Når du bliver fuld til julefrokosten, bliver din lever dobbelt så fuld, viser alkoholforsøg

En rask lever kan dog sagtens klare et par julefrokoster, hvis den får lidt ro bagefter.

Hvis din promille rammer én til julefrokosten, kan din lever have en promille, der er helt op til tre gange så høj, indikerer et forsøg fra Syddansk Universitet. (Foto: © Simon Læssøe, Scanpix Denmark)

Årets største julefrokost-weekend er over os, og for mange byder de næste par dage på solide mængder af alkohol og fed mad.

Det betyder også, at en masse organer kommer på hårdt arbejde.

For mens du skyller shotsene ned med en julebryg, sørger din lever for at forbrænde hele skidtet og dermed rense din krop.

Det sætter sine umiddelbare spor. For hvis din promille rammer én, kan leverens promille være dobbelt - eller endda tre gange - så høj.

Samtidig får alkoholen leveren til at danne mere arvæv (væv, som bliver stift).

Det viser et forsøg, hvor forskere har hældt ren alkohol fra sonde - svarende til fem genstande - på 39 frivillige forsøgspersoner i et pænt hurtigt tempo.

- I løbet af 30 minutter fik deltagerne en promille på omkring én. Vi plejer at sige, at ‘partypromillen’ er 0,8. Det er der, hvor man oplever de gode sider af alkohol. Når man rammer én, begynder de mere trælse effekter at sætte ind, fortæller Maja Thiele, som er læge og lektor ved Syddansk Universitet og en af forskerne bag forsøget.

Inden forsøget gik i gang, prøvede forskerne derfor metoden af på egen krop.

- Vi skulle lige sikre, at det var forsvarligt, siger Maja Thiele.

Alkohol er skidt for den usunde lever

I forsøget deltog både personer med rask lever og personer, som i forvejen havde tilstanden fedtlever på grund af højt alkoholforbrug, overvægt eller type 2 diabetes.

Formålet var at undersøge de akutte effekter af alkohol på leveren. Noget, vi ikke ved så meget om.

Selvom der var få personer med i forsøget, mener Maja Thiele godt, at forskerne kan konkludere noget ud fra det.

Forsøget gav dem nemlig mulighed for at sammenligne raske forsøgspersoner, som har et lavt alkoholindtag, med personer, som i forvejen har leverproblemer.

- Vi kan se, at dem med fedtlever og diabetes optog lige så meget alkohol som de raske, men deres levere ophobede mere fedt. Kombinationen af alkohol, overvægt og type 2 diabetes er altså det farlige, siger Maja Thiele og fortsætter:

- Samtidig kunne vi se, at alle forsøgspersonernes levere dannede 10 procent mere arvæv end normalt i løbet af et døgn, og at der kom en eksplosion af betændelsesstoffer i blodet.

Har du en rask lever, er det ikke et problem. Leveren er nemlig ret kvik til at reparere sig selv igen, viser tidligere forsøg.

- Men har man skader på leveren i forvejen, bør man slet ikke røre alkohol. Man risikerer permanente skader, fordi leveren har svært ved at komme af med arvævet igen, siger Maja Thiele.

En rask lever klarer sagtens julefrokosterne

Leverproblemerne opstår hos dem, som drikker for meget over længere tid.

- Fester man torsdag, fredag og lørdag hver uge, giver man altså kroppen nogle voldsomme slag gang på gang. Ikke kun leveren, men også hjerte, lunger og så videre. I så fald øger man sin risiko for eksempelvis leversygdom, kræft og hjerte-kar-sygdom, siger Maja Thiele.

Men med en velfungerende lever er der altså ingen grund til at frygte en julefrokost eller to, forsikrer Maja Thiele.

- Leveren er et tilgivende organ. Så får den lidt ro, kommer den sig hurtigt igen.

Det samme gælder, hvis din december generelt bliver lidt for fed. De ekstra fedtstoffer fra den lækre julemad går også i leveren, men det klarer du også.

- Så længe de øvrige 11 måneder er rimeligt sunde, er jeg ikke bekymret, siger Maja Thiele.

Og så kan du altså hjælpe din lever tilbage ad denne sunde sti. Måske med en ‘hvid januar’, hvor du har fokus på mindre alkohol, ekstra grønt og lidt mere motion.

Det får hurtigt den ellers raske lever tilbage i topform.

Og så har Maja Thiele et enkelt råd til selve julefrokosten.

- Drik lidt langsommere og gå efter alkohol med de laveste procenter. Hellere pilsner end juleøl og hellere juleøl end snaps, så kan din leverforbrænding følge med, siger hun.