Mande-prævention på vej: Hormon-gel skal smøres på kroppen

De amerikanske sundhedsmyndigheder vil teste en hormon-gel, som kan blokere mandens produktion af sædceller.

Det er ikke første gang, at der bliver testet hormonel prævention. I 2012 testede amerikanske forskere en p-pille til mænd, og i 2017 blev den såkaldte Vasalgel, som sprøjtes i i sædlederen til det store gennembrud. (© (c) Colorbox)

I dag har mænd to valg, hvis de (med overvejende sandsynlighed) vil undgå at gøre en kvinde gravid: Kondom eller sterilisation, som er en rimelig omfattende løsning.

Kvinder derimod har masser af præventionsformer at vælge i mellem. P-piller, spiral, pessar og p-stav. For bare at nævne nogle.

Men nu tester de amerikanske sundhedsmyndigheder en hormon-gel til mænd. Gelen smøres på skuldre og ryg, inden den absorberes gennem huden, hvorefter den går ind og blokerer for mandens produktion af sædceller.

- Det fungerer på samme måde, som p-piller forhindrer ægløsning ved at blokere for kønshormoner i kvindens krop, forklarer Charlotte Wilken-Jensen, der er ledende overlæge på Gynækologisk-Obstetrisk afdeling på Hvidovre Hospital.

Manglende sexlyst og andre bivirkninger

Der er 420 par med i den amerikanske test, som foregår under ledelse af National Institutes of Health. I første omgang skal den mandlige part smøre gelen på i 4-12 uger.

Hvis produktionen af sædceller ikke bliver tilstrækkeligt lav eller ikke-eksisterende i løbet af den periode, skal han fortsætte i fire uger mere.

Gelen er baseret på hormonet progesteron. Det hæmmer produktionen af sædceller, men det hæmmer også produktionen af testosteron. Derfor er gelen tilsat kunstig testosteron.

- Ellers risikerer det at give nogle uheldige bivirkninger. Han mister sin sexlyst, og det kan for eksempel også ødelægge sammensætningen mellem fedt og muskler i kroppen, siger Charlotte Wilken-Jensen.

Der er også andre bekymringer forbundet med at bruge en gel. For eksempel risikoen for, at det hele ikke bliver absorberet, men kommer i nærkontakt med andre og ændrer deres hormonbalance.

- Og så er der det rent praktiske. Hvor er det bedst at smøre på? Og hvornår kan han gå i bad?, siger Charlotte Wilken-Jensen.

Endelig sker der noget

Historisk set har motivationen for at bruge prævention, der beskytter mod graviditet, været størst hos kvinder.

Derfor kom p-pillerne på markedet allerede i 1960’erne, mens et lignende middel til mænd endnu lader vente på sig.

- Det er ret logisk. Det er kvinden, der oplever graviditeten, som både kan være noget glædeligt og noget helt forfærdelig alt efter, hvilken situation hun er i, siger Charlotte Wilken-Jensen.

I nogle år var der faktisk stor interesse for at udvikle prævention til mænd, men den er stille og roligt dalet igen, fortæller Charlotte Wilken-Jensen.

- Selvom der har været nogle investeringer fra for eksempel WHO, Verdensbanken og private donationer, skal der helst være nogle medicinalfirmaer, der kan se en gevinst, før et produkt kommer ud på det kommercielle marked, siger Charlotte Wilken-Jensen.

Men hun oplever dog, at der - i hvert fald i Kina og USA - begynder at ske noget. Så måske kan der være et produkt på markedet omkring år 2030.

- Man kan i hvert sige, at når sundhedsmyndigheder går med ind i det, er det en form for blåstempling, og det er et positivt signal, siger Charlotte Wilken-Jensen.

De 420 test-par skal deltage i testen i mere end et år, og undervejs må de ikke anvende andre former for prævention.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk