Ny brik i livets opståen: Vigtige byggeklodser kom fra meteornedslag

Meteornedslag bragte sukkerstoffer til Jorden. Det kan have ført til det første liv.

Jorden så markant anderledes ud for mere end tre milliarder år siden. (© NASA Goddard Space Flight Center Conceptual Image Lab)

Hvordan opstod livet på Jorden?

Det spørgsmål har længe optaget forskere verden over, og det gør det stadigvæk. Det kræver nemlig nogle særlige byggeklodser at skabe liv.

En af teorierne peger på, at de byggeklodser blev bragt hertil i meteornedslag, og over mange millioner år udviklede sig til liv.

Desværre har vi mennesker endnu ikke opfundet en tidsmaskine, der kan tage os de 3,7 milliarder år tilbage til den tid, hvor livet opstod. Derfor er det svært at finde ud af, om teorien er rigtig.

Men i en ny undersøgelse, lavet af en gruppe forskere fra Japan, bakker op om teorien. Forskerne har fundet nye tegn på, at livets byggesten er kommet til Jorden fra rummet.

De japanske forskere undersøgte to forskellige meteoritter. Og i begge fandt de flere forskellige sukkerstoffer. Blandt andet sukkerstoffet ribose.

Det er vigtigt. For sukkerstoffer som ribose er nødvendigt for at kunne bygge RNA. Og det første liv på Jorden har formentligt været RNA-liv. Det betyder, at dets arvemateriale bestod af RNA, og ikke DNA, som ses i de fleste nulevende livsformer.

Tue Hassenkam er fysiker og forsker i livet oprindelse på Københavns Universitet. Han siger, at fundet af sukkerstoffer passer utrolig godt ind i teorien om, at livet er opstået ved hjælp af komponenter fra meteornedslag, som senere samlede sig i vandpytter ved varme kilder på jordoverfladen.

- Fundet er endnu en brik i den her teori, og det er en vigtig brik. I laboratorieforsøg har man ved at udsætte blandt andet ribose for nogle bestemte forhold, været i stand til at lave noget, der minder om forstadiet til liv, siger han.

Tue Hassenkam fortæller, at de forhold man har forsøgt at efterligne i et laboratorie, minder meget om det, man den dag i dag stadig ser ved varme kilder ved jordoverfladen.

Endnu en byggesten

Tidligere har forskere fundet andre vigtige byggesten, der er nødvendige for at livet kan opstå, blandt andet aminosyrer, i meteoritter.

Men fundet af sukkerstoffer er vigtigt, fordi det altså er byggeklodserne til RNA.

Og RNA giver mulighed for at der kan opstå liv, som på afgørende måder er mere simpelt end DNA-liv.

- Grunden, til at man mener, at RNA-liv er det første, der opstod, er, at RNA kan fungere på mange måder i forhold til DNA. RNA kan fungere som genetisk kode, det vil sige som DNA, men den kan også selv fungere som et protein, siger han.

RNA kan, i modsætning til DNA, også kopiere sig selv uden hjælp fra andre molekyler. Det er ifølge forskerne nødvendigt for at liv kan opstå.

Ikke den eneste teori

Teorien om at livet opstod efter meteornedslag, har hård konkurrence.

En anden populær teori er at livet er opstået i varme kilder på bunden af havet, kaldet ’black smokers’. Teorien opstod tilbage i 70’erne, men den teori har svært ved at forklare, præcis hvordan livet opstod, fortæller Tue Hassenkam.

- Der er nogle fundamentale problemer med den teori. Der er nogle forskere, der holder fast i, at livet opstod på den måde, bare ved hjælp af nogle kemiske forbindelser. Men de har haft meget svært ved at sandsynliggøre det. Så jeg tror mere på at brikkerne er kommet hertil fra rummet, siger han.

Tue Hessenkam afslutter dog med at sige, at de nye fund er vigtige, men ikke endeligt bekræfter teorien om at livet opstod i vandpytter ved varme kilder. Det endelige bevis for sådan en teori vil være meget svært at få, men kan sandsynliggøres i laboratorier i fremtiden, forklarer forskeren.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk