Mange unge mænd ignorerer corona-regler: Tager gerne til fest med over 10 personer

Mænd er mere risikovillige, når det handler om corona, siger mandeforsker.

Vi har for lidt fokus på kønsforskelle, når det kommer til at diskutere coronavirus, og hvordan det smitter og rammer mennesker, siger ekspert. (Foto: Khakimullin Aleksandr © ColourBox)

Danske kvinder ser ud til at være mere venligt stemte overfor corona-restriktioner end mændene.

Blandt andet når det kommer til at overholde forsamlingsforbuddet.

Knap en femtedel af alle mænd tager gerne til en fest med over 10 deltagere.

Det viser en ny dansk rundspørge, som Forum for Mænds Sundhed har fået lavet i forbindelse med den internationale ’Mændenes Dag’, som er i dag d. 19. november.

Det er især de unge 18-39-årige, der ser stort på forbuddet mod at samles mere end 10.

38 procent af dem vil tage til festen uanset antal. Det gælder kun 17 procent af kvinder i samme aldersgruppe.

- Vi kan se på mænds holdning til coronavirus, at der er en større risikoadfærd. De tænker ikke, at det er så farligt, siger Svend Aage Madsen, der er forskningsleder på Rigshospitalet og formand for Forum for Mænds Sundhed.

- Og det betyder altså, at vi nødt til at tage køn alvorligt i forhold til alt det, der handler om coronavirus, fortsætter Svend Aage Madsen.

Konklusionerne i rundspørgen falder i tråd med flere internationale undersøgelser, der viser, at mænd ofte er mere skeptiske over for restriktioner.

Undersøgelser viser blandt andet, at mænd slækker på brug af mundbind og er mere tilbøjelige til at forlade huset, selvom de smittet med covid-19.

Mænd bliver hårdere ramt af sygdommen

Svend Aage Madsen og hans kolleger har lavet undersøgelsen for at sætte fokus på mænds helbred og blive klogere på, hvorfor mænd ser ud til at blive hårdere ramt af coronavirus end kvinder.

Flere mænd end kvinder dør med covid-19 på verdensplan, og kigger vi på statistikkerne herhjemme, kan vi se, at flere mænd bliver indlagt og flere mænd dør end kvinder.

Der kan være flere årsager til, at mænd bliver hårdere ramt.

Det er svært at svare på, om det skyldes noget biologisk, eller om mænds adfærd er den største årsag.

Det kan også være en blanding.

Mænds mere afslappede holdning kan for eksempel føre til, at flere af dem bliver smittet, og dermed bliver flere også hårdt ramt af virusset.

- Vi bliver nødt til at have fokus på, hvorfor mænd kommer så galt afsted. Er det fordi, de reagerer, siger Svend Aage Madsen.

- Mænd har en tendens til at skubbe bekymringerne til side. Det er jo en god kvalitet i mange sammenhænge, bare ikke når det handler om helbredet, fortsætter han.

Mænd eller kvinder: Hvem smittes mest?

Tal fra Statens Serum Institut i Danmark viser, at der er lidt flere kvinder end mænd - to procent - der bliver smittet med covid-19.

Men det tal skyldes, at langt flere kvinder end mænd bliver testet.

Mænds Sundhed har nu fået tal fra Statens Serum Institut, der viser antal af coronatest i Danmark fordelt på køn.

Tager vi det med i beregningen, viser det sig, at mænd bliver 20 procent hyppigere smittet end kvinder.

Det er dog svært at konkludere noget med sikkerhed ud fra de tal. Det forklarer Viggo Andreasen, der er lektor i matematisk biologi og epidemiforsker ved Roskilde Universitet:

- Der er nogle, der bliver testet, fordi de har symptomer. Men der er også mange, der bliver testet på baggrund af deres erhverv. Det kan være sygeplejersker eller social- og sundhedsassistenter, som ofte er kvinder.

- Og de, der bliver testet på baggrund af deres af erhverv, er måske sjældnere syge, end dem der har symptomer. Og derudover er der måske nogle, som blot bliver testet på grund af bekymring. Det kunne jo meget vel være kvinder, nu når mænd ikke tager corona lige så seriøst, fortsætter Viggo Andreasen.

Det kan altså have betydning for, hvor mange der er smittet og ikke er smittet blandt de to køn.

Svend Aage Madsen understreger dog, at tallene for indlæggelser også giver et billede af situationen.

- At der er 12 procent flere mænd end kvinder, der bliver indlagt, tyder faktisk på, at mænd er hyppiggere smittet, siger han.

Covid-19 er farligere for mænd

Ifølge Svend Aage Madsen har vi for lidt fokus på kønsforskelle, når det kommer til at diskutere coronavirus, og hvordan det smitter og rammer mennesker.

- Der er en tendens i Danmark til ikke at lægge vægt på køn. Vi taler primært om alder og de sociale forskelle, når vi taler sundhed, siger han.

Han bakkes op af Viggo Andreasen:

- Det er jo en korrekt pointe, at covid-19 er en farligere sygdom for mænd end for kvinder. Og det har man måske ikke gjort så meget ud af i diskussionen.

Svend Aage Madsen forklarer, at vi ofte har en tendens til at lave sjov med mænds helbred.

- Ofte når det bliver nævnt, at mænd bliver hårdt ramt, så bliver der lavet en vittighed med, at mænd også er dumme, og så griner man lidt af det. Man går ikke rigtig ned i problemet, siger han og fortsætter:

- Det er på tide, vi laver om på det og begynder at tage mænds helbred mere seriøst.

Du kan læse mere om Mændenes Dag i Danmark her.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk