Nye tal: Langt de fleste udvikler symptomer inden for 11,5 dage

Tallene bekræfter, at en karantæneperiode på 14 dage er sikker, siger ekspert.

I 97,5 procent af tilfældene udvikler de smittede symptomer inden for 11 og en halv dag, viser undersøgelse. (Foto: kim Kyung-Hoon)

Opdateret: Tidligere tal i artiklen og den tidligere rubrik lød, at forskerne havde udregnet et gennemsnit på fem dage. Det er nu rettet, da det ikke var et gennemsnit, men medianen.

Forskere verden over arbejder på højtryk for at blive klogere på udbruddet af virusset COVID-19.

Den har indtil videre ramt over 111.000 mennesker på verdensplan, hvor cirka 3.800 mennesker er døde af sygdommen.

Nu viser en ny undersøgelse fra Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health i USA, at inkubationstiden - altså den tid, det tager, fra man bliver smittet, til man oplever symptomer på virusset - sker inden for 11,5 dage i langt de fleste tilfælde.

Forskerne har undersøgt 181 mennesker fra Kina og andre lande, der alle er eller har været smittet med COVID-19.

I 97,5 procent af tilfældene udviklede de smittede symptomer inden for 11 og en halv dag. Medianen lå på 5,1 dage.

- Tallene viser jo, at vi er på den sikre side med 14-dages karantæne, siger Tyra Grove Krause, som er afdelingschef ved Infektionsepidemiologi og Forebyggelse på Statens Serum Institut.

Forskerne bag undersøgelsen estimerer også, at der for hver 10.000 smittede personer, der kommer i 14-dages karantæne, er der 101 personer, som vil udvikle symptomer efter at karantænen slutter.

- Det er jo den slags usikkerheder, vi må leve med. Men det er et meget lille tal, og i langt de fleste tilfælde er vi på den helt sikre side, siger Tyra Grove Krause.

De nye tal betyder dog på den anden sige, at virusset muligvis kan brede sig hurtigere.

- Vi tror jo stadigt på, at man er mest

smitsom
, når man har symptomer. Så hvis man får symptomer tidligere, vil man tidligere kunne smitte andre og generere nye tilfælde, siger Tyra Grove Krause.

Sygdomsforløbet kan variere

Hvor lang tid selve sygdommen varer, siger den nye undersøgelse ikke noget om. Men afhænger blandt andet af, hvor hårdt du bliver ramt, forklarer Tyra Grove Krause:

- Det er lidt svært at sige. I de milde tilfælde kan man være syg i en til to uger. Men hvis først du kommer på hospitalet i et alvorligt forløb, kan sygdommen vare meget længere.

- Noget tyder på, at vi Europa lige nu ser ret mange tilfælde, hvor symptomerne er meget milde og forsvinder ret hurtigt igen. Det er måske et udtryk for, at vores overvågning er lidt bedre så vi "fanger” flere milde tilfælde, fortsætter hun.

Langt de fleste COVID-19-smittede oplever kun symptomer, der minder om forkølelse eller influenza.

Men det er en fælles opgave at sørge for, at den gruppe af mennesker, som er særligt udsatte, ikke bliver smittet med virusset. Det er især ældre og folk med svækkede

immunforsvar
.

Du kan læse mere om, hvordan symptomerne kan udvikle sig her.

I nogle tilfælde har man slet ikke symptomer.

- Vi har ikke nogen tal på hvor mange, der ikke oplever symptomer. Men vi så for eksempel på et krydstogtskib, at halvdelen af de smittede ikke viste symptomer. Så vi forventer helt klart, at nogle af de smittede ikke har symptomer. Men det har ikke nogen betydning for spredningen af virusset, siger Tyra Grove Krause.

Hun understreger, at det er usikkert, om de smittede uden symptomer er lige så effektive smittespredere som dem med symptomer.

Facebook
Twitter