Ny medicin har fået bugt med Marias migræne

Maria Heimann har testet en ny medicin, der netop er blevet godkendt mod migræne.

I fire år har Maria Heimann deltaget i et forsøg med ny medicin, som har reduceret hendes migræne markant. (© dr)

Når Maria Heimann havde migræne førhen var der kun en kur: 12 timers søvn.

Flere gange om måneden kom migrænen snigende om eftermiddagen. Hun blev lys- og lydfølsom, fik kvalme og måtte til sidst lægge sig under dynen og sove det væk.

- Migrænen har taget så meget af min tid, som jeg kunne have brugt på alt muligt andet, siger hun.

Men i fire år har Maria været med i et forsøg med ny medicin mod migræne, der netop er blevet godkendt af de amerikanske myndigheder.

Det betyder, at hendes migræneanfald er blevet kraftigt reducerede - fra flere om måneden til højst to om året.

Forebyggende behandling

Medicinen er anderledes end hidtil, fordi den gives forebyggende, og dermed forhindrer migrænen i at opstå, og danske og svenske forskere har spillet en afgørende rolle i den forskning, der ligger til grund for den nye type medicin.

De har nemlig fundet ud af, at visse naturligt forekommende signalstoffer i kroppen aktiverer nogle nerver, der sender smertesignaler til hjernen.

- Og et af de signalstoffer, CGRP, har vi givet til patienter med migræne, og vi har fundet ud af, at vi dermed kan udløse et migræneanfald, forklarer Messoud Ashina, professor i migræne i Dansk Hovedpinecenter på Rigshospitalet Glostrup.

Hvis man kan udløse et anfald, bør man også kunne forhindre et i at opstå - enten ved at forhindre CGRP i at cirkulere i kroppen eller ved at blokere den receptor (et særligt molekyle), som stoffet sætter sig på og aktiverer systemet.

Gennembrud

- Det er et gennembrud, fordi vi for første gang kan se, at et konkret stof udløser et anfald. Det betyder at man kan arbejdet for at hæmme det stof i behandlingen af sygdommen, fortæller Messoud Ashina.

Flere lægemiddelproducenter kunne se potentialet i at udvikle medicin, der bremser CGRP, og nu er det første af fire præparater blevet godkendt i USA, og det ventes at komme til Danmark i det nye år.

Behandlingen kommer ikke til at virke på alle, og lige nu kender man heller ikke langtidsvirkningen af medicinen, understreger Messoud Ashina, men han er alligevel begejstret.

- Udover rygsmerter er migræne er den anden mest invaliderende sygdom i folks daglige liv, fordi den reducerer vores funktionsevne. Så hvis vi kan forbedre patientens livskvalitet, vil det være helt fantastisk.

En sprøjte en gang om måneden

Maria Heimann er stadig med i forsøget. Hun får en forebyggende sprøjte en gang om måneden, og så har hun piller, hvis hun en sjælden gang får et migræneanfald. Men det er slet ikke så slemt som før.

- Jeg er gået fra at have 2-4 anfald om måneden til at have max to om året. Plus at jeg nu kan tage noget særlig medicin og hvile mig i to timer, og så er det væk. Det kunne jeg ikke før. Jeg har fået så meget livskvalitet tilbage. To timer – det er bare en lur.