Læger til fitnessekspert: Kræft er ikke din egen skyld

Fitnesseksperten Anne Bech giver sig selv skylden for sin kræftsygdom, men det er der intet bevis for.

Anne Bech mener, hun selv er skyld i sin kræftsygdom, fordi hun blandt andet har været stresset. (Foto: Nikolai Linares © Nikolai Linares)

Den kendte fitnessekspert og forfatter Anne Bech fik konstateret kræft for et år siden. Kræften sidder i den ene binyre med metastaser i hjernen.

Anne Bech mener, hun selv er skyld i sin kræftsygdom. Det fortalte hun i sidste uge i et interview med Alt for Damerne.

Hun mener, at det skyldes den måde, hun har levet på op til hun fik kræftdiagnosen, siger hun i et interview i P1 Morgen.

- Jeg mener, at jeg er blevet syg, fordi jeg har haft meget voldsom stress. Mine hormoner har været helt ude af balance, og det har de været gennem mange år, siger hun.

Anne Bech har ikke fremlagt sin teori for en læge.

- Jeg har aldrig foreholdt det en læge. Jeg har aldrig bedt nogen om at vurdere det. Det er bare min fornemmelse. Jeg har været meget stresset, og min kræft sidder i den ene binyre, som producerer stresshormon, siger hun.

Anne Bech har efter interviewet i Alt for Damerne fået kritik af blandt andet 'Læger formidler', som er en forening, der er drevet af læger og arbejder med at udbrede større forståelse for sygdom og sundhed. På deres twitter-konto skriver de:

- Kære Anne Bech. Nej, kræften er IKKE din egen skyld, eller noget du har gjort mod dig selv. Interviews som dette bidrager desværre til den for mange kræftpatienter belastende frygt, at kræften er resultatet af stress, tanker eller endda karma.

Der er ikke bevist en sammenhæng mellem stress og kræft

Ifølge Christoffer Johansen, der er professor i Senfølger efter Kræft og overlæge på Rigshospitalet, er der ikke bevist nogen sammenhænge mellem stress og kræft.

- Vi har ikke nogen data, som peger på, at man selv er skyld i sin kræftsygdom. Store voldsomme begivenheder i livet, depression eller stress er ikke i sig selv noget, som gør, at man får kræft, siger han.

Ifølge Christoffer Johansen er det grundig undersøgt, om for eksempel stress er skyld i kræft.

- I Danmark har vi gode, uafhængige data fra databaser over patienter. Og de tal er objektive. De er altså ikke farvet af en patients subjektive vurdering af et forløb, siger han.

At give sig selv skylden for sin kræftsygdom er ikke noget nyt – overhovedet.

- Jeg tror, det er dybt forankret i vores historie, at vi har en opfattelse af, at vi på en eller anden måde selv er skyld i de ting, der sker i vores liv. Vi har en indgroet tro på, at man selv er herre over, om man bliver syg af kræft, siger han.

Læge: Man skal passe på med at forbinde skyld og kræft

Maja Thiele er Ph.d. og læge på Center for Leverforskning på Syddansk Universitet og vært på P1-programmet ’Sygt nok’. Hun var også med i P1 Morgen.

- Kræftsygdomme er forbundet med skyld og skam, som slet ikke burde være der. Ved kræft er der et element af tilfældigheder, siger hun i P1 Morgen.

Hun understreger i programmet, at der er ting, som kan øge risikoen for kræft.

- Men man snakker altså stadig om en procentvis tilfældighed. Man kan have nok så mange risikofaktorer for kræft, uden at få kræft, siger hun.

Derfor skal man ifølge Maja Thiele passe på med at forbinde skyld og kræft.

- Det taler ind i et årtier langt narrativ om, at folk er skyld i deres egen kræftsygdom. Det med at sige, at det er ens egen skyld, det kan gøre, at folk ikke taler om deres kræftsygdom, netop når de muligvis har mest brug for at tale om det, siger hun.

Anne Bech understreger i P1 Morgen, at hendes vurdering af skyld er hendes helt egen personlige vurdering.

- Jeg lavede et personligt interview i Alt for Damerne, og det er sådan her, jeg har det med min kræftsygdom. Bare fordi, jeg selv har den her fornemmelse i forhold til min egen sygdom, så betyder det jo ikke, at jeg mener, at alle mennesker, der har kræft, har et ansvar for, at de har fået det, siger hun.

Anne Bech er blevet opereret for sin kræftsygdom og har fået kemobehandling. Hun er stadig i behandling.

Lyt her til P1 Morgen, hvor Anne Bech og Maja Thiele deltager.