Plantefars er bedre for klimaet – men er det sundt for dig?

Proteinerne er plantebaseret, men hvis du tror, at de primært består af hele grøntsager, så tager du fejl, siger ekspert.

- Plantefars er en glimrende måde at indføre et kødfrit måltid, der hvor man ellers ville bruge hakket oksekød. Man behøver ikke at lave væsentligt om på sine madvaner og behøver ikke skulle sætte sig ind i nye retter eller jonglere med kikærter for at spise kødfrit, siger Sisse Fagt, DTU.

Vi skal spise mindre rødt oksekød - for klimaets skyld.

Det er en besked, vi hører igen og igen. Fra politikere, debattører, forskere.

Og så er plantefars jo en oplagt mulighed. Har man dyreetiske kvaler, kan det også være en grund til at vælge en plantebaseret fars frem for kød.

Men det er hverken klima eller dyreetik, denne artikel handler om.

Artiklen ser på, om plantefars er et ernæringsmæssigt sundt alternativ til hakket oksekød for en gennemsnitsdansker, der ellers spiser varieret, og ikke lider af nogle former for fødevareallergi.

- Overordnet set er det ikke sundere end hakket oksekød. Men heller ikke nødvendigvis mindre sundt, siger Sisse Fagt, som forsker i sundhed og ernæring på DTU.

Men produkterne svarer ikke ernæringsmæssigt til kød - de indeholder fx andre typer protein og mere kulhydrat, understreger Lars Ove Dragsted, som er professor i ernæring på Københavns Universitet.

Det er ikke kød - og heller ikke grøntsager

Vi har set på tre typer plantefars, som forsøger at ligne hakket oksekød, og som sælges i størstedelen af de danske supermarkeder: Alimentum Plantefars, Naturli’ Hakket og Naturli’ Fars.

- Proteinkilden er plantebaseret, men hvis du tror, at du spiser grøntsager, så tager du fejl, siger Sisse Fagt.

Hun henviser til, at der i plantefars er meget små mængder grøntsager, fordi man ikke har brugt hele ærter eller bønner, men taget proteindelen fra bælgfrugterne.

Sammenligner Lars Ove Dragste indholdet i de plantebaserede produkter med hakket oksekød med et fedtindhold på 8-12 procent, ser han både fordele og ulemper.

- De har en lidt lavere fedtprocent – som magert oksekød – men til gengæld indeholder de flere kulhydrater – især stivelse – lidt som hvidt brød, siger han.

Plantefars er mere populært end forventet

Coop og Salling Group introducerede næsten samtidigt hver sin version af et kødfrit alternativ til hakket oksekød i januar. Salget er gået godt.

- Vi oplevede en stor interesse, lige da vi introducerede plantefars. Vi så derefter et fald, der fortsatte ind til sommerferien, og siden sommerferien har vi igen oplevet, at salget stiger, fortæller Lars Aarup fra Coop Analyse.

Også Naturli’, producenten bag to andre store plantefars-tilbud, har oplevet en stor interesse for alternativerne til hakket kød.

Mangler ordentlige undersøgelser

Produkterne er altså populære, men er de også sunde? Lars Ove Dragsted fra Københavns Universitets svar er, at vi ikke rigtig kender konsekvenserne af at erstatte hakket oksekød med plantefars.

- Vi kan godt se på indholdsfortegnelsen og forsøge at gætte, hvordan det påvirker vores sundhed, men det har vist sig ofte at være svært. Der er ikke lavet nogle ordentlige, store undersøgelser af sundhedseffekterne, så vi ved faktisk ikke, hvordan det her produkt påvirker for eksempel overvægt og hjertekar-systemet på lang sigt.

Han vurderer ud fra indholdsfortegnelsen, at det kan gå begge veje.

- Det er ikke dårlige produkter overordnet set. Men i kød er der proteiner af meget høj kvalitet, og det er svært helt at opnå i et kødfrit produkt. Men i plantefars er der også meget protein, fra fx soja og gluten, som er udmærket.

Vær opmærksom på B12

Lars Ove Dragsted understreger, at hvis du erstatter noget af dit kødforbrug med plantefars, vil det have en meget lille – hvis overhovedet nogen – betydning for din samlede sundhed.

Anderledes kan det stå til, hvis du erstatter hele dit kødforbrug med plantefars.

- Man kan sagtens lade være med at spise kød. Men hvis man erstatter hele sit kødforbrug med plantefars, skal man være opmærksom på, om man får nok af de mineraler og vitaminer, der især findes i kød. B12, jern og D-vitamin, for eksempel, siger Sisse Fagt fra DTU.

Og netop i forhold til vitaminer er produkterne lidt forskellige. Alimentum Plantefars er det eneste produkt, hvor der er tilsat B12.

Naturli’ Fars er anderledes

De tre produkter minder ellers om hinanden i udseende. Men på ingredienslisten er der altså små forskelle at spore.

For eksempel er Naturli’s produkter veganske, mens Plantefars, som sælges i Coops butikker, er vegetarisk - det indeholder æggehvide.

Naturli’s Fars adskiller sig desuden fra de to andre produkter, fordi det er lavet på ærteprotein, ikke sojaprotein.

- Og det kan være positivt, da sojabønner indeholder hormonlignende stoffer, siger Sisse Fagt fra DTU.

Sojabønner er normalt ikke noget, man skal være bekymret over, men kvinder med fx brystkræft skal undgå, at det bliver en daglig kilde til protein, skriver Kræftens Bekæmpelse på deres hjemmeside.

Lars Ove Dragsted mener dog, at netop ærtebaserede Naturli' Fars er lidt ringere, hvis man ser på den ernæringsmæssige sammensætning.

- Det har flere mættede fedtsyrer og et væsentligt lavere proteinindhold.

Tilsat fedt og salt

Køer bøvser og prutter methan, som er en meget potent drivhusgas. Derfor hilser klimaforskere ofte alternativer til det røde kød velkomment. (Foto: © Kristoffer Juel Poulsen, Scanpix)

Generelt mener Sisse Fagt, at man skal være opmærksom på, at produkterne, modsat hakket kød, er saltet.

- Der er relativt meget salt i. Men man salter jo typisk også selv en hakkebøf. Så her skal man nok bare vide, at man selv skal salte produktet mindre, end hvis det var oksekød, siger Sisse Fagt.

En anden ting, man skal være opmærksom på i tilberedningen, er, at der er tilsat plantefedt, fx kokosolie, i alle tre produkter. Derfor er det ikke nødvendigt at bruge olie til stegningen, fortæller Henrik Lund, CEO i Naturli’.

- Kokosolien i farsen frigives ved opvarmning, siger han.

Glimrende måde at indføre et kødfrit måltid

Samlet set vurderer Lars Ove Dragsted, at man helt trygt kan erstatte noget af sit kødforbrug med plantefars.

- Jeg ser det som et spændende nyt produkt. Men det er svært at efterligne kød, så der er stadig plads til forbedring, siger Lars Ove Dragsted fra KU.

Også Sisse Fagt fra DTU mener, at produkterne kan noget, hvis man tager dem for hvad de er - nemlig et klimavenligt alternativ til rødt kød.

- Plantefars er en glimrende måde at indføre et kødfrit måltid på, der hvor man ellers ville bruge hakket oksekød. Man behøver ikke at lave væsentligt om på sine madvaner og behøver ikke skulle sætte sig ind i nye retter eller jonglere med kikærter for at spise kødfrit, slutter hun.