Laura er ikke bange for at sige: 'Nej, det passer dårligt med min menstruationscyklus'

Laura Grubb lever efter sin cyklus, som hun opdeler i fire faser, der påvirker hendes krop og sind forskelligt.

I 2014 sad 28-årige Laura Grubb sammen med en håndfuld andre kvinder i en rundkreds på gulvet i et yogastudie på Bali.

En gudesmuk australsk kvinde var ved at holde et oplæg om kvinders cyklus på en helt anden måde, end Laura nogensinde før havde hørt.

Kvinden opdelte den i fire faser. I hver fase påvirker hormoner kroppen og sindet forskelligt, fortalte hun.

Laura havde egentlig været lidt skeptisk overfor oplægget. Men nu åd hun hvert et ord råt.

- Det var virkeligt et aha-øjeblik for mig. For jeg havde aldrig tænkt på, at min cyklus var andet end min menstruation. Jeg sad med følelsen af, at jeg hørte en hemmelighed om min egen krop for første gang, fortæller hun.

Og det skulle vise sig at blive et vendepunkt for Laura.

Fra at være gået ned med stress og ikke vide, hvad hun skulle med det hele, gav mange ting nu bedre mening.

- Vi kan faktisk bruge vores cyklus – vende den til vores fordel. Det er ikke bare en svaghed, forklarer hun.

I dag indretter Laura ofte sit liv efter sin cyklus. Hun opdeler den i fire faser, der hver især minder om en årstid.

- Hvis jeg for eksempel har lagt en social aftale lige op til min menstruation, så er jeg ikke bange for at sige ’nej, det passer ikke så godt med min cyklus’, siger hun og fortsætter:

- Jeg omfavner svingningerne og presser ikke mig selv til at skulle kunne det samme hver eneste dag. For det er ikke sådan, jeg er designet.

Lægen deler ikke din cyklus op i fire

Du får næppe din læge til at dele cyklussen op i fire faser, ligesom Laura gør.

Men det, som Laura lærte den dag på Bali, er alligevel langt hen ad vejen bakket op af videnskaben.

For kvinder, der ikke tager for eksempel p-piller eller er gået i overgangsalderen, vil være udsat for vidt forskellige kønshormoner i løbet af deres cyklus.

Kilde: Apotekets.dk/Ditte Trolle AU
Kilde: Apotekets.dk/Ditte Trolle AU

Men hvordan påvirker hormonerne egentlig vores sind og humør?

Det er slet ikke enkelt - og i øvrigt meget individuelt.

Det fortæller Ditte Trolle, der er speciallæge i gynækologi og adjungeret lektor i sexologi på Aarhus Universitet.

- Det er meget forskelligt, hvordan og hvor meget de her hormoner påvirker kvinders mentale tilstand. Nogle kvinder oplever for eksempel PMS, mens andre kvinder slet ikke oplever det, siger hun.

PMS, præmenstruelt syndrom, skyldes ændringer i både hormonet progesteron og østrogen, som kvinder oplever i dagene op til deres menstruation.

- Hormonerne spiller sammen med stoffer i hjernen, og man mener, at det er derfor, de forskellige symptomer kan opstå, fortæller Ditte Trolle.

Men hormonerne kan godt påvirke os på andre måder end ved at give PMS. Progesteron kan virke beroligende – og i øvrigt øge lysten til sukker og søde sager.

Østrogen har en helt anden betydning. Mange kvinder oplever blandt andet større sexlyst, når østrogenproduktionen topper.

- Og noget, som vi ser, er, at mange oplever, at cyklus påvirker mere i årene lige inden overgangsalderen, for der svinger produktionen af østrogen og progesteron mere, end når man er yngre, fortæller Ditte Trolle.

Det er stadig et tabu

For Laura var cyklus-oplægget på Bali en åbenbaring.

I tiden efter begyndte hun at mærke efter i sin krop. Og hun følte, at en bedre forståelse for hendes cyklus fik hende i langt bedre kontakt med sin egen krop.

- Så jeg begyndte at spørge veninder og familie, om de kendte til det her. Måske var jeg bare den eneste i verden, der ikke havde hørt om det, griner hun.

Men det var hun langt fra. Hun opdagede, at mange af dem, hun talte med, blev lige så overraskede, som hun selv var blevet.

- Jeg tænkte, at det stadig er lidt af et tabu, når det kommer til kvinders cyklus, siger hun.

’Hun er sur, fordi hun er PMS’

Tabuet er der. Det er Ditte Trolle fra Aarhus Universitet enig i.

- Måske er det fordi, det er let – især for mænd – at sige ’hun er sur, fordi hun er PMS’. Men en kvinde kan jo have alle mulige gode grunde til at være sur og vred, siger forskeren.

Derfor mener hun, at det er vigtigt, at kvinder (og mænd) ikke bør gøre kvinder til ofre for biologien. Og det vil let ske, så længe det er mænds biologi, der er ’standarden’, som man måler op imod.

- Men hvis vi kan nå derhen, hvor kvinders biologi er ligeberettiget – hvor der ikke er noget tabu i hormon- og humørsvingninger - så kan man måske vende det til en fordel, anerkender hun og tilføjer:

- Generelt kan man sige, at hvis en kvinde mener, at hun får et bedre liv ud af at sætte sig ind i sin cyklus, så er det jo alletiders for hende.

’Jeg har de her fantastiske tidspunkter, hvor jeg peaker’

Og det er netop, hvad Laura mener, hun gør.

- Jeg har de her fantastiske tidspunkter, hvor mine evner peaker. I tiden omkring ægløsning ved jeg, at jeg ikke tager tingene lige så tungt. Jeg er hurtig til at hive mig selv op. Og i perioden op til min menstruation, kan jeg virkelig mærke min intuition og mærke mig selv, forklarer hun.

Alligevel understreger Laura, at hun ikke læser alle sine følelser igennem sin cyklus.

- Nu har jeg levet efter min cyklus i så mange år, jeg kender den efterhånden ret godt og ved, hvad der er cyklus, og hvad der ikke er. Men det her har bare givet mig en helt ny tilgang til min krop, siger hun.

En 'pixiebogs-udgave' af den model, Laura Grubb lever efter. (Kilde: Laura Grubb)
En 'pixiebogs-udgave' af den model, Laura Grubb lever efter. (Kilde: Laura Grubb)

Og hendes kamp for at sætte cyklussen fri er ikke længere en, der udkæmpes i hendes fritid. Laura driver i dag en mindre en-kvindes-virksomhed, hvor hun underviser i cyklussens fire faser.

- Jeg vil gerne være med til at bryde det her tabu og få kvinder til at se på deres cyklus med nye øjne, forklarer hun.

Og selv om at hun føler, at der sker noget med at bryde tabuet omkring menstruation og cyklus lige nu, er der stadig et stykke vej, mener hun.

- Selvom jeg har læst og arbejdet med det her i mange år, så kan selv jeg da godt have svært ved at sige ’det er fordi, jeg er det her sted i min cyklus’. Så det tager tid, siger Laura Grubb.