OVERBLIK Får vi flokimmunitet, og skal du have tredje stik? Sådan går det med vaccinerne

Hvis du har fået Johnson & Johnson-vaccinen, kan du se frem til et ekstra stik snart.

Cirka 87 procent af danskerne, der er blevet tilbudt en covid-19-vaccine, har takket ja til den. Men det er svært at vurdere, om det er nok til, at vi kan opnå flokimmunitet. (Foto: Antonio Bronic © Ritzau Scanpix)

Vi taler om vacciner hele tiden.

En stor del af 2020 og 2021 er gået med at tale om bivirkninger, vaccine-udrulning og skrottede vacciner.

Nu har en stor del af danskerne fået et stik i armen, og landet er åbent uden restriktioner. Men vaccinerne fylder igen - for nu skal store grupper i befolkningen tilbydes endnu et stik med en vaccine for at sikre, at de er godt beskyttet mod coronavirus, forventer Sundhedsstyrelsen.

Men hvordan er det gået med vaccinerne? Hvornår skal den brede befolkning have endnu et stik? Og kan vaccinerne stå imod deltavarianten?

Det vil Camilla Foged, der er professor i vaccinedesign ved Københavns Universitet, her gøre dig klogere på.

1

Hvordan går det med vaccineudrulningen?

Den første dansker blev vaccineret 27. december sidste år. (Foto: Philip Davali © Ritzau Scanpix)

En stor del af den danske befolkning har fået en vaccine mod covid-19, siden den første dansker fik en dosis vaccine den 27. december 2020.

Siden da er cirka 87 procent af befolkningen, der er berettiget til en vaccine, blevet færdigvaccineret.

Det er danskere, der er 12 år eller ældre.

- Overordnet kan man sige, at vi snart har vaccineret alle dem, der vil have en covid-19-vaccine. Vi har nu kun cirka 1000 personer om dagen, der får første stik. Det er ikke særligt mange. Det betragter man som, at antallet af nye vaccinerede begynder at stagnere, siger Camilla Foged.

2

Hvor godt beskytter vaccinerne mod smitte?

Her bliver der stukket med vaccinen fra Pfizer. Arkivfoto. (Foto: Stephane Mahe © Ritzau Scanpix)

Da vaccinerne blev rullet ud, blev det meddelt, at mRNA-vaccinerne fra Moderna og Pfizer ville beskytte bedst. Moderna lå på 94 procent, mens Pfizer lå på 95 procent.

I tilvalgsordningen med vaccinen fra Johnson & Johnson, som cirka 46.300 danskere har taget imod, er beskyttelsen på 67 procent.

Men beskyttelsesgraden var målt op imod det oprindelige covid-19-virus. Siden er der kommet nye varianter til, og deltavarianten er nu den dominerende i Danmark.

Hvor effektive vaccinerne er mod deltavarianten, ved vi ikke præcist.

Men tal fra Statens Serum Institut viser, at 2,4 procent af danskerne, der er vaccineret med Johnson & Johnson-vaccinen, bliver smittet, selvom de er færdigvaccineret.

Ved mRNA-vaccinerne fra Pfizer og Moderna er det tal nede på cirka 0,1-0,2 procent af de færdigvaccinerede.

- Ved Johnson & Johnson-vaccinen skal man derfor være særligt opmærksom på, om man er smittet og kan videreføre virusset, siger Camilla Foged og fortsætter:

- Heldigvis gør vaccinen, at man er beskyttet mod, at man bliver så syg, at man må indlægges. Det allervigtigste er, at man ikke bliver alvorligt syg.

I Danmark beskytter vaccinen fra Johnson & Johnson 78 procent mod indlæggelseskrævende sygdom.

Alle danskere, der har fået Johnson & Johnson-vaccinen, vil blive tilbudt at få endnu et stik med en mRNA-vaccine.

3

Får vi så flokimmunitet?

Er der nok, der har stillet sig i kø til vaccinerne? (Foto: Linda Kastrup © Ritzau Scanpix)

Sundhedsstyrelsen har tidligere estimeret, at 86 procent af hele befolkningen (her også personer under 12 år) skal være immune, for at vi kan opnå flokimmunitet, når deltavarianten er dominerende.

Da vaccinerne ikke er 100 procent effektive, skal en endnu større del af befolkningen muligvis vaccineres for at nå flokimmunitet.

For at opnå det, kræver det, at alle danskere, der er over 12 år, bliver vaccineret - og måske mere til.

- Vi har før set estimater på 86 procent af befolkningen skal være immune for flokimmunitet. Spørgsmålet er, om det tal holder vand. Måske kan vi nøjes med lidt færre vaccinerede, siger Camilla Foged og fortsætter:

- Nu er vaccinedækningen cirka på 74 procent og epidemien er fint under kontrol. Men det er svært at sige præcist, hvornår vi opnår flokimmunitet.

Hun fortæller, at den store trykprøve af immuniteten i befolkningen kommer i efteråret, når sæsoneffekten ventes at sætte ind.

- Til den tid vil vi se, om vi har tilstrækkelig immunitet i befolkningen til at undgå de alvorlige covid-19 tilfælde, der overbelaster sundhedsvæsenet.

4

Hvorfor kan Danmark droppe alle restriktioner?

Bandet The Minds of 99 gav koncert i Parken for omkring 50.000 mennesker, da de sidste restriktioner var ophævet. (Foto: Olafur Steinar Gestsson © Ritzau Scanpix)

Selvom vi endnu ikke ved, om vi opnår flokimmunitet, har det været muligt at droppe corona-restriktionerne i Danmark.

- Vi er et af de eneste lande i verden, der har ophævet alle restriktioner. Der er flere faktorer, der spiller ind, men det er blandt andet, fordi mange har taget imod tilbuddet om vaccination, og vi i høj grad har brugt vacciner med høj beskyttelse, siger Camilla Foged og fortsætter:

- Eksempelvis i Storbritannien har de i højere grad vaccineret med AstraZeneca, hvilket giver flere smittede og flere indlæggelser på grund af lavere beskyttelsesgrad.

5

Hvor længe beskytter vaccinerne?

Det vides ikke endnu, hvor længe man er beskyttet af vaccinerne. (Foto: Olafur Steinar Gestsson © Ritzau Scanpix)

Vi ved stadig ikke præcist, hvor længe vaccinerne beskytter tilstrækkeligt mod covid-19-virusset.

Allerede nu bliver personer, der er særligt sårbare over for virusset, vaccineret med et tredje stik fra mRNA-vaccinerne.

- Hos personer, der har svækket immunforsvar eksempelvis på grund af medicin eller en høj alder, har kroppen typisk ikke reageret nok på de to første stik til, at den har dannet nok antistoffer. De er med stor sandsynlighed ikke tilstrækkeligt beskyttet længere, siger Camilla Foged.

Sundhedsstyrelsen afventer stadig, at et tredje stik bliver godkendt til den brede befolkning af EU.

- For alle andre er der ikke noget, der tyder på, at vi ikke er beskyttet nok af de to stik indtil videre. Derfor arbejder Sundhedsstyrelsen ud fra, at det tredje stik først bliver relevant i år 2022 for den brede befolkning, siger Camilla Foged og fortsætter:

- Der bliver løbende holdt nøje øje med, om vaccinerne beskytter, så vi kan gå i gang med tredje stik, hvis vi kan se, at smitten stiger og effekten af vaccinerne falder i den brede befolkning.

FacebookTwitter