Over en halv liter sodavand om dagen kan forkorte dit liv

Du bør skifte både almindelig og light sodavand ud med vand til hverdag, anbefaler forsker.

Hvis du vil leve længere, bør du drikke mindre sodavand og mere vand. Det er konklusionen i en ny, stor undersøgelse. (Foto: Mads Claus Rasmussen © Scanpix)

En iskold cola kan være dejligt forfriskende på en varm sommerdag.

Du har nok en idé om, at sodavand ikke ligefrem er sundt - men er du klar over, at læskedrikken ligefrem kan gøre dit liv kortere?

Og det gælder altså både almindelige og light sodavand.

Det er ihvertfald konklusionen i et stort europæisk forskningsprojekt med data fra over 450.000 mennesker fra ti europæiske lande, herunder Danmark.

Sodavandsdrikkerne døde tidligere

Forskerne har fulgt forsøgspersonerne i mere end 16 år. De forsøgspersoner, som hver dag drak mere end to glas sodavand, havde 17 procent højere risiko for at være døde efter de 16 år sammenlignet med personer, som drak mindre end ét glas sodavand om måneden.

Anne Tjønneland er overlæge fra Kræftens Bekæmpelse og en af forskerne bag projektet.

- Det mest skræmmende er, at de her forsøgspersoner blev spurgt ind til deres indtag af sodavand i 1990’erne, og der var de fleste af dem midaldrende og havde formentlig ikke drukket sodavand hele livet, og alligevel så vi en klar tendens, siger hun til Videnskab.dk og fortsætter:

- Kigger vi længere frem, kan tingene se endnu værre ud, eftersom unge mennesker i dag drikker markant mere sodavand, end midaldrende personer formentlig gjorde i 1990’erne, siger hun.

Ifølge tal fra Miljø- og Fødevareministeriet drikker 4-14-årige børn i gennemsnit saft eller sodavand i et omfang, der svarer til 11 sukkerknalder hver dag. For personer over 15 år er det i gennemsnit cirka syv sukkerknalder om dagen.

Der er mange grunde til, at sodavand er usundt

Forskningsprojektet styrker bevisbyrden for, at du sætter din sundhed på spil ved at drikke meget sodavand.

Det vurderer Anne Dahl Lassen, der er seniorforsker ved DTU Fødevareinstituttet på Danmarks Tekniske Universitet (DTU). Hun har ikke selv deltaget i forskningsprojektet.

Hun skriver, at sodavand er usundt af mange forskellige årsager.

- Ud over koblingen til højere risiko for at dø øger indtag af sødet sodavand også risikoen for overvægt, dårlig tandsundhed samt næringsstoffortynding af kosten, så man ikke får den fulde mængde næringsstoffer, skriver hun og fortsætter:

- Dette peger på, at der er behov for indsatser, som begrænser indtaget af søde drikke, særligt blandt børn og unge, som har det højeste indtag. Desuden skal man fremme sundere alternativer som vand og mælk, skriver Anne Dahl Lassen i en mail til Videnskab.dk.

Forsker peger på dødsårsager

Indholdet af fruktose (også kaldet frugtsukker) i almindelige sodavand kan være en af årsagerne til den øgede risiko for tidligere død, vurderer Anne Tjønneland.

Ifølge hende er fruktose kædet sammen med reduceret insulinfølsomhed i kroppen. Det kan føre til forskellige hjertekarsygdomme uafhængigt af overvægt.

- Der er også lavet nogle studier, hvor man ser de samme sammenhænge for indtag af juice, så det gælder ikke bare for sodavand, siger Anne Tjønneland.

Når det gælder den øgede dødelighed ved light sodavand kan det være sødemidler, som er skurken. Sødemidlerne i light sodavand kan nemlig ændre tarmbakteriernes sammensætning.

Ændringer i tarmbakteriens sammensætning kan føre til overvægt, hjertekarsygdomme, såkaldte inflammatoriske sygdomme (fx sklerose) og psykiske sygdomme.

Drik vand!

Ifølge Anne Tjønneland lever personer, som drikker meget sodavand, sandsynligvis også usundt på andre områder. Oftere spiser de usundt, ryger, og måske motionerer de ikke.

Men med sodavand kan man indtage en stor mængde sukker eller sødemidler meget hurtigt. Derfor er det usundt, uanset hvordan ens andre vaner er.

Det sunde – og måske kedelige – råd er derfor, at man bør drikke vand til hverdag.

- Sodavand er ikke noget, man skal drikke til daglig. Vi kan nøjes med at tale om fedme og sige, at det er nok årsag til, at folk skal holde sig fra sodavand, siger hun og fortsætter:

- Derudover øger sodavand også risikoen for hjertekarsygdomme, tarmkræft og andre sygdomme i mavetarmkanalen, og det gør, at det i det hele taget er en dårlig idé at drikke det i hverdagen. Der skal der drikkes vand, siger Anne Tjønneland.