Lars bruger sin stemme som værktøj: Sådan skifter han fra Grisling til Pumba på et splitsekund

Det kræver helt særlige teknikker at få tegnefilm til at lyde, som de gør.

I 30 år har Lars Thiesgaard lagt stemme til utallige tegnefilmsfigurer, og prydet filmenes markedsføring med det børnevenlige ’Vi taler dansk’-mærke. Når han ikke selv er stemmen, står han ofte bagved og instruerer stemmerne på klassikere som Toy Story og Løvernes Konge og nyere film som The Lego Movie.

- Følelserne på tegnefilm er ekstreme. Det ville jo ikke være til at holde ud, hvis vi gik rundt og talte som i de rigtig skøre tegnefilm hver dag, fortæller han.

Men hvad sker der egentlig inde i halsen på Lars, når han er lille og usikker som Grisling eller kraftigt udbasunerer et ’Hakuna Matata’ som vortesvinet Pumba.

Det har vi spurgt talepædagog Hans Toft-Olsen fra Stemmedoktor.dk om.

Pumba growler og Grisling strækker stemmelæberne

- Pumbas ikoniske stemme opstår ved, at Lars skaber et meget stort lufttryk, ligesom hvis du skal til at hoste. Ved at lægge an til et host, men kun at have en lille åbning, han taler igennem. Samtidig råber han lidt, så han har et stort rum i munden, forklarer Hans Toft-Olsen og fortsætter:

- Og så er han rigtig god til at lægge lidt af den effekt på, der hedder growl. Når du growler, snører du sammen lige over stemmelæberne, så du nærmest lukker for stemmen. Den forhindring skaber den støj, der er i growl, forklarer han.

Når Lars Thiesgaard derimod laver Grisling, er det en meget svag og lys stemme, der møder os.

- Her strækkes længdespændingen på stemmelæberne, så han får en høj tone. På tværs af stemmelæberne trykker han dem blødt mod hinanden, så der kommer en luftstrøm ved siden af lyden, som gør stemmen mere luftig. Og så kommer karakteren frem ved at spille lidt stammende og stakåndet, forklarer Hans Toft-Olsen.

Ved at have en stemme, der er trænet og derfor i rigtig god form, er det nemt for Lars Thiesgaard at ændre og justere på de her små instrumenter i stemmebåndet og på et splitsekund forvandle sin stemme fra Lars Thiesgaard til Scooby-Doo.