'Nej tak, jeg drikker ikke i januar': Nytter det noget, at du dropper druk i en måned?

Det hjælper ikke, at du stopper én ud af årets 12 måneder, siger ekspert.

Du vil muligvis kunne mærke ændringer i din krop i forhold til søvn, men det vil forsvinde, når du igen begynder at drikke. (Foto: Banter Snaps © Unsplash)

Når du kigger tilbage på den seneste måned, kan det føles som, at december kun gik med at feste: Først med alverdens julefrokoster, en ordentlig bytur den 25. december for at se alle vennerne og til sidst en meget våd nytårsaften.

Nu er 2020 i gang, og du tænker måske, at du burde skrue lidt ned for festerne og alkoholforbruget. Hvad med at hoppe med på fænomenet 'Hvid Januar'? Det betyder, at du dropper alkohol hele januar.

Det er Sundhedsstyrelsen, der står bag opfordringen om at snuppe en sodavand i stedet for en øl.

Men er en måned uden alkohol nok til at redde din sundhed?

Overhovedet ikke, siger Janne Tolstrup, der er professor ved Statens Institut for Folkesundhed på Syddansk Universitet, hvor hun forsker i alkohol.

- Hvis du stopper i januar, men fortsætter i samme mængder fra februar til december, så nytter det ikke noget. Det er ikke den livsstil, du har i en kort periode, der er afgørende for din sundhed, siger hun.

Der er kortsigtede effekter

Janne Tolstrup forklarer, at der ikke er særlig meget forskning, der har undersøgt effekten af at droppe alkohol i en måned, hvis man ellers har et helt normalt forhold til de sjove dråber.

Men du vil måske kunne mærke forskel på kroppen. Det kan nemlig være, at du kommer til at sove bedre og få en pænere hud.

- Hvis du ikke ødelægger din døgnrytme hver weekend ved at gå i byen og efterfølgende sove dårligt på grund af alkoholindtag, så vil du opleve at sove bedre under 'Hvid Januar', siger Janne Tolstrup og fortsætter:

- Din hud kan også føles pænere, men det er ikke nødvendigvis kun på grund af, at du har skåret alkohol væk. Der er heller ikke ligeså stor sandsynlighed for, at du spiser usundt om natten på vej hjem fra byen, som også kan få huden til at slå ud. Men det er altså en kort fornøjelse, indtil du starter de gamle vaner op.

'Hvid Januar' giver dig mulighed for at mærke efter

Hvis vi kigger på det mentale helbred, så kan 'Hvid Januar' være en mulighed for at mærke efter.

Især, hvis du kan mærke, at det er hårdt at komme igennem en hel måned uden alkohol.

- Hvis det volder dig store problemer at klare en periode uden alkohol, så er det stof til eftertanke. Alkoholafhængighed er en meget farlig sygdom, der er ekstremt svær at komme til livs. Det er en sygdom, der kommer snigende, som kan ramme enhver, siger Janne Tolstrup og fortsætter:

- Så hvis du har drukket ofte og meget intenst, så er 'Hvid Januar' en mulighed for at vaske tavlen ren. Og her opdager man måske, at det er svært at undvære alkohol. Det skal du reagere på.

FacebookTwitter