Kroppens indbyggede badevægt kan have betydning for fedme

Svenske forskere har opdaget en mekanisme, som regulerer vores vægt. Hvis de har ret, går det galt, når vi sidder for meget ned.

Svenske forskere mener, at vi har en slags indre badevægt i benene, som er med til at afgøre, hvor meget vi spiser. (Foto: Carina Heckscher © Scanpix)

Det er forskere fra det sundhedsvidenskabelige Sahlgrenska Akademi ved Göteborgs Universitetet, som har fremlagt teorierne i en artikel i tidsskriftet Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS).

Deres resultater skal tages med det forbehold, at de er baseret på forsøg med overvægtige gnavere.

Men erfaringerne med tykke rotter og mus har fået de svenske forskere til at spekulere i, at deres fund måske kan bruges i udviklingen af kommende lægemidler mod fedme.

Kunstig vægtforøgelse førte til reelt vægttab

I en pressemeddelelse fra det svenske universitetet forklarer en af forskerne, professor John-Olov Jansson, perspektiverne:

- Det, vi har opdaget, er potentielt et helt nyt system til regulering af fedtmasse. Vi håber, at opdagelsen kan føre til en ny retning for forskning i fedme. Fundet kan øge vores forståelse af, hvorfor fedme opstår, og måske også skabe grundlag for nye lægemidler, siger han.

Den svenske professor prøver at forklare mekanismen ved at sammenligne den med en indbygget vægtsensor, som vi går rundt med nederst i kroppen:

- Forenklet sagt har vi opdaget, at det lader til, at der findes en indbygget badevægt i kroppen. Kroppens vægt registreres i benene, og det sender et signal til hjernen om, at vi skal spise mindre og holde vægten konstant, som han beskriver det.

I de bagvedliggende forsøg har forskerne gjort overvægtige rotter og mus kunstigt tungere ved at placere ekstra vægt på dem. Lidt som hvis vi gik rundt med blylodder i lommerne og sten i skoene.

Efterfølgende tabte forsøgsdyrene en del af deres fedtmasse, og samtidig fik de bedre og sundere blodsukkerniveauer.

Op at stå

Ophavsmændene fra Göteborgs Universitet sammenligner deres opdagelse med dengang i 1994, hvor amerikanske forskere fandt frem til, at hormonet leptin er med til at regulere vores fedtmasse.

- Den mekanisme, vi nu har identificeret, regulerer kropsvægten uafhængigt af leptin. Det er muligt, at en kombineret behandling med leptin og aktivering af den indre kropsvægt kan blive en effektiv behandling mod fedme, siger professor Claes Ohlsson, som også er fra Sahlgrenska Akademi.

Han kobler resultatet med anden nyere forskning, som viser, at fedme og dårligt helbred kan være konsekvenser af, at vi sidder for meget ned.

- Vi mener, at den indre kropsvægt giver for lavt udslag, når man sidder ned. Det fører til, at man spiser mere og går op i vægt, siger den svenske professor.