Mennesker har en sjette sans, der kan afsløre sygdom

Ny forskning tyder på, at vi kan bedømme om folk er syge eller raske på selv små forandringer i ansigtet.

Sammensat foto af de otte kvinder og otte mænd, der var forsøgspersoner i undersøgelsen. Kan du gætte, om det er dem til højre eller venstre, der er syge? Se svaret nederst i artiklen.

Røde øjne, næse der løber, hosten og svedperler på panden. Nogle gange er det nemt at se, når andre er syge.

Men mennesket har måske også en slags sjette sans, som gør os i stand til at opfange små signaler på, at andre ikke er raske.

Selv på fotos er mennesker i stand til at udpege syge personer, der blot to timer forinden havde fået en indsprøjtning med baciller. Det er resultatet i en ny forskningsartikel, der er offentliggjort i Proceedings of the Royal Society B.

Forskningen tyder på, at vi lægger mærke til selv meget svage forandringer i ansigtet, der kan fortælle, om en person er rask eller på vej til at blive syg. Og det kan der være god grund til.

- En evne til at kunne opdage syge mennesker gør os i stand til at undgå nærkontakt med dem, og dermed mindske risikoen for selv at blive syg, hvis personen skulle være bærer af en smitsom sygdom, siger en af artiklens medforfattere, professor John Axelsson fra Stressforskningsinstitutet på Stockholms Universitet, til nyhedsbureauet AFP.

Gæt en syg

Holdet af svenske forskere tog 16 hvide forsøgspersoner på 16-34 år, som fik to indsprøjtninger.

Først fik de indsprøjtning med en væske, som blot var uskadelig placebo.

Derefter fik de en med molekyler fra en bakterie. Det gjorde ikke forsøgspersonerne deciderede syge, men immunforsvaret kommer med en kraftig reaktion, og tilstanden kan minde om influenza. Mange i gruppen følte sig stærkt utilpasse efter indsprøjtningen.

Efter hver indsprøjtning fik de taget et foto. Altså et hvor de var syge, og et hvor de var raske.

Dernæst fik en anden gruppe på 62 personer så udleveret fotografierne for at udpege, hvem de mente var syge, og hvem der var raske.

De kom med i alt 2.945 bud på de i alt 32 fotografier.

Her gættede de, at folk var syge på 1.215 af billederne. Det var dog kun rigtigt i 775 af gange. Og altså forkert 440 gange.

Hængende øjenlåg og bleg hud

Det er dog ikke meget bedre end almindeligt gætværk, lyder en del af kritikken af forskningsartiklen, der også er blevet omtalt i store medier som Guardian, The Scientist og Stern.

- Folk er ikke super til at spotte de syge, de er kun marginalt bedre. De har også en tendens til at sige, at en del af de raske er syge, siger Thomas Alrik Sørensen, der er psykolog og lektor på Institut for Kommunikation og Psykologi på Aalborg Universitet.

For der er flere forbehold. For eksempel er de hængende øjenlåg og bleg hud ikke nødvendigvis noget, som blot er tegn på sygdom.

- Det er jo ting, der indikerer for eksempel træthed. Man kunne også have haft raske men trætte mennesker med i studiet, så man bedre kunne se, hvorvidt det her er specielt rettet mod sygdom, siger Thomas Alrik Sørensen.

Teknologi til ansigtsgenkendelse

Forskerne bag artiklen peger selv på, at det kun var hvide forsøgspersoner, som blev brugt i forsøget, og at det også bør prøves på andre etniske grupper.

Forskerne forventer, skriver de i undersøgelsen, at folk vil være mere præcise i deres forudsigelser i virkeligheden end i forsøget, hvor de blot har set fotografier.

Forfatterne mener også, at for eksempel læger, sygeplejersker og andre, der professionelt arbejder med sygdom, vil have en bedre evne til at udpege syge, end almindelige mennesker har.

- Det vil uden tvivl være en stor fordel, hvis man kan identificere syge personer på et tidligt stadie i sygdommen, hvor risikoen for smitte er høj, skriver forskerne i artiklen.

Og med tiden kan det måske føre til teknologi, der kan bruges til en form for overvågning på eksempelvis sygehuse eller i lufthavne.

- Ved at se mere på de egenskaber i ansigtet, der signalerer sygdom, så kan man jo også spekulere i, at det måske med tiden kan bruges til automatiske screeninger i videoteknologi, siger Thomas Alrik Sørensen.

Men hvem er det så, at der er syge og raske på billedet øverst i artiklen? Det er dem til venstre, som er syge. Og fotoet til højre er af de raske.