Ny forskning slår fast: E-cigaretter øger risikoen for hjerte-kar-sygdomme

Særligt smagsstofferne i rygevæsken er usunde.

E-cigaretter er ikke så harmløse, som mange måske går og tror. Godt nok er det ikke bevist, at de øger risikoen for kræft, men nu tyder forskning på, at de elektroniske cigaretter øger din risiko for hjerte-kar-sygdomme. (© ColourBox)

Siden e-cigaretter kom på det danske marked i 2008, har de været markedsført som det sunde alternativ til smøgerne.

Men ny forskning underbygger, at den påstand er forkert.

I sidste uge udgav forskere fra Stanford University en række nye resultater, der peger på, at e-cigaretter øger risikoen for hjerte-kar-sygdomme markant i forhold til, hvis du ikke ryger.

Der har tidligere været forskning, der har peget i den retning, men de nye resultater virker ret solide, lyder det fra Charlotta Holm Pisinger, der er professor i tobaksforebyggelse på Københavns Universitet.

- Det her er et endnu klarere bevis for, at e-cigaretter er skadelige, siger hun.

Hun tilføjer dog, at vi intet kan sige med 100 procents sikkerhed. E-cigaretter er nemlig så nye, at der ikke findes forskning, der viser, hvordan brug af e-cigaretter påvirker kroppen på lang sigt.

- Der findes ingen langtidsstudier endnu, og det tager årtier at udvikle hjerte-kar-sygdomme. Derfor står vi ikke med det endegyldige bevis endnu, siger hun.

Ødelægger cellerne i vores blodårer

Ved at udsætte de celler, der danner indersiden af vores blodårer, for væsken fra e-cigaretter, kunne de amerikanske forskere vise, at cellerne tager skade.

Forsøgene, der foregik i et laboratorium og altså ikke på mennesker, viste, at væsken øger risikoen for dna-skade, betændelse og celledød, og at cellerne har sværere ved at hele.

Der er dog forskel på at udsætte celler i et laboratorium direkte for væsken og på, hvor stor en mængde af rygevæske, der rent faktisk bliver optaget i blodet, når vi ryger e-cigaretter.

Derfor tog forskerne blodprøver af en række rygere, kort efter de var færdige med at dampe på deres e-cigaret. Og det blod udsatte de så de samme celler for.

Og her reagerede cellerne på samme måde som på den rene væske.

Smag af kanel og mentol er farligst

Netop det med at udsætte cellerne for blod fra rygerne gør de nye resultater rigtig stærke, forklarer Charlotta Holm Pisinger.

- Det er et klart bevis på, at rygerne optager de her skadelige stoffer i blodet, og det har vi ikke set før, siger hun.

Forsøget viser også, at selv uden der er tilføjet nikotin i rygevæsken, er den skadelig. Særligt hvis væsken er med kanel- eller menthol-smag.

Men hvorfor lige netop de to smagsvarianter i mange studier er fundet at være ekstra skadelige, ved vi ikke, forklarer den danske tobaksforsker.

- De smagsstoffer, man bruger i e-cigaretter, er godkendt til at blive spist, ikke til at blive inhaleret. Ligesom med chili, så kan du sagtens spise det, men hvis du inhalerer det, kan det virkelig sætte sig i dine sarte slimhinder i lungerne, siger hun.

Hun understreger da også, at man blandt andet i Californien længe har kæmpet for at forbyde smagsstoffer i e-cigaretter. Og måske skulle vi gøre det samme herhjemme.

- Det smager som slik, og blandt andet derfor har man i USA set en epidemi af e-rygning blandt unge mennesker, siger hun.

Indeholder også andre skadelige stoffer

Smagsstofferne i e-cigaretter er dog ikke det eneste ved den elektroniske smøg, der kan være dårligt for os. Ifølge Sundhedsstyrelsen kan opløsningsstofferne propylenglycol og glycerin, som er i de fleste rygevæsker, også have sundhedsskadelige konsekvenser.

Vi ved dog meget lidt om, hvor skadelige de to stoffer er, forklarer Charlotta Holm Pisinger.

- Der er endnu for lidt forskning til, at vi med sikkerhed ved, hvad propylenglycol og glycerin kan betyde for helbredet. Men vi ved, at det virker irriterende på luftvejene, siger hun.

De to stoffer er nemlig også i teaterrøg. Og fra teaterverdenen ved man, at der er teknikere, der hver dag håndterer røgen, som har fået astma.

Hun understreger, at de to stoffer måske kan øge risikoen for, at der dannes kroniske inflammationstilstande i lungerne - som i sidste ende kan medføre sygdommen KOL.

De første syv e-smøger er de værste

Et punkt, hvor e-cigaretterne adskiller sig klart fra en gammeldags smøg, er risikoen for kræft. Mange undersøgelser har gennem årene bevist, at for hver smøg du ryger, øger du risikoen for at få kræft, det forklarer Charlotta Holm Pisinger.

- Man kalder det for en dosis-respons mellem kræft og rygning. Men når det kommer til hjerte-kar-sygdomme, som er der, hvor e-cigaretterne boner mest ud, ser det ud til, at effekten er anderledes, siger hun.

Ved hjerte-kar-sygdomme stiger risikoen voldsomt efter de første fem-syv cigaretter - og derefter flader risikoen ud, uddyber hun.

- Ryger du først 5-7 cigaretter om dagen, så gør 5 eller 10 cigaretter mere ikke den store forskel i forhold til din risiko for at få en hjertekarsygdom, siger hun.

Men hun understreger, at det ikke er et fripas til bare at dampe løs på e-cigaretten, hvis du i forvejen ryger, hvad der svarer til fem cigaretter.

- Vi ved endnu ikke, om e-cigaretter også kan være kræftfremkaldende. Det kan sagtens være, at de også øger risikoen. Så kan du stoppe helt med at ryge, så gør det, slutter hun.