Overraskede læger: Hjertepatienter klarer sig bedre hjemme end på hospitalet

Patienter med alvorlig hjertebetændelse har større chance for at overleve, hvis de bliver udskrevet hurtigt, viser dansk undersøgelse.

Forskerne forventede ingen forskelle, da de lavede forsøget. Men hjemmebehandlingen viste sig at være bedre for patienterne. (Foto: søren bidstrup © Scanpix)

Personer, der lider af livstruende hjertebetændelse, kan have godt af at blive udskrevet hurtigt fra hospitalet og fortsætte behandlingen i hjemmet med tabletter.

Det sænker nemlig risikoen for komplikationer og øger chancen for at overleve.

Det konkluderer forskere, som står bag et nyt forskningsforsøg fra hjertecentre i hele Danmark.

- Det er meget overraskende. Vi forventede ikke at se en så markant forskel, da vi lavede forsøget, siger overlæge Henning Bundgaard fra Rigshospitalet.

Han har ledet undersøgelsen sammen med overlæge Kasper Iversen fra Herlev og Gentofte Hospital.

I forsøget deltog 400 personer med alvorlig hjertebetændelse. De blev alle indlagt på et hospital, hvor de blev behandlet med antibiotika-indsprøjtninger.

Når patienterne blev stabile og fik det bedre, blev de delt op i to grupper. Den ene gruppe blev udskrevet og fortsatte behandlingen i hjemmet, hvor de fik antibiotika i tabletform.

Den anden gruppe forsatte behandlingen med indsprøjtningerne på hospitalet.

Normalt bliver patienter med livstruende hjertebetændelse indlagt på hospitalet i op til seks uger. De personer, som blev sat i behandling med tabletter, lå godt to uger mindre på sygehuset, end de andre.

- Vi har fulgt op på patienterne efter 3,5 år. Og vi kan altså se, at det går bedre for dem, der fortsatte behandlingen i hjemmet med tabletter, siger Henning Bundgaard.

Begrænser det sociale liv

Hvorfor patienterne i hjemmet klarer sig bedre, har forskerne ikke noget klart svar på.

- Vi tvivler på, det har noget at gøre med, om antibiotikaen er blevet givet som tabletter eller som indsprøjtninger. Det vil i hvert fald være meget overraskende, siger Henning Bundgaard.

Han mener, at der både kan være fysiske og psykiske grunde til, at det er godt for patienterne at blive udskrevet hurtigt fra sygehuset.

- En lang indlæggelse tager jo lidt af din fysiske og mentale kapacitet. Man er afskåret fra det sociale liv, og man får ikke bevæget sig særlig meget. Så det skal vi i sundhedsvæsnet være opmærksom på, siger Henning Bundgaard.

Udover Rigshospitalet har Herlev Hospital, Gentofte Hospital, Nordsjællands Hospital, Odense Universitetshospital, Aarhus Universitetshospital, Aalborg Universitetshospital og Roskilde Sygehus været med i forskningsprojektet.

Undersøgelsen er blevet publiceret i The New England Journal of Medicine.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk