Multiresistent malaria spreder sig i Sydøstasien

Forskere slår alarm om multiresistent malaria, der spreder sig hastigt i Cambodja, Vietnam, Laos og Thailand.

Malaria er en akut infektionssygdom, som skyldes en blodparasit, der bliver overført til mennesket af malariamyg. (Foto: © Stephen Morrison, Scanpix)

En type malaria, der er resistent over for de to mest udbredte typer malariamedicin, spreder sig med høj fart i dele af Sydøstasien.

Sådan lyder advarslen i en ny undersøgelse foretaget af en række forskere fra Oxford University og Wellcome Sanger Institute i Storbritannien.

Den multiresistente malaria begyndte først at sprede sig hastigt i Cambodja, og nu er den også blevet udbredt i Vietnam, Laos og det nordlige Thailand, lyder advarslen.

Undersøgelsen er publiceret i tidsskriftet The Lancet Infectious Diseases.

- Vi har opdaget, at den har spredt sig aggressivt og har udskiftet de lokale malariaparasitter, siger Roberto Amato, som er en af forskerne bag forskningen.

- Den er nu blevet den dominerende type i Vietnam, Laos og det nordøstlige Thailand, siger han.

Resistens bliver mere almindeligt

Malaria er en akut infektionssygdom, som skyldes en blodparasit, der bliver overført til mennesket af malariamyg.

Knap 220 millioner mennesker led af malaria i 2017, anslår Verdenssundhedsorganisationen (WHO).

Heraf mistede omkring 400.000 personer livet grundet sygdommen. Flertallet af dem var babyer og børn i Afrika syd for Sahara.

Malaria kan behandles medicinsk, hvis de smittede behandles i tide.

Men resistens over for malariamedicin bliver mere og mere udbredt i flere dele af verden, særligt i Sydøstasien.

- Den hastighed, som disse multiresistente malariaparasitter har spredt sig med i Sydøstasien, er meget bekymrende, siger Olivo Miotto, der har ledet en forskergruppe.

- Andre typer medicin kan være effektive på nuværende tidspunkter, men situationen er meget skrøbelig, og dette studie understreger, at der er brug for akut handling, siger han.

/ritzau/