Ny forskning: Populært håndkøbsmedicin kan forstyrre unge mænds hormoner

Ibuprofen kan ændre unge mænds hormonbalance, viser ny dansk-fransk forskning.

Forskningsresultaterne betyder ikke, at man som patient skal holde helt op med at tage ibuprofen. (Foto: BAX LINDHARDT © Scanpix)

Er du en ung mand og har taget de smertestillede gigtpiller ibuprofen i bare 14 dage, så kan du risikere at skade produktionen af hormonet testosteron.

Den populære håndkøbsmedicin kan føre til, at unge mænds hormonbalance minder om en 70-årigs.

Det viser et nyt dansk-fransk forskningsprojekt ifølge en pressemeddelelse fra Region Hovedstaden.

- For mænd er det vigtigt, at testosteronniveauet ligger på et stabilt niveau. Ibuprofen lægger en alvorlig dæmper på mænds testosteron, så hjernen er nødt til at sætte ind.

- Når en mands testikler ikke producerer nok testosteron, kompenserer hjernen ved at udsende signalstoffet LH, der sender besked til testiklerne om at producere mere hormon, siger David Møbjerg Kristensen, seniorforsker på Dansk Hovedpinecenter ved Rigshospitalet.

Han er en af hovedkræfterne bag det nye studie, som er lavet i samarbejde med forskere fra Bispebjerg Hospital og det franske Institut for Sund og Sygdom, Inserm.

Testosteron er blandt andet med til at holde muskelopbygningen, humøret og potensen oppe.

Ibuprofen sælges i håndkøb under navne som Ipren, Brufen og Ibumentin.

Konsekvenser endnu ikke påvist

Ifølge David Møbjerg Kristensen er studiets resultater blandt andet vigtige, fordi det påviser, at al medicin har bivirkninger - også selvom det kan købes i håndkøb i det lokale supermarked.

Men forskningsresultaterne betyder ikke, at man som patient skal holde helt op med at tage ibuprofen, understreger han.

- Ibuprofen virker rigtig godt som smertelindrende og febernedsættende medicin, så der er naturligvis mange tilfælde, hvor det giver mening.

- Gigtpatienter kan for eksempel have brug for et stof som ibuprofen for at holde smerterne ud og dæmpe inflammationen i leddene. Er man i tvivl, kan man altid kontakte sit apotek eller sin egen læge, siger han i pressemeddelelsen.

Man ved endnu ikke, hvad konsekvenserne kan være, og om tilstanden varer ved, efter at man er stoppet med at tage ibuprofen. Det skal yderligere studier vise, oplyser han.

Det er ikke første gang, at ibuprofen er i forskeres søgelys. I marts sidste år viste dansk forskning, at ibuprofen øger risikoen for hjertestop med 31 procent.

Mange bruger ibuprofen som almindelige smertestillende piller, selv om ibuprofen og andre former for anti-inflammatorisk NSAID-medicin har en række risici.

Dengang sagde Lægemiddelstyrelsen, at man kun skal tage ibuprofen, hvis det er højst nødvendigt, og at man ikke vil fjerne ibuprofen som håndkøbsmedicin.

Om studiet af ibuprofen

  • Når en mands testikler ikke producerer nok testosteron, kompenserer hjernen ved at udsende et signalstof, LH, der sender besked til testiklerne om at producere mere hormon.

  • Forskerne har målt blodets niveau af signalstoffet, LH, hos 31 mænd mellem 18 og 35 år.

  • Forsøgsdeltagerne var inddelt i to grupper. En gruppe fik 600 mg ibuprofen to gange dagligt i 44 dage, en anden gruppe fik placebo.

  • Efter to uger havde de mænd, der fik ibuprofen, et forhøjet niveau af LH i blodet sammenlignet med placebogruppen.

Facebook
Twitter
Emner: