Netflix-syndromet: Derfor ved du aldrig, hvilken film du skal vælge

Du risikerer at blive handlingslammet af alt for mange valgmuligheder, siger psykolog.

Du bliver ikke mere lykkelig af at have mange valgmuligheder. Tværtimod, siger psykolog. (© dr)

Skal det være action, musical eller stand-up-comedy? Og er du til Tom Cruise eller Jennifer Aniston?

Det har aldrig været nemmere at sætte underholdning på skærmen med streamingtjenester som Netflix, HBO eller Filmstriben.

Tusindvis af film og serier er kun et par tryk væk.

Men alligevel kan du bruge en evighed på at scrolle sortimentet igennem, inden du til sidst giver op og går på Facebook i stedet:

- Det koster mental energi at forholde sig til og beslutte sig for noget. Og jo flere valgmuligheder du har, desto mere energi skal du bruge, siger sundheds- og erhvervspsykolog Ebbe Lavendt.

- Derfor kan det virke følelsesmæssigt uoverskueligt at blive præsenteret for et utal af valgmuligheder, siger Ebbe Lavendt.

- I den sidste ende vælger mange slet ikke at tage stilling. Det kan være den negative fornemmelse af uoverskuelighed, der fremprovokerer en undgåelsesadfærd, fortsætter han.

De mange valgmuligheder kan også få dig til at tænke mere over dine fravalg. Når du endelig får valgt, vil du måske fokusere på, alle de gode film eller serier, du i stedet kunne have set.

- De personer, som slet ikke får nogle valgmuligheder bliver ofte mere tilfredse. De går nemlig ikke og spekulerer over, om de nu skulle have valgt noget andet, end det de gjorde, siger Ebbe Lavendt.

Gælder også marmelade

Tilbage i 1990erne lavede amerikanske forskere en test med smagsprøver af marmelade i et supermarked.

Nogle dage kunne kunder smage på seks forskellige typer marmelade, mens de andre dage kunne smage på 24 forskellige.

Som tak for hjælpen fik kunderne en rabatkupon med på produkterne. Forskerne havde mærket kuponerne, så de kunne adskille de kunder, der fik det store udvalg, og de kunder der fik det begrænsede udvalg.

Resultaterne var overraskende. Kun tre procent af de kunder, der smagte det store udvalg, indløste deres kupon. I gruppen med det begrænsede udvalg var tallet på 30 procent.

Siden har flere forskere lavet undersøgelser om valgmuligheder i dagligdagen. Problemet er det samme i flere hverdagssituationer, hvor det viser sig at et utal af valgmuligheder kan være mentalt dræbende, konkluderer forskere fra blandt University of Minnesota.

Du bliver ikke mere lykkelig

Alt tiden du bruger på at beslutte dig for, hvilken film du vil se, eller hvilken restaurant du skal spise på, er dog ikke helt spildt. For du ender ofte med at finde noget, der er lidt bedre, forklarer Ebbe Lavendt.

- Du bliver bare ikke mere lykkelig af det. For det koster tid og ressourcer. Det handler om at vælge hurtigere, når du har fundet noget, der er rimelig godt og så være glad for det, siger han.

- Det giver større livskvalitet, også selv om det valgte ikke var helt lige så godt, som det kunne have været, siger han.

Gælder også når vi skal vælge uddannelse

De fleste vil nok mene, at finde film på Netflix er et luksusproblem, hvis det overhovedet skal ses som et problem. Men situationer med for mange valgmuligheder ses overalt i vores samfund. Det kan for eksempel være, når unge skal vælge uddannelse.

- Hvis din bedstefar valgte at blive skomager, fordi hans far var skomager, så var det et nemt "valg". Men i dag har unge mennesker så mange muligheder, at de skal have vejledning. De kommer i tvivl, de dropper ud, og de vælger om, siger Ebbe Lavendt.

- Mange valgmuligheder er godt, hvis du vægter værdien frihed. Men mange valgmuligheder kan være negativt, hvis du vægter værdien livstilfredshed, fortsætter han.