Mus mæsker sig i junkfood, men tager ikke på

Genmanipulerede mus mangler evnen til at tage på på trods af kost med 60% fedt.

Mus uden NAMPT-enzymer kunne spise så meget de ville uden at tage på. Foto: Colourbox

Over halvdelen af danskerne er overvægtige. Flere end hver syvende dansker er endda svært overvægtig. Hele verdens befolkning bliver tykkere og tykkere, i takt med at den samtidigt bliver rigere og får nemmere adgang til billigere, federe mad.

Nu viser en ny undersøgelse fra Novo Nordisk Fondens metabolismecenter ved Københavns Universitet, at det ikke kun er din diæt, der er gør dig tyk – en stor del af skylden tilfalder også et enzym. Enzymer er en slags proteiner, der hjælper kroppens celler med at nedbryde og opbygge stoffer, der holder kroppen i live.

Slanke mus på tømmermænds-diæt

Enzymets navn er NAMPT, og det findes i alle dyr – og dermed også os mennesker. Indtil nu har man troet, at enzymet havde en positiv effekt i blandt andet musklerne og hjernen. Det viser sig dog, at enzymet desuden også har til opgave at ophobe fedt i kroppen.

Forskerne bag undersøgelsen har været i stand til at undersøge enzymets effekt ved at avle genmanipulerede mus, der ikke havde NAMPT-enzymer i deres fedtvæv.

Ved at fodre de NAMPT-frie mus med hvad der svarer til en tømmermænds-diæt med 60% fedt, fandt forskerne ud af, at musene slet ikke tog på. Der var heller ikke tegn på diabetes, som ellers er normalt i dyr og mennesker, der spiser meget fedt.

- Vi var ret overraskede over at se, hvad enzymet egentlig gjorde, for vi har altid troet, at det havde en positiv rolle i blandt andet hjernen. I stedet har vi fundet ud af, at det er essentielt for at tage på i vægt, fortæller Karen Nørgaard Nielsen til DR Viden. Hun er forfatter til det nye studie, der er en del af hendes ph.d.-afhandling om enzymer i fedtvæv.

Lang vej til menneskelig medicin

At vi bare kan ”zappe” et fedt-samlende enzym væk kan godt lyde som noget, vi burde arbejde på at få indført i mennesker. Men det er ikke en god idé, mener Karen Nørgaard Nielsen:

- Vi har brug for fedt for at have et sundt stofskifte. At hæmme NAMPT som en behandlingsmetode for svær overvægt vil også påvirke en masse andet væv, som for eksempel muskler. Desuden vil hjernen, der mest består af fedt, ældes hurtigere.

Til gengæld kan den nye viden bruges til at gøre lægerne bedre til at behandle overvægt i fremtiden:

-Vi kan bruge den nye viden som en slags pejlemærke, når vi i fremtiden skal udvikle nye behandlinger mod overvægt. Og så kan vi også bruge den til at forstå hvordan kroppen fungerer – hvorfor vi bliver overvægtige, og hvorfor nogen er mere udsatte end andre, fortæller Karen Nørgaard Nielsen.

Selvom enzymet er en vigtig del af den proces, der gør os overvægtige, er vores hjerner heller ikke uskyldige. Vores underbevidsthed har nemlig en tendens til at foretrække sukker og en lur på sofaen frem for en gulerod og en løbetur. Se med her, hvor tre eksperter fortæller om hjernens tendens til dovenskab: