Otte amerikanske teenagere indlagt med lunge-skader: Kan skyldes e-cigaretter

E-cigaretter kan øge risikoen for infektioner, astma og hjerte-kar-sygdomme.

Dampen fra E-cigaretter indeholder smags-partikler og nikotin. Det kan være skadeligt for lungerne, mener forskere. (Foto redigeret af Ingeborg Toft Munk)

I juli blev otte teenagere indlagt i den amerikanske delstat Wisconsin, fordi de havde svært ved at få vejret.

Så svært, at flere af dem krævede omfattende behandling.

Ingen af teenagerne havde tidligere haft lungeproblemer - og ingen af dem havde en infektion i lungerne. Den eneste ting, alle otte har til fælles, er, at de havde dampet e-cigaretter i ugerne og månederne op til indlæggelsen.

Derfor mistænker lokale læger og Wisconsins sundhedsmyndigheder, at netop e-cigaretterne var skyld i teenagernes pludselige lungeskader. Det skriver Science News.

Medier har dog efterfølgende berettet, at flere, eller alle teenagerne, havde brugt deres e-cigaretter til at dampe THC-olie. En olie, som hverken er lovlig eller godkendt til at bruge i e-cigaretter. Dette er dog endnu ikke blevet bekræftet af de lokale myndigheder.

Charlotta Holm Pisinger, professor i tobaksforebyggelse på Københavns Universitet og medforfatter på en rapport for WHO om e-cigaretter, forstår godt myndighederne i Wisconins mistanke over, at det var brugen af e-cigaretter, der har været med til at gøre teenagerne syge.

- Alt i alt må jeg konkludere, at der er god grund til, at de her læger i Wisconsin blæser alarm. For når ellers lungeraske teenagere pludselig får så alvorlige lunge-symptomer, og det eneste, de har til fælles, er e-cigaretter, så er der grund til bekymring, siger hun.

Hun understreger, at teenagernes pludselige indlæggelser ikke står alene. Mange forskellige forsøg med celler, dyr og mennesker peger i retning af, at vores lunger tager skade af e-cigaretter.

- Det eneste, vi mangler, er de store undersøgelser, der følger e-cigaretbrugere over mange år, siger forskeren.

Men der går selvsagt mange år, før vi har dem, da e-cigaretterne kun har været på det danske marked i godt fem år.

Skadelige partikler smadrer lungerne

Problemerne opstår blandt andet fordi, at e-cigaretterne sender store doser af skadelige stoffer og partikler ned i lungerne. Det betyder, at luftvejene snører sig sammen - og derudover kan cellerne i luftvejene tage skade.

- Det giver vejrtrækningsbesvær. Og det øger også risikoen for at få luftvejsinfektioner, fortæller Charlotta Holm Pisinger.

På lidt længere sigt kan risikoen for at udvikle den kroniske lungesygdom KOL og astma også være forøget, hvis du damper e-cigaretter. Det peger dyrestudier på.

- Men på lang sigt kender vi ikke hele omfanget af skader fra e-cigaretter på lungerne. Især ikke i forhold til kræft, medgiver Charlotta Holm Pisinger.

Derimod fortæller hun, at der tidligere i år blev offentliggjort undersøgelser, der viser, at risikoen for hjerte-kar-sygdomme kan stige markant, hvis man damper e-cigaretter.

Ligesom med smøgerne for 70 år siden

Charlotta Holm Pisinger mener, at det er nu, myndighederne skal reagere på truslen fra e-cigaretter.

For situationen minder på mange måder om den, man så med cigaretrygning for 70 år siden.

Dengang var der stor uvidenhed om den nøjagtige sundhedsskadelige effekt af smøgerne – præcis som der i dag er om e-cigaretterne. Men overordnet set vidste forskerne godt, at cigaretterne var farlige.

- Der kan gå 40-50 år, før vi kender de fulde konsekvenser af e-cigaretter. I dag opdager man også stadig skadelige effekter af cigaretter. Men vi har ikke råd til at vente så længe, siger hun.

Hun peger på, at e-cigaretter stadig ikke er så udbredt blandt danske unge. Men i USA og Canada har forbruget hos unge været eksplosivt - og begynder man på e-cigaretter, er der større risiko for også at blive ryger, viser undersøgelser.

Så hun frygter at se samme eksplosive vækst i Danmark.

- Og det er altså tusinde gange lettere at forebygge nu, end at hjælpe folk med at holde op senere. Derfor prøver vi også at råbe myndighederne op, slutter Charlotta Holm Pisinger.

Artiklen er opdateret: Efter flere henvendelser er DR blevet klar over, at der fra flere sider er en mistanke om, at lungeskaderne hos teenagerne i Wisconsin primært skyldes forkert brug af e-cigaretter. Derfor er der skrevet en sætning ind i artiklen om dette.