procent af de adspurgte 15-25-årige har én eller flere gange oplevet, at deres venner har forsøgt at få dem til at drikke mere alkohol, selvom de har sagt ’nej tak’.

  • 30 procent af de unge drikker mere alkohol, end de har lyst til, fordi de føler, at det forventes af dem.

  • 73 procent af de 15-25-årige, der drikker alkohol, har oplevet at drikke så meget, at de næste dag ville ønske, at de havde drukket mindre.

  • 81 procent af de 15-25-årige er enige eller meget enige i, at vi skal have en alkoholkultur, hvor alle accepterer et ’nej tak’ til alkohol, mens fem procent er uenige eller meget uenige.

  • Kilde: Kræftens Bekæmpelse: Nye tal fra rapporten ’Unges Alkoholvaner i Danmark 2019’, som er frigivet nu.