Pers sukkersyge forsvandt, da han kom under kniven: Tre ud af fire fedmeopererede slipper af med type 2-diabetes

Ny forskning viser, at man også reducerer udviklingen af følgesygdomme ved at blive fedmeopereret.

- Lige pludselig havde man ikke det hængende over hovedet mere, siger Per Mikkelsen fra Aarhus, der slap af med sin sukkersyge. (© Dr Østjylland)

Tre ud af fire personer, der får en fedmeoperation, slipper helt af med deres type 2-sukkersyge.

Det viser ny forskning, der torsdag bliver offentliggjort i Diabetologis, som er et anset tidsskrift for den Europæiske Diabetesorganisation.

Forskningen viser også, at man kan reducere udviklingen af de frygtede senfølge-sygdomme i øjne, nyrer og nerver.

Det er gode nyheder for 49-årige Per Mikkelsen fra Aarhus, der fik en fedmeoperation for 10 år siden, efter at badevægten var kommet op over 140 kilo.

- Jeg ville jo gerne se mine børn vokse op og være sammen med min kone, siger han.

Per Mikkelsen fik både for højt blodtryk og ondt i knæene, og så havde han type 2-diabetes inden operationen. Men efter operationen forsvandt den som dug for solen til stor lettelse for ham.

- Jeg havde mine diabetestabletter med, men så sagde lægen, at det behøvede jeg nok ikke at tage, fordi jeg højst sandsynligt ikke havde diabetes mere; og det havde han ret i.

Forsker: Operationen gavner også de resterende

Det er læge og forsker Lene Ring Madsen fra Aarhus Universitetshospital, der står bag forskningen. Selvom fedmeoperationen ikke kan kurere sukkersygen hos alle, er det stadig en forbedring, fortæller hun.

- Selvom du ikke helt kan undvære din sukkersygemedicin, kan du måske nøjes med meget mindre, og i de fleste tilfælde kan du i hvert fald slippe for insulinbehandlingen, siger hun.

For at få en fedmeoperation skal man have en BMI på over 35. Lene Ring Madsen mener ikke, den nye forskning lægger til grund, at fedmeoperationer skal udbredes til flere, der ikke har så højt et BMI.

Derimod skal man se det som en måde at behandle svær overvægt og diabetes på én og samme gang.

- Jeg siger ikke, at kriterierne skal ændres. Men vi skal huske på, at det er en mulighed for at behandle type 2-sukkersyge, siger hun.

Skal stadig gå til kontrol

Per Mikkelsen understreger, at en fedmeoperation ikke er helt uproblematisk.

- Man skal jo sørge for at gå til lægen i hvert fald to-tre gange om året for at se, om man får de vitaminer, man skal have, og om blodprocenten er, som den skal være, siger han.

Men han er glad for, at han valgte at komme under kniven.

- Jeg har undgået rigtig mange følgesygdomme, så det har betydet, at jeg har et godt liv i forhold til før, siger han.

Facebook
Twitter