Når verden åbner igen: Her er 3 positive ting, du kan tage med videre fra lockdown

Mange har blandt andet fået mere kvalitetstid med familie og venner og er blevet mere taknemmelige.

(Foto: Henning Bagger © Scanpix)

For mange mennesker har coronapandemien og de medfølgende lockdowns været hårde for økonomi, helbred og psyke.

Men for nogle har tiden hjemme også givet mulighed for at få nye positive vaner og tid til refleksion.

Det viser en ny undersøgelse fra Skotland, der i tre uger har fulgt 3.300 mennesker under den første lockdown, som ramte landet fra foråret 2020.

Her fortæller størstedelen af de adspurgte blandt andet, at coronanedlukningen har givet dem mere tid med kæreste og venner.

Det - og to andre positive ting ved coronatiden - kan du læse mere om herunder, hvor to forskere også giver deres tips til at holde fast i de gode, nye oplevelser.

1

Mere (og bedre) tid med familie og venner

couple holding hands outdoors (Foto: Unknown © (c) Colourbox)

53 procent af de skotter, som forskerne fulgte i løbet af de tre uger, har brugt mere tid med deres partner.

Derudover fortæller næsten halvdelen, at de har forbedret deres forhold til familie eller venner.

- Det er gået op for folk, at de har en familie, siger Pelle Guldborg Hansen, der er adfærdsforsker på Roskilde Universitet.

Han ser samme tendens herhjemme, hvor mange i en eller anden udstrækning har været hjemsendt fra arbejdet.

Det har givet mere tid til familie og venner.

- Pludselig opdager folk, hvad det giver ikke at skulle køre for eksempel en time frem og tilbage på arbejde. De finder også ud af hvilke møder, der er nødvendige at holde ansigt til ansigt, og hvad der kan holdes online, siger Pelle Guldborg Hansen.

Hvis du har det på samme måde og godt kunne tænke dig mere tid med familie og venner, når coronakrisen er ovre, skal du tage en snak med din arbejdsgiver om for eksempel hjemmearbejde.

- Selvom corona har ændret vores hverdag, har det ikke ændret måden, vi indretter vores samfund på. Derfor er det vigtigt, at man står fast, hvis man vil beholde nogle af de ændringer, som vi har gjort os under corona. For eksempel dage med hjemmearbejde, siger Pelle Guldberg Hansen.

2

Naturen har fået plads i hverdagen

(© (c) Colourbox)

Flere har også snøret skoene og er taget på opdagelse i naturen, efter at landet lukkede ned.

65 procent af personerne i undersøgelsen fortæller, at de har brugt mere tid i naturen.

Men mange vil formentlig glemme de nye vaner, når lockdown engang er fortid, mener Pelle Guldborg Hansen.

- Pludselig er man tilbage på arbejdet igen, og så glemmer man alt om, at man før var ude at gå midt på dagen. Man gør det kun, når man har muligheden, fortæller Pelle Guldberg Hansen.

Hvis man vil fortsætte de gode vaner, kræver det beslutsomhed, fortæller Andreas Roepstorff.

Han er professor i antropologi, leder af forskningscenteret Interacting Minds på Aarhus Universitet og med i projektet Hope, der følger danskernes holdninger og adfærd under corona.

- Man skal dele sine visioner med andre, hvis man gerne vil beholde nogle af de positive vaner, som man har fået under corona. Så kan man bedre hænge hinanden op på det, siger han.

3

Mange er blevet mere taknemmelige

(© Unsplash)

Fire ud af fem deltagere i undersøgelsen er blevet bedre til at værdsætte ting, som de tidligere har taget for givet.

- Coronakrisen er en unik tid, fordi det giver en form for stilrum til at reflektere over sin tilværelse, siger Andreas Roepstorff.

Han fortæller, at man kan se samme tendens i Danmark. Blandt andet i kunstforskningsprojektet weused.to, hvor folk kan dokumentere, hvad de føler under coronakrisen.

- Vi forventede, at folk ville beskrive, hvilke ting de ikke længere var i stand til at gøre. Men i stedet fortæller folk om, hvilke positive ting de har lært og værdsat under coronakrisen, siger Andreas Roepstorff.

Han mener også, at det er vigtigt bruge tiden under corona til at reflektere over sin tilværelse.

- Når verden er tilbage til det normale igen, går det måske så hurtigt, at man ikke længere har tid til at stoppe op. Derfor er det også vigtigt at bruge tiden nu til at tænke over tingene og omlægge nogle vaner.