Oldgamle hash-tåger: Mennesker har været skæve i 2500 år

Du kunne blive godt skæv, når du gik til en begravelse i Vestkina i fortiden, konkluderer et internationalt forskerhold.

Det er en udgravning fra en gravplads i Pamir-bjergkæden i Vestkina, der har bragt forskerne på sporet af cannabis som nydelsesmiddel for 2.500 år siden Fundet tyder også på, at Cannabis spredte sig fra centralasien til resten af verden via silkevejen. (Foto: handout © Scanpix)

For 2500 år siden gik nogle mennesker i Pamir-bjergkæden i Vestkina muligvis rundt i en tåget tilstand.

I hvert fald har en gruppe internationale forskere fundet spor af cannabis i nogle oldgamle potteskår.

I sig selv er det ikke så overraskende at finde cannabis-rester i Østasien, for det har længe været kendt, at cannabis gennem årtusinder har været brugt i netop det område.

Hidtil har forskere dog diskuteret, om det har været brugt primært til smertelindring og i olieproduktion eller som et rusmiddel.

Men en undersøgelse af potteskår fra nogle røgelsesbrændere viser nu, at indholdet af det psykoaktive stof THC er højere i cannabis-resterne her end i vilde cannabisplanter.

Forskerne mener derfor, at mennesker allerede for 2500 år siden bevidst valgte og avlede på cannabis-planter, der kunne gøre dem skæve.

- Opdagelsen styrker ideen om, at cannabisplanter først og fremmest blev brugt på grund af deres psykoaktive stoffer i bjergregionerne i det østlige Centralasien, og derefter har spredt sig til resten af verden, siger Nicole Boivin fra Max Planck Instituttet i Tyskland i en pressemeddelelse.

Hun har været med til at lave undersøgelsen, som er blevet udgivet i det akademiske tidsskrift Science Advances.

Kom til øst og vest via Silkevejen

Røgelsesbrænderne blev fundet i gravkamre fra fortiden. Forskerne mener derfor, at cannabis blev brugt i forbindelse med begravelsesceremonier.

Hvorvidt cannabisplanten også har været brugt til andre mindre og religiøse formål, er stadig usikkert.

Men fund fra gravkamrene viser, at folkene, der byggede dem, var berejste: Prøver afslører, at nogle voksede op i egne, der ligger langt fra deres endelige hvilested. Og visse redskaber i kamrene afslører også, at der er blevet byttet og handlet med mennesker, der boede mod vest.

Det understøtter en teori om, at den første version af fortidens handelsvej mellem Østen og Vesten, Silkevejen, netop gik gennem Pamir-bjergkæden i en fjern fortid.

Og det kan altså have medvirket til, at cannabis over en årrække er blevet spredt fra centralasien til både Østen og Vesten.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter