Lange dage foran computeren: Derfor bliver din bagdel fladere, hvis du sidder meget

En flad rumpe er et dårligt sundhedstegn.

I bunden af artiklen finder du tre øvelser, som kan laves derhjemme, og som træner ballemusklerne. (Foto: Charles Deluvio © Unsplash)

Du står op, sætter dig på hjemmekontoret og smider dig på sofaen, når det er fyraften. Efter et par timer på langs er det på hovedet i seng.

Sådan kan hverdagen se ud, særligt mens coronakrisen har holdt mange hjemme.

Ovenikøbet har der den seneste tid ikke været mange muligheder for at få pulsen op, for fitnesscentrene er lukkede, og det er først for nyligt blevet muligt at dyrke nogle former for sport som badminton og fodbold.

Alle de stillesiddende timer kan påvirke din krop, og det kan give en flad numse.

Det forklarer Morten Zacho, der er studielektor ved Institut for Idræt og Biomekanik på Syddansk Universitet.

- Det er jo individuelt, hvilken bagdel man rent æstetisk foretrækker at have. Men kigger vi på din krops sundhed, er en bagdel, der bliver fladere, ikke et godt tegn, siger han og fortsætter:

- Danskernes baller er blevet fladere under coronakrisen.

Du kan høre endnu mere om bagdelen i ugens udgave af P1-programmet Sygt Nok lige her.

Du maser ikke bagdelen flad

En bagdel, der bliver fladere, indikerer, at du er mere inaktiv end normalt.

Men selvom man kunne tro det, er det ikke fordi du sidder på bagdelen og maser den, at den bliver flad.

Det er derimod manglen på bevægelse og motion generelt, der giver en flad bagdel.

- Hvis du dyrker motion, som for eksempel crossfit, flere gange om ugen, får du ikke en flad bagdel, fordi du ellers sidder meget ned, siger Morten Zacho.

Hvis du ikke er aktiv, bliver muskelcellerne i dine baller ikke

aktiveret
, og kroppens svar er at lade muskelcellerne blive mindre.

Men når du rejser dig, laver squats eller sidder på hug, bliver musklerne

aktiveret
. Det bevarer muskelmassen.

Hvis du ikke bruger musklerne, vil din krop lade dem svinde ind, fordi kroppen tænker ‘økonomisk’.

- Der er simpelthen ikke grund til, at kroppen slæber rundt på den muskelmasse, hvis det alligevel ikke bliver brugt, siger Morten Zacho.

En flad booty svækker dig

Hvis coronakrisen gør, at du ikke får nok motion, kan det blive en ond spiral. Jo fladere din bagdel bliver, desto sværere bliver det at dyrke motion, som du plejer.

- Bagdelen er en vigtig muskelgruppe i forhold til mange bevægelser, særligt i dine ben. Der er mange aktiviteter i dagligdagen, hvor vi skal bruge kræfter i benene, som når du går på trapper eller løfter noget tungt, siger han og fortsætter:

- Mister du muskelmasse, har du ikke kræfterne, som det kræves, for at du kan udføre aktiviteter effektivt og ubesværet. Og så bliver det endnu sværere at få muskulaturen i bagdelen trænet op igen.

En gåtur er ikke nok

Når solen skinner, er det oplagt at gå en lang tur, og på den måde få rørt sig efter en stillesiddende dag.

Men selvom du bruger benene, når du går, er det ikke nok til at holde en flad numse på afstand.

- Der skal større kraftanstrengelser til end at gå. Dine ballemuskler bliver ikke

aktiveret
nok af at gå en tur. Du er nødt til at lave ting hvor du sprinter, springer eller løfter noget, siger Morten Zacho og fortsætter:

- Men hvis du mest er optaget af din sundhed og ikke så meget dine ballers form, så er det din metaboliske fitness du skal træne.

Det meste træning dur

Metabolisk fitness er relevant for alle muskler i din krop.

Det siger noget om sundheden i dine muskler. Hvis du har høj metabolisk fitness, vil din krop være bedre til at omsætte fedt og sukker.

- Har du høj metabolisk fitness bliver fedt og sukker brugt i musklerne. Hvis du ikke træner eller bevæger dig nok, er musklerne ikke gode til at omsætte sukker og fedt. Derfor bliver der mere fedt og sukker i dit blod, hvilket kan give livsstilssygdomme som diabetes 2.

Hvis du vil træne din metaboliske fitness, kan det gøres på mange måder. Det vigtigste er, jo mere du bruger dine muskler, desto bedre bliver de.

- Så både cardio, styrketræning, svømning eller dans kan gøre dine muskler sundere, siger Morten Zacho.

Ekspertens øvelser til den flade bagdel

  1. 1

    Dybe air squats: Det er squats, hvor du står med fødderne i gulvet og går helt ned i hug flere gange. Jo dybere du kommer ned i hug, desto mere bliver ballerne strakt ud og aktiveret helt fra bunden.

  2. 2

    Step up på et ben: Du skal stå foran en stol eller bænk. Sæt den ene fod op på stolen, træd op, så du løfter dig op med benet, og stil dig på jorden igen med det samme ben. Når du flytter benet op foran dig på den måde, får du bøjet kraftigt i hoften og strakt ballemusklerne ud. Du skifter ben efter at have gentaget øvelsen. Når du gør det med ét ben ad gangen, skal det ben løfte hele din kropsvægt, og det er god styrketræning.

  3. 3

    Hip thrusters: Du ligger på ryggen på gulvet med fødderne trukket op mod bagdelen. Du skubber din hofte op mod loftet og spænder op i ballerne. Her strækker ballerne sig meget, særligt hvis du kan lægge for eksempel en vægt oven på din hofte. Her kan du også støtte på kun ét ben af gangen, så der er mere vægt på benet, når du skubber hoften op. Men det kræver lidt øvelse at holde balancen.

Facebook
Twitter