Negativ omtale i medierne fik danskere til at fravælge HPV-vaccinen

Da vaccinen blev introduceret i 2009, var den populær. Men det ændrede sig, da en række negative indslag dukkede op i de danske medier.

I dag er der igen stor tilslutning til HPV-vaccinen, men i 2004 valgte kun 42 procent af pigerne på 12 år at tage imod vaccinen. (Foto: Martin Ballund /Scanpix © Ritzau Scanpix)

Over 90 procent af de piger, der blev født i år 2000, blev HPV-vaccineret som 12-årige. Vaccinen, der beskytter mod livmoderhalskræft, var altså vældig populær i de første år, hvor den blev tilbudt til danske piger.

Men pludselig - fra 2013 - ændrede det sig. I løbet af få år faldt tilslutningen og af pigerne, der blev født i 2004, var det kun 42 procent, der blev vaccineret.

Hvad skete der?

Det har forskere fra Statens Serum Institut undersøgt. Og deres konklusion er, at medierne i 2013-16 kan have påvirket tilslutningen til vaccinen negativt.

- Vi fandt frem til, at der er en negativ sammenhæng mellem medieomtalen og tilslutningen til vaccinen, siger sektionsleder Palle Valentiner Branth fra Statens Serum Institut.

Ikke den eneste faktor

Forskerne fra Statens Serum Institut har kigget på vaccinedata fra Det Danske Vaccinationsregister fra i alt 243.415 piger samt 8.524 medieomtaler og antallet af Google-søgninger efter ”HPV-bivirkninger”.

Palle Valentiner Branth understreger, at man ikke kan sige, at faldet i tilslutningen alene skyldtes den negative omtale.

- Men undersøgelsen viser en negativ sammenhæng, og at færre og færre blev vaccineret i takt med, at der kom flere og flere negative artikler omkring HPV-vaccinen, siger han.

Ifølge forskerne giver den nye undersøgelse et indirekte indblik i beslutningsprocessen omkring at få sit barn vaccineret. Beslutningen afhænger af flere ting, blandt andet omtalen i medierne, fortæller Palle Valentiner Branth.

I dag er udviklingen vendt. Omkring 40.000 piger valgte i det forgangne år at lade sig vaccinere mod HPV, der senere i livet kan føre til livmoderhalskræft.

Knap 400 danske kvinder bliver hvert år diagnosticeret med livmoderhalskræft. Omkring 100 kvinder om året dør på grund af livmoderhalskræft.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk