Nu kan du besøge kontrolrummet i Tjernobyl – men kun i fem minutter

Turister valfarter til Tjernobyl, som stadig er præget af atomkraftkatastrofen i 1986.

Dansk ekspert i stråling mener, at turister selv må overveje, om besøget er strålingen værd. Billedet her er fra reaktor 3 og ikke reaktor 4, hvor kontrolrummet, som du nu kan besøge, ligger. (Foto: GLEB GARANICH © Scanpix)

Nu kan turister besøge det rum, hvor menneskehistoriens største atomkraftkatastrofe begyndte.

I 1986 eksploderede en reaktor i atomkraftværket ved Tjernobyl i det tidligere Sovjetunionen. Det sendte radioaktivt materiale ud i atmosfæren og fik konsekvenser for flere tusinde mennesker, hvor mange blev tvunget væk fra deres hjem.

Hændelsen er i år blevet til en populær miniserie på streamingtjenesten HBO. Og det har sat skub i turismen i spøgelsesbyen Tjernobyl.

Mere end 87.000 mennesker har allerede besøgt stedet i år. Sidste år var tallet på 72.000, skriver the Telegraph.

Men turister har indtil nu kun fået lov til at besøge bestemte områder nær atomkraftværket. Nu åbner myndigheder op for, at turister kan besøge kontrolrummet i reaktor fire, hvor der i sin tid blevet taget de beslutninger, der førte til katastrofen.

Må kun besøges i fem minutter

Strålingen er stadig meget høj i rummet, og derfor må turister kun besøge rummet i fem minutter. Under besøget skal de desuden have hjelm, maske og andet sikkerhedsudstyr på.

- Der er rimelig meget stråling i rummet, men fordi du er der i meget kort tid, får du ikke særlig meget, i forhold til hvad du alligevel får. For du bliver jo konstant udsat for stråling, blandt andet fra jorden og rummet, men også en smule gennem mad og vand, siger Mikkel Øberg, der er helsefysiker ved Dansk Dekommissionering.

Det er en statslig virksomhed, som hører under Uddannelses- og Forskningsministeriet. En af deres opgaver er at demontere de nukleare anlæg på det tidligere Forskningscenter på Risø.

- Flyveturen derhen giver nogenlunde den samme dosis stråling som den korte tur i kontrolrummet. Når du flyver, bliver du nemlig udsat for mere kosmisk stråling end normalt, da du er tættere på rummet, fortsætter Mikkel Øberg.

Mikkel Øberg vil derfor ikke fraråde turister et besøg i kontrolrummet.

- Som strålebeskyttelsesekspert kigger jeg på, om sådan et besøg er berettiget. Og det synes jeg, det er i dette tilfælde. For jo mere du informerer folk og viser dem rundt, desto mere lærer de om radioaktivitet, og det bliver nemmere for dem at forholde sig til det, siger han.

  • Indbyggerne i byen Pripyat, der ikke ligger langt fra Tjernobyl-atomkraftværket, er nu en spøgelsesby. De havde adgang til et lille tivoli med et pariserhjul. (© Scanpix)
  • I år blev en gigantisk kuppel, som indkapsler den ødelagte reaktor på atomkraftværket, indviet. (Foto: SERGEY DOLZHENKO © Scanpix)
  • En dukke er efterladt på en gade. Det illustrerer, hvor hurtigt indbyggerne forlod byen. (© Scanpix)
1 / 3

Usikkert, hvor høj strålingen er

De turister, der besøger kontrolrummet, får et dosismeter på, og så kan de se, hvor meget stråling, de har fået af at være inde i rummet.

- Dosishastigheden ved Tjernobyl er ikke et emne, der har meget bevågenhed, men baseret på reportager fra folk, der har besøgt området, ligger strålingen på 0,005 til 0,01 millisievert i timen udenfor, tæt på reaktorbygningen, mens det sandsynligvis kan være op mod 0,1 millisievert i timen inde i kontrolrummet, siger Mikkel Øberg.

Til sammenligning er den naturlige baggrundsstråling i Danmark, ifølge Mikkel Øberg, på 0,0001 millisievert i timen. Det er altså det, en måler vil vise, hvis den for eksempel blev placeret på en gennemsnitlig fodboldbane eller i en parcelhushave i Danmark.

- Det lyder jo som en stor forskel, men som nævnt er man inde i rummet ganske kort tid, og derfor har det ikke den store betydning, siger Mikkel Øberg.

Forsker: Det er unødvendig stråling

Den russiske forsker Yury Bandazhevsky, der har studeret Tjernobyl i årtier, fraråder dog gæster at besøge de steder, hvor der kan være mest stråling

Det udsætter nemlig turister for unødvendig stråling, siger han til the Telegraph.

Men Mikkel Øberg fra Dansk Dekommissionering synes ikke, man skal være så bekymret.

- Vi har jo ingen grund til at tro, at de ikke har styr på deres guidede ture. De har jo holdt guidede ture i lang tid. Så det er op til turisterne at lave en overvejelse, om de synes, de får nok ud af besøget for den ekstra dosis stråling, det indebærer, siger han.

Sundhedsstyrelsen anbefaler altid, at du som turist lytter til nationale myndigheders anbefalinger, når det kommer til stråling, i det område eller land, du ønsker at besøge.