Mangel på D-vitamin hos nyfødte øger risikoen for skizofreni

Forskning viser, at nyfødte børn med mangel på D-vitamin har 44 procent større risiko for at få skizofreni senere i livet.

Forskere mener, at otte procent af skizofreni-diagnoserne i Danmark kan skyldes manglende D-vitamin i fosterstadiet og de første leveår. (Foto: Peter Oslanec © Unsplash)

Hvorfor nogen bliver ramt af psykisk sygdom som skizofreni, men andre ikke gør, har optaget videnskaben i mange år.

Nu er forskere, fra blandt andet Aarhus Universitet, dog kommet et skridt tættere på en forklaring på hvorfor 29.000 danskere er skizofrene.

De har nemlig vist, at nyfødte børn med mangel på D-vitamin havde 44 procent øget risiko for at blive diagnosticeret med skizofreni senere i livet.

Man har før set en sammenhæng mellem mangel på D-vitamin og risiko for at udvikle skizofreni, men det er første gang, at det er blevet testet på så mange børn.

- Resultaterne er spændende og et godt bidrag, for vi ved ikke meget om, hvad skizofreni skyldes. Men vi er stadig langt fra at vide præcis, hvad skizofreni er, og hvorfor man får det, siger Julie Nordgaard Frederiksen, som er overlæge på Psykiatrisk Center Amager.

Hun forsker i skizofreni, men har ikke været en del af forskerholdet bag den nye undersøgelse.

Otte procent kan muligvis kureres

Forskningen er baseret på undersøgelse af 2602 børn, som er født mellem år 1981-2000.

Resultaterne er udgivet i det videnskabelige tidsskrift Nature: Scientific Reports.

I pressemeddelelsen fremlægger forskerne, at op til otte procent af alle skizofreni-diagnosticeringer i Danmark kan skyldes mangel på D-vitamin hos moren.

- Det er et forholdsvis lille antal nye tilfælde af skizofreni, som kan forhindres, men det kræver også kun en lille indsats. Der er kun gevinster ved det, og det koster ikke meget, siger Niels Bilenberg, som er professor og forskningsleder på Børne- og Ungdomspsykiatrisk afdeling, Psykiatrien i Region Syddanmark. Han er ikke involveret i det nye forskningsprojekt.

Risikoen er stadig lille

Alle gravide i Danmark bliver i dag anbefalet at tage tilskud af D-vitamin. Det forebygger nemlig også andre sygdomme som fx svage knogler.

Og de nye resultater viser, at der kan være en ekstra god grund til at huske vitaminerne, når et lille liv skal vokse.

- Man fortæller, at det er i forbindelse med fostrets hjerneudvikling under graviditeten, og i de første leveår, at D-vitamin er særligt vigtigt. Man kan altså ikke bare give D-vitamin, når en skizofreni diagnose stilles senere i livet. Så er det for sent, siger Niels Bilenberg.

Men selvom D-vitamin er vigtigt, så skal man ikke være bange, hvis et barn har været i D-vitamin underskud som foster eller tidligt i livet.

- I undersøgelsen kan man se, at mangel på D-vitamin øger risikoen for skizofreni med 44 procent. Men sygdommen er sjælden i udgangspunktet, så det øger risikoen fra ca 1% til knap 1,5%, og er altså ikke ensbetydende med, at man får skizofreni, siger han.

Vinterbørn skal ikke være urolige

Forskerne bag den nye undersøgelse kommer med den pointe, at børn født om vinteren og foråret har større risiko, fordi moren ikke får ligeså meget sollys.

D-vitamin dannes nemlig i kroppen, når vi udsættes for masser af dejlig sollys.

Men hvis du er vinter-barn skal du ikke frygte, at du udvikler skizofreni. Det er nemlig en sjælden sygdom, hvor mange faktorer spiller ind.

- Der er formentlig mange årsager som bidrager til at man får skizofreni. Der er både miljømæssige og genetiske faktorer, der spiller ind. Det er en utroligt kompleks lidelse, siger Julie Nordgaard Frederiksen og fortsætter.

- Man mistænker fx også, at infektioner hos moderen, når hun er gravid, eller i barnets første leveår, kan være en medvirkende årsag. Så det kan også være en anden mulig forklaring på, at børn født om vinteren og foråret i højere grad får skizofreni - fordi der er større risiko for infektioner som fx influenza.

Men mørke tider og lavt D-vitamin kan altså ikke stå alene som forklaring på, hvorfor man rammes af skizofreni.

I hele verden ser vi nemlig sygdomme som ligner skizofreni, og i andre lande kan der være masser af solrige timer hele året rundt.

- Vi ser jo også skizofreni i nogenlunde samme forekomst i Sydeuropa og ved ækvator. Og det understreger, at der altså er mange forskellige faktorer, som spiller ind. Men D-vitamin kan stadig være en brik i puslespillet, siger hun.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk