Niveauet af D-vitamin er lavest i foråret: Virker tilskud?

I en undersøgelse varierede niveauet af D-vitamin blandt deltagerne, men generelt havde dem, der tog tilskud, et højere niveau.

D-vitaminpiller kan købes i håndkøb. Men ifølge de officielle anbefalinger er det ikke alle, der skal tage tilskud, selv om mange danskere kan have periodevis lavt D-vitaminniveau. Foto: Kristian Djurhuus @Scanpix, redigeret af Ingeborg Munk Toft.

Artiklen er opdateret efter udgivelse: Tidligere stod der, at 86 procent havde D-vitaminmangel i undersøgelsen. Det var en fejl - i undersøgelsen havde 86 procent af deltagerne ikke D-vitaminmangel til en eller begge målinger (forår og efterår). Knogleskørhed, diabetes, depression og skizofreni. Listen af sygdomme, hvor mangel på D-vitamin kan spille en rolle, er lang.

Desuden er der også forskning, som peger på, at D-vitamin kan give en vis beskyttelse mod kræft.

Der er altså god grund til at bekymre sig om, hvor stor D-vitaminmanglen er i Danmark. Og forskerne har fundet ud af, at der ser ud til at være et problem for nogle danskere.

- Det ser ud til, at en stor del af befolkningen flere gange om året har et niveau af D-vitamin, der er under de nationale anbefalinger, fortæller Arieh Cohen, som er forsker ved Statens Serum Institut.

Sammen med forskere fra blandt andet Kræftens Bekæmpelse har han offentliggjort en undersøgelse med data fra over 3.000 danskere i alderen to til 69 år.

Deltagerne fik målt niveauet af D-vitamin i deres blod både efterår og forår. Langt de fleste, 86 procent, havde ikke D-vitaminmangel til begge målinger. Det tyder altså på, at de fleste danskere ikke har konstant mangel på D-vitamin.

Men niveauet af D-vitamin varierede. Generelt var det lavere i foråret sammenlignet med efteråret.

Tilskud giver mindre D-vitaminmangel

Det er forskelligt, hvor stor D-vitaminmanglen var hos de medvirkende i undersøgelsen. Derfor er det også svært for forskerne at sige noget generelt om, hvorvidt det har en sundhedsmæssig betydning.

Derimod kunne forskerne tydeligt se, om en deltager tog tilskud af D-vitamin. For blandt de medvirkende, der tog vitamintilskud, var der markant mindre D-vitaminmangel.

- Spørgsmålet har været, om det overhovedet giver mening at tage tilskud. Optager vi det? Og her kan vi altså svare ja, det giver mening. For D-vitaminniveauet var simpelthen højere hos dem, der tog tilskud, siger Arieh Cohen.

Vitamintilskud gør os ikke sundere alligevel

Men selv om at D-vitamin fra tilskud optages i kroppen, er det ikke nødvendigvis løsningen at anbefale hele befolkningen at tage vitamintilskud.

Tidligere forskning har nemlig haft ualmindeligt svært ved at vise, at et tilskud af D-vitamin reelt øger sundheden eller mindsker risikoen for sygdom.

Desuden er D-vitamin fedtopløsligt, hvilket betyder, at det ophobes i kroppen. Derfor kan du også få for meget D-vitamin, du kan endda blive forgiftet. Det kan betyde, at du får kvalme, forstoppelse og i ekstreme tilfælde nyresten.

Derfor er de officielle anbefalinger endnu, at kun bestemte grupper bør tage tilskud af D-vitamin - for eksempel børn under to år og ældre. Det skyldes, at netop de grupper er særligt udsatte for D-vitaminmangel.