Læge: Sygdom er skyld i Mona Lisas berømte smil

Professor mener, at Mona Lisas smil skyldes en sygdom, som tre procent af danskerne lider af. Dansk læge er ikke overbevist.

Leonardo da Vinci's "Mona Lisa". Læge spekulerer i, om hun led af en stofskiftesygdom, der gav hende gullig hud og et lille smil. NORDFOTO 1995 (Foto: NF © Scanpix)

Gennem tiden har der været mange bud på, hvorfor kvinden på Leonardo Da Vincis maleri ‘Mona Lisa’ ser så mystisk ud.

Nogle har gættet på, at det var et selvportræt af da Vinci som kvinde eller et portræt af en elskerinde.

Lisa Gheradinis, der er kvinden på billedet, har med sit gådefulde smil tryllebundet iagttagere fra hele verden, og smilet har været genstand for mange spekulationer.

Men ‘Mona Lisa’ har ikke kun fanget de kunstinteresseredes opmærksomhed.

I den medicinske verden er der nemlig spekuleret meget i, om Lisa Gheradini lider af en sygdom, der er grunden til flere af maleriets forskellige karakteristika.

Den seneste læge, der har diagnosticeret ‘Mona Lisa’, er Mandeep R. Mehra fra Brigham and Womens Hospital, Harvard Medical School Teaching Hospital.

Det skriver amerikanske Inverse om undersøgelsen, der er udgivet i Mayo Clinic Proceedings.

- Jeg ved ikke, hvordan man sætter pris på kunst. Men jeg ved sørme, hvordan man giver en klinisk diagnose, siger han til Inverse.

Han er specialiseret i hjerte-kar-sygdomme, og han mener, at årsagen til Lisa Gheradinis udseende er en sygdom, som tre procent af danskerne lider af.

Hævet ansigt og gullig hud

Mandeep R. Mehra fremlægger forskellige symptomer, som han mener, underbygger hypotesen om, at Lisa Gheradini led af stofskiftesygdommen 'clinical hypothyroidism', da ‘Mona Lisa’ blev malet.

Han nævner blandt andet, at den gullige hud, det tynde hår, de manglende øjenbryn og forskellige hud-abnormiteter ved venstre øje og højre hånd, er tegn på for lavt stofskifte.

Sygdommen skulle også give et hævet ansigt, hvilket han mener, er grunden til det gådefulde smil.

Mandeep R. Mehra fremlægger, at hvis Lisa Gheradinis led af alvorlig hypothydoidism, så kan det mystiske smil muligvis være et tegn på psykomotoriske retardering og muskelslaphed, der kan resultere i et lille smil, der ikke kan blive så bredt.

Lavt stofskifte er en lumsk sygdom

Allan Carlé, der er overlæge og seniorforsker på Aalborg Universitetshospital og formand for Dansk Thyreoidea Selskab, forklarer, at symptomerne hos Lisa Gharadini kan ligne 'clinical hypothyroidism', der på dansk kaldes lavt stofskifte, men det er ikke sikkert.

- Der har før været hypoteser om, at hun led af en arvelig kolesterolsygdom, der medførte gulfarvede fedtaflejringer i huden. Men havde hun haft den sygdom, var hun aldrig blevet 63 år gammel. Så nu er man kommet på, at hun måske led af lavt stofskifte bedømt ud fra det tynde hår, den gullige hud og hævelsen af huden omkring kinder og håndryggen, siger han.

Men Allan Carlé er ikke helt overbevist om, at man kan fastslå, at lavt stofskifte er forklaringen på Lisa Gheradinis udseende.

- Lavt stofskiftesygdom er en lumsk sygdom, hvor nogle kan have meget svære symptomer, mens andre stort set ikke har nogle gener. Specielt blandt ældre er symptomerne lette at overse, siger han.

Han forklarer, at det bestemt er en mulig forklaring, at Lisa Gharadini led af lavt stofskift, men det er langt fra sikkert.

- Hun havde lige født, og vi ved, at cirka 5 procent af kvinder får problemer med stofskiftet efter en fødsel, hvoraf kun en mindre del er permanente, siger han.

Andre patienter gennem historien med lavt stofskift har ofte haft mere hævelse i ansigtet.

- Hævelse af hænder og fødder kan også høre med til svært nedsat stofskifte, da der ophobes stoffer i underhuden, der bliver fortykket. En vis gulligfarvning af huden kan også ses på ‘Mona Lisa’, men et sikkert tegn er det bestemt ikke, siger Allan Carlé.

Allan Carlé forklarer, at han ikke med sikkerhed kan sige, at Lisa Gharadini havde lavt stofskift.

- Men tanken er da besnærende og ikke helt urealistisk, afslutter han.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter