Overraskede forskere: Helt unge kvinder har ikke nemmest ved at få børn

Kvinders ægkvalitet topper først i midten af 20'erne.

Undersøgelsen kan måske være med til at finde metoder, så kvinder kan beholde deres fertilitet længere. (Foto: MARIA HEDEGAARD © Scanpix)

Du hører eller læser det sikker tit: Du ikke skal vente for længe med at få børn. For jo længere du venter, desto svære bliver det.

Derfor skulle man også tro, at fertiliteten hos helt unge kvinder er i top, men sådan er det faktisk ikke.

Det er i hvert fald konklusionen i en ny international undersøgelse ledet af Københavns Universitet. Her viser det sig, at kvaliteten af kvinders æg faktisk går i en kurve, der går op og ned. I teenageårene er der mindre sandsynlighed for at blive gravid. Herefter stiger sandsynligheden i 20'erne og til starten af 30'erne, hvorfor den igen falder.

Og det overraskede forskerne.

- Vi har altid regnet med, at kvinders æg kun kunne få det værre.

Det siger Eva Hoffmann, som er professor på institut for Cellulær og Molekylær Medicin ved Københavns Universitet, og har været forskningsleder på den nye undersøgelse.

- Vi havde ikke regnet med at finde ud af, at kvinders æg faktisk kan få det bedre. Men det gør de fra teenageårene og op i 20'erne, siger hun.

Kromosomfejl kan forhindre graviditet

Beregninger i undersøgelsen viser, at især helt unge kvinder og kvinder, der er kommet op i 30'erne, har langt flere kromosomfejl på deres æg end kvinder i 20'erne.

Kromosomfejlene øger sandsynligheden for, at kvindens æg, efter det er blevet befrugtet, bliver afstødt af kroppen.

Derfor kan de naturligt forekommende kromosomfejl faktisk være med til at forhindre, at helt unge kvinder fra at blive gravide.

- Det kan være et problem for meget unge piger at blive gravide, da det kan være hårdt for deres kroppe. De har nemlig endnu ikke udviklet bredere hofter, som mindsker risikoen ved at føde, siger Eva Hoffmann.

Så kan man selvfølgelig spørge sig selv: Hvorfor kan unge teenagepiger så overhovedte blive gravide, hvis deres kroppe ikke kan holde til det?

Eva Hoffmann forklarer, at det er, fordi deres udvikling skal i gang, og pigerne skal gennem puberteten. Den gør blandt andet, at de får bredere hofter, så de er klar til at få børn.

Forskningen kan på sigt forbedre behandling

Ifølge Eva Hoffmann er håbet, at viden fra den nye forskning blandt andet kan være med til at forbedre behandling af ufrivillig barnløshed.

For nu ved man som sagt, at kvinders æg med stor sansynlighed ikke kun kan blive dårligere.

- Hvis vi kan forstå de her kurver og de her mekanismer, så giver det os håb for, at vi kan finde metoder til, at kvinder kan beholde deres fertilitet længere, siger Eva Hoffmann.

Den større forståelse betyder, at forskerne måske kan blive i stand til at begrænse nedbrydningen af æggene. Det kan enten være i selve æggene eller i modningsprocessen.